4 Temmuz 2011 Basın Özeti
Abone olİngiliz gazetelerinden seçtiklerimiz: İran'da iktidar mücadelesi, Fas'ta anayasal reform ve beklentiler, İngiltere'de evsizlik patlaması, Tayland'da seçim ardından gergin bekleyiş, İngiltere'de göçmenlik tartışması...
Bu sabahki İngiliz gazeteleri farklı ulusal konuları öne çıkarıyor...
Orta Doğu'nun farklı kesimlerinde yaşananlar ise gazetelerin ortak uluslararası ilgi odağı.
Daily Telegraph İran'daki iktidar mücadelesini ele aldığı haberinde, Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın erken seçim baskısıyla karşı karşıya olduğunu bildiriyor.
Ahmedinecad 2009 yılında yapılan seçimde ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmiş ancak yaygın hile yaptığı suçlamasına maruz kalmıştı.
Rakiplerini destekleyenlerin sokaklara dökülmesi sonucu İran yakın tarihin en geniş çaplı protestolarına sahne oldu ve Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ancak ülkenin dini lideri Ali Hamaney'in desteği sayesinde ayakta kalabildi.
Daily Telegraph bu duruma rağmen krizin yatışması ardından Ahmedinecad'ın Hamaney'le iktidar mücadelesine girdiğini belirtiyor.
Gazeteye göre, meclisin gerek reformcu gerekse muhafazakar kanatları Ahmedinecad'a karşı birleşmiş durumda.
Gazete, bu ittifak cephesinin cumhurbaşkanını erken seçime zorlamak istediğini ancak Hamaney'in bir kriz ortamı yaratmamak için buna izin vermediğini bildiriyor.
Fas'ta reform ne kadar değişim getirecek?
Financial Times Fas'ta halkoylamasıyla kabul edilen anayasal değişikliklerin ne sonuç vereceğini değerlendiriyor.
Gazete, reformların kozmetik mi yoksa köklü bir değişiklik mi getireceğini zamanın göstereceği kanısında.
Anayasal değişiklikler Kral 6. Muhammed tarafından, ülkedeki protesto gösterileri ardından gündeme getirilmişti.
Onaylanan değişiklerle meclis ve başbakana daha fazla yetki veriliyor.
Buna karşılık Kral'ın da hükümet, ordu, dinsel idare ve yargı üzerindeki rolü garanti altına alınıyor.
Fas kralının bazı ödünler verme kararı, Arap Baharı olarak adlandırılan ayaklanmalar serisinin Mısır ve Tunus rejimlerini devirmesini izliyor.
Ama Kral'ı harekete geçiren sadece bölgede yaşananlar değil; Fas'ta da gençlik tabanlı muhalif örgütlenme haftalardır reform talebiyle binlerce kişiyi sokaklara dökmeyi başarmıştı.
Financial Times, muhalefetin yeni anayasayı Fas'ta isyanı önlemenin son çaresi olarak değerlendirdiğini ve ülkenin en büyük muhalefet partisinin meclise yeni haklarını hakkıyla kullanma çağrısı yaptığını belirtiyor.
İngiltere'de evsiz sayısında patlama
Guardian İngiltere'de mali kriz sonrası iyice derinleşen ve hükümetin kemer sıkma politikalarının daha da ağırlaştırması beklenen evsizlik sorununu ele alıyor.
Gazetenin toplum, sağlık ve eğitimden sorumlu yazarı Patrick Butler ülkenin bu alanda bir krizle karşı karşıya olduğu kanısında.
Bu yılın ilk üç ayında belediyelere evsiz oldukları için başvuruda bulunanların sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 arttığını belirten Guardian yazarı, bazı belediyelere yapılan başvurularda yıllık artışın yüzde 80 ila 99 olduğunu kaydediyor.
Yazara göre, bu manzara hükümetin 1 Nisan'da başlattığı kamu harcamalarında kesinti politikasının etkilerini yansıtmıyor bile.
Evsizlikteki keskin artışın büyük ölçüde, 2008 mali krizinin yansıması olduğu, son kesintilerin etkisinin ise 2012 başında gözler önüne serileceği kanısında.
Tayland'da yeni iktidar ve kalıcı barış arayışı
Gazetelerin ortak uluslararası konularından biri de, Tayland'da genel seçim ardından ortaya çıkan tablo.
Times Tayland'da seçim ardından şiddet korkusunun arttığını yazıyor.
Tayland'da kilit önemdeki genel seçimi, devrik başbakan Taksin Şinavatra'nın kızkardeşi kazandı.
2006 yılında bir askeri darbe ile devrilen Taksin Şinavatra yolsuzlukla da suçlanmıştı.
Tayland'ın ilk kadın başbakanı olacak olan Yingluck Şinavatra daha önce siyasette bulunmamış bir kişi.
Yorumcular, 44 yaşındaki Yingluck'un, Tayland'da önemli bir desteğe sahip olan Şinavatra ismi sayesinde iktidara gelebildiği kanısında.
Times'ın değerlendirmesine yer verdiği bölge uzmanı Richard Lloyd Parry, Şinavatra isminin Tayland siyaset dünyasını ikiye böldüğünü belirtiyor.
Parry'ye göre Tayland siyasetinin iki ana kampı Kızıl Gömlekliler ve Sarı Gömlekliler...
Kızıl Gömlekliler Taksin Şinavatra'nın destekçileri, farklı kesimlerden solcular, orta-sınıf liberaller ve fakir köylülerden oluşuyor.
Sarı Gömlekliler ise aralarında monarşistler de olmak üzere Taksin'in düşmanları, muhafazakar subaylar, iş dünyasının önde gelen isimleri ve siyasi elitlerden oluşuyor.
Gazetenin değerlendirmesinde, bu iki kamp arasındaki gerilimin yüksek olduğu ve seçim ardından Tayland'ın geleceği hakkında iyimserliğe pek yer olmadığı görüşü dile getiriliyor.
İngiltere'de göçmenlik tartışması
İngiltere'de, hiç dinmese de, ekonomik krizle gündemin en önde gelen konularından biri haline gelen göçmenlik tartışması, geçtiğimiz günlerde Muhafazakar Parti'li bir bakanın sözleriyle yeniden alevlendi.
İngiltere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Iain Duncan Smith İngiliz firmalarından, yerli işçileri yabancılara tercih etme çağrısı yaptı.
Independent yazarı Sean O'Grady ise İngiltere'nin yabancı işçilere ihtiyacı olduğu kanısında.
İstatistikler İngiltere'de geçen sene yaratılan 400 bin kişilik istihdamın yüzde doksanının İngiliz olmayan çalışanlar tarafından doldurulduğunu ortaya koyuyor.
Bu durum da, özellikle içinde bulunulan ekonomik darboğazda şikayetlere neden oluyor.
Independent yazarı ise şikayetin nafile olduğu kanısında.
Bunun bir nedeni İngiltere'nin zaten istese de Avrupa Birliği üyesi ülkelerden göçmen akınını önleyemeyecek olması.
Yazara göre ikinci neden de, göçmenlerin ekonomiye katkısı.
Sean O'Grady 'göçmenler Britanya'yı yeniden büyük yapacak' diyor.