42 yıllık liseye ne olacak!
Abone olİstanbul Erkek Lisesi'nin 42 yıl önce yapılan ve 390 öğrencinin kaldığı yatakhane binasının depremde büyük hasar gördüğü ortaya çıktı.
116 yıllık binası sapasağlam duran İstanbul Erkek Lisesi'nin 42 yıl önce yapılan ve 390 öğrencinin kaldığı yatakhane binasının depremde büyük hasar gördüğü ortaya çıktı.
129 yıllık ana binası sapasağlam olan İstanbul Lisesi'nin 1971 yılında yapılan ek binasının, 1999 depreminde hasar gördüğü, kolonlarının 1999 Marmara depreminde büyük hasar gördüğü olduğu ortaya çıktı. 2008'de hazırlanan raporda bina, "mühendisliğin kabul edemeyeceği bir bina" olarak tanımlandı ve kolonlarda çatlak olduğu belirtildi. 2008'de Prof. Dr. Naci Yücefer ile İnşaat Yüksek Mühendisi Hamit Yıldırım tarafından hazırlanan kapsamlı raporun varlığını ortaya çıkaran Okul Aile Birliği Başkanı Dr.Tamer Görgülü, acil koduyla Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı yazarak önlem alınmasını istedi.
14 YILDIR YAPILMADI
Ek binanın, 1999 depreminden beri gündeme geldiğini belirten Görgülü, "Birkaç kez yıkılıp-yapılma/güçlendirme önerilerinin olduğu raporlar hazırlandığı halde herhangi bir işlem yapılmadı. Mutfak bölümünde mantolama yapıldığını, ancak binada depreme karşı dayanıksızlığın devam ettiğini öğrendik. Milli Eğitim, 5 yıldır binanın iyileştirmesi için İl Özel İdaresi'yle yazışmış, netice alınamamış" diye konuştu. Binada her gün 390 öğrencinin yatılı kaldığını, personel hariç 900 öğrencinin yemek yediğini söyleyen Görgülü, acilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilendirilen firmalarca incelenmesi ve yıkılması gerektiğini kaydetti.
'Mühendisliğin kabul edemeyeceği bir yapı'
İşte 5 yıldır sır gibi saklanan 2008 tarihli rapor:
* GECEKONDU: Zemin 1. derece riskli. Bina, mühendislik hizmeti görmemiş. Gecekondu niteliğinde, mühendisliğin kabul etmeyeceği bir yapı.
* ÇATLAĞA SIVA: Kolon ve kiriş çatlakları depremden hemen sonra Prof. Dr. Naci Yücefer incelemesi sonrası sıva ile kapatılmış.
* YIKILMA RİSKİ: Bina deprem sırasında salınıma müsade etmeyen yıkılma riski olan bir yapı.
* YANLIŞ GÜÇLENDİRME: 1999'da hazırlanan rapor sonrası yapılan güçlendirme istenen güçlendirme değildir.
* BETON ÇATLAK: Kolon ve kirişlerde paslanma, betonun kalitesiz olması nedeniyle demir donatı zayıflamış, beton çatlamış.
* BÜYÜK HASAR: Kolon ve kirişlerde süreksizlik var. Deprem sırasında salınımı aktaramaz, enerji sökümlenmezse büyük hasar olur.
* PERDE YOK: Bina deprem kuvvetini karşılayacak betonarme perdeler yok.
* PROJE HATALI: Yük aktarılamadığı için depremde bina hasar görür, kırılır, can ve mal kaybına yol açar.
* RİSK ARTMIŞ: Yapılan onarım, binayı daha riskli hale getirmiştir. Bina 2007'de yürürlüğe giren deprem yönetmeliği şartlarını taşımıyor.
* HEMEN YIKILMALI: Sorumlu yöneticilerin en kısa zamanda güçlendirme veya yıkıp yeniden yapma kararı vermesi gerekir.
Yıldız: İncelettiriyorum
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, konuyu doğrulayarak, "Okul Aile Birliği bize geldi. İnceleme yaptırma kararı aldık. Mevcut raporlar dışında biz de kendi uzmanlarımıza teknik rapor hazırlatacağız. 'Acil boşaltılması gerekir' dedikleri anda Bakanlıkla durumu paylaşırız. Birçok okulda yapılan incelemelerde buna paralel raporlar ortaya çıkıyor. İl Özel İdaresi kapanacağı için; şu anda mevcut bütçesini kullanmaya çalışıyor. Sorunu Bakanlıkla paylaşacağım" dedi.
'Yıkılma riski var'
Binayla ilgili ilk incelemeyi yapan Prof. Dr. Naci Yücefer, ilk raporun alelacele yazıldığını itiraf ederek, "Acil olarak binanın kurtarılması gerekiyordu. Büyük hasarlar vardı. O anda proje bile bekleyemezdik. Alelacele raporu yazdık. Yıkılma riski var"
MARMARAY için inceleme yapılmış ama
Marmaray Projesi nedeniyle 30 Aralık 2010'da binada inceleme yapıldığı da ortaya çıktı. Bu konuda hazırlanan raporu değerlendiren inşaat mühendisleri, bina yapılırken yüzde 15 oranında malzemeden çalındığının rapora girdiğine de dikkat çekti. Uzmanlar incelemeyi şöyle değerlendirdi:
* Okul yönetiminin deprem hasarına dair belgeleri üniversiteden gelen ekibe vermediği rapordan anlaşılıyor.
* Binada mantolama yapılması güçlendirme demek değildir.
* Rapora göre; 'Binanın yapım projesinde öngörülen donatılar yüzde 15 oranında eksik. Yani müteahitin demir, çimento gibi malzemeden çaldığı ortaya çıkıyor.
'Felaket kapımızda bekliyor'
İstanbul Erkek Lisesi 1960 mezunu ve Mezunlar Derneği eski başkanlarından Av.Ömer Yasa; "Raporu görünce şok oldum. Bunun sorumluları bu yükün altından kalkamazlar. Felaket kapımızda. Okullar açılmadan önce acilen bina yıkılıp yeniden yapılmalıdır. Benzetmek istemem ama tabutluk gibi. Raporlara göre çok ciddi hayati risk var" dedi. (Habertürk)