4 Nisan 2012 Basın Özeti
Abone olİngiltere gazetelerinde interneti izleme ve gizli mahkeme planlarında geri adım, İran'la savaşta İsrail'in olası kayıpları ve Çin'in sermaye piyasasını dünyaya açma adımı.
Independent gazetesi, hükümetin tepkiler üzerine terör ve diğer suçlarla mücadele amacıyla telefon görüşmeleri, elektronik posta ve cep telefonu mesajlarını izleme planlarından geri adım attığını yazıyor.
Gazeteye göre, Başbakan Yardımcısı ve koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg, dayatma peşinde olmadıklarını, bu yasal düzenlemenin gelecek ay hükümet programına sadece taslak olarak konulacağını ve kapsamlı bir şekilde tartışılacağını açıkladı. Gazete, bu tavizin uygulamanın en az bir yıl gecikmesi anlamına geleceğine dikkat çekiyor.
Liberal Parti'den 17 milletvekili, Independent'ta yayımlanan ortak mektupta, Clegg'in müdahalesini olumlu karşılarken bu konuda desteklerinin kesin olmadığını belirtti.
Yasayla, internet servis sağlayıcıları, polis ve istihbarat servislerinin istemesi halinde vatandaşların ziyaret ettiği siteleri anında bildirmekle yükümlü olacak.
‘Gizli mahkemelerden geri adım’
Times gazetesine göre Adalet Bakanı Kenneth Clarke da, devlet sırlarının ifşa edilmesini önlemek amacıyla gündeme gelen "gizli duruşmaların" yaygınlaştırılması önerisinden geri adım atacak.
Gazeteye göre bakan, "hassas" belgelerin sunulacağı duruşmaların sadece ulusal güvenliğe yönelik bir tehdidin söz konusu olduğu durumlarda yapılabileceğini düşünüyor.
Guardian gazetesinin manşetinde de bu konu yer alıyor. Gazete haberinde, gizli mahkeme planlarının meclis insan hakları komisyonunun bugün yayımlayacağı raporla ağır bir darbe aldığını belirtiyor.
Komisyon bu planların hukuk üstünlüğü ilkesine aykırı, gayri-adil ve gereksiz olduğunu belirtiyor ve uygulamanın kamuoyunun hem hükümete hem de adli sisteme duyduğu güveni zedeleyeceğini belirtiyor.
Raporda, hükümetin "gizli adalet" önerisinin, mevcut adli sistemin ulusal güvenliği tehlikeye attığı tezine dayandığı belirtilerek bunun gerçekçi olmadığı savunuluyor.
Gizli duruşma önerileri, Binyam Muhammed adlı eski bir Guantanamo tutsağının açtığı davada gizli belgelerin açıklanmasından sonra gündeme gelmişti. Guardian'a göre, yeni düzenlemeler hükümete, istediği belgeleri kamuoyu, medya ve hatta davacılardan gizleme yetkisi veriyor.
Gazetenin yazarlarından Henry Porter da "Gizli Mahkemeler, topyekûn izleme: Kuzey Kore kendiyle gurur duyacak" başlıklı yazısında özetle şöyle diyor:
"Birmanya'daki demokrasi kıvılcımlarına sevinirken, Rusya, Çin ve Suriye'de insanların özgürlükleri için verdikleri kahramanca mücadeleyi alkışlarken İngiltere polis ve istihbarat servislerine her telefon görüşmesi, elektronik posta, internet bağlantısı ve cep telefonu mesajına erişim hakkı veren bir yasayı tartışıyor. Diktatörlüklerde zulme uğrayan milyonlarca insan, kendi ülkelerinde uğruna bunca fedakârlıkta bulundukları özgürlüklerin İngiltere'de ciddi bir muhalefetle karşılaşmadan elden çıkarılmasına çok şaşıracak."
'İran'la savaşta 300 kayıp'
Times'a göre, İsrail güvenlik kabinesi İran'la girilecek 3 haftalık bir füze savaşında en fazla 300 kayıp verecekleri tahmininde bulundu.
İran'ın nükleer tesislerine saldırı düzenlenmesiyle ilgili tartışmaların yoğunlaştığı bir dönemde yayımlanan raporda İsrail güvenlik uzmanları, bu durumda Tahran'ın müttefikleri Suriye, Hizbullah ve Hamas'ın İsrail kasaba ve kentlerini orta menzilli füze yağmuruna tutabileceğini belirtiyor.
Bu uzmanlar İsrail'e 100 bin füze fırlatılabileceğini kaydediyor. Ancak gazete, Hamas'ın İran'ın emriyle savaşa girmeyeceğini açıkladığını, Suriye'de ise rejimin ayaklanmayla baş etmeye çalıştığını hatırlatıyor. Times ayrıca birçok bölgesel uzman ve eski İsrail istihbarat servisi Mossad'ın başkanının İran'ın vurulması halinde 3 haftadan çok daha uzun sürecek bir bölgesel savaşın başlaması tehlikesine dikkat çektiklerini belirtiyor.
Financial Times, Çin hükümetinin yabancı kurumların sermaye piyasasında yapabilecekleri yatırım miktarını neredeyse üç katına çıkarma kararını, sermaye üzerindeki denetimin gevşetilmesi ve yuanın uluslararası bir para birimi haline gelmesini sağlamaya yönelik bir adım olarak niteliyor.
'Çin'de sermaye piyasasını dünyaya açıyor'
Çin Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu, yabancıların toplam yatırım sınırını 30 milyar dolardan 80 milyar dolara çekti. Gazete bu adımla, küresel finans kurumlarının Çin'in büyük ölçüde dünyaya kapalı kalan sermaye piyasasında daha aktif rol oynayacağını ve geçen yıl çok kötü bir performans sergileyen bu piyasayı canlandırabileceğini belirtiyor.
Financial Times Başbakan Wen Ciabao'nun kolay kar elde ede büyük devlet bankalarının tekelini kıracaklarını söylediğine dikkat çekiyor.
Gazeteye göre, bu açıklama bankalar için sağlıklı bir kâr oranını garanti eden, mevduat faizine tavan ve kredi faizine taban uygulamasının kaldırılmasına yönelik çabalara işaret ediyor. Gazete, konvertibilite için bu reformun şart olduğuna dikkat çekiyor.
Financial Times bir başka haberinde de Çin'de gelir seviyesinin artmasıyla ülke dışında üniversite okuyan Çinli öğrencilerin sayısının da hızla artmaya başladığına dikkat çekiyor.
Gazete dün açıklanan resmi rakamlara dayanarak son iki yıl içinde 620 bin Çinli öğrencinin okumak için başka ülkelere gittiğini belirtiyor ve şöyle diyor:
"Çin Komünist Partisi, idareyi yüksek öğrenimin yasaklandığı ve Batı'yla kültürel değişimin kesildiği Kültür Devrimi sırasında doğanlara devretmeye hazırlanıyor. Partinin üst kademeleri, reform yolunda gidilip gidilmeyeceği konusunda çekişirken, bu tartışmalardan usanan giderek artan sayıda Çinli genç eğitim için Batı'ya gidiyor."
Gazete, bu sürecin Çin'de toplumsal değişimi de beraberinde getireceğine dikkat çekiyor.