4 milyar dolarlık Turkcell davasında kritik karar
Abone olGüney Afrika yüksek mahkemesi Turkcell`in Güney Afrikalı telekom operatörü MTN aleyhine açtığı ve 4,2 milyar dolar tazminat istediği İran GSM davasını görme kararı aldı.
Turkcell'in 2004 yılında İran GSM ihalesini kazanmasına rağmen,
Güney Afrikalı GSM operatörü MTN'in hukuka aykırı yollarla
Turkcell'i devre dışı bırakması ve lisansın kendisine verilmesini
sağlaması üzerine, Turkcell'in MTN'e karşı açtığı 4,2 milyar
dolarlık tazminat davasında yeni bir aşamaya gelindi.
Güney Afrika Yüksek Mahkemesi, davalıların usule ilişkin itirazlarını reddetti. Böylece, MTN tarafından İran ve Güney Afrika devlet yetkililerine rüşvet verilmesi dahil, ciddi yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını barındıran davanın esastan incelenmesine geçilecek.
Turkcell açıklamasına göre, Turkcell, 2004 yılında düzenlenen ihalede, en yüksek teklifi vererek İran'ın ilk özel GSM lisansını almaya hak kazanmıştı. Turkcell ihale öncesi ve sonrasında sağlanması gereken tüm koşulları yerine getirmiş olmasına rağmen İran, GSM lisansını Güney Afrikalı GSM operatörü MTN'e vermişti.
Turkcell, MTN firmasının, lisansın kendisine verilmesini sağlamak amacıyla yolsuzluk yaptığı iddiasıyla, MTN ve bazı yöneticileri aleyhine Güney Afrika'da dava açmıştı. Dava 2013 yılında açılmış olmasına rağmen, davalılar tarafından ileri sürülen usule ilişkin itirazların incelenmesi sebebiyle davanın esasına geçilmesi gecikmişti.
Güney Afrika Johannesburg'da bulunan Yüksek Mahkeme, 5 Mayıs
2017 tarihli kararında, davalıların usule ilişkin itirazlarını
reddetti. Böylece, Turkcell’in 4,2 milyar dolarlık tazminat talebi
ile açtığı davada, mahkeme davanın esastan incelemesine artık
geçecek.
Güney Afrika Yüksek Mahkemesi, davalıların Turkcell'in İran hükümeti ile hiçbir sözleşme imzalamamış olduğu için davanın reddi gerektiğine dair iddiasını da reddetti. Mahkeme bu konuda yaptığı değerlendirmede MTN'in müdahale yetkisine sahip olmadığını ve Turkcell'in meşru haklar elde etmiş olduğunu da vurguladı.
Mahkeme ayrıca, MTN'nin Turkcell'in İran Konsorsiyum Ortağı'na yaptığı teklifin hukuka aykırı bir müdahale olarak Turkcell'in devre dışı bırakılması planının bir göstergesi olduğunu da değerlendirdi.
MTN'in itirazlarını reddeden Yüksek Mahkeme kararı sonrasında Güney Afrika'daki yasal süreç ilerlemeye devam edecek. Bundan sonraki aşamada tarafların davanın esasına dair dilekçeleri ile delillerini sunmaları bekleniyor. Mümkün olan en erken duruşma tarihini isteyecek olan Turkcell, iddialarının ve taleplerinin Güney Afrika mahkemelerinde kabul göreceğine inanıyor.
"DAVANIN GÖRÜLECEK OLMASINDAN MEMNUNUZ"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Hukuk ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, şunları kaydetti:
"Sonunda Güney Afrika'da davanın esasına geçilecek olmasından memnunuz. Çok güçlü bir davamız olduğuna inanıyoruz. Güney Afrika mahkemeleri, MTN'in Turkcell'i İran GSM ihalesinde devre dışı bırakmak amacıyla hukuka aykırı yollara başvurduğunu gösteren çok sayıda delili değerlendirecek."
MTN'e karşı 4,2 milyar dolarlık tazminat talebinin, Turkcell'in İrancell lisansının haksız biçimde MTN'e verilmesine kadar geçen sürede yaptığı harcamalar ile bu lisansı işletmiş olsaydı elde edeceği kar üzerinden hesaplandığını belirten Demir, "Bu dava özü itibariyle uluslararası pazarlarda yer alacak şirketlerin istedikleri ülkelerde adil bir rekabet ortamı içinde yatırım yapabilmeleri için de imkan sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.