4 memur yerine bir uzman

Abone ol

Bir türlü hayata geçirilemeyen Kamu Personel Reformu’nun önemli bir ayağı sonunda gerçekleşiyor.

Uzun yıllardır tartışılan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Kamu Personel Reformu’nun önemli bir ayağı sonunda gerçekleşiyor. Bakanlar Kurulu’nda görüşülen taslak çalışmaya göre; özel sektörde kendini ispatlamış, yönettiği şirkete çağ atlatan parlak yöneticiler, yüksek maaşlarla kamuya transfer edilecek.

Müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür ve daire başkanı gibi üst düzey yöneticiler, sözleşme imzalayarak hükümetlerle gelip hükümetlerle gidecek. Üst düzey yöneticiler için, “bankamatik memurluğu” kavramı tarihe karışacak. Özel sektörün parlak yöneticilerinin devlete hizmet edebilmesi için, “kamuda hizmet” koşulu aranmayacak.

Yeni dönemde kamu kurumlarının merkez teşkilatlarına, “yardımcı hizmetler sınıfı ve özürlü kontenjanı” dışında memur alımı kaldırılıyor. Bakanlıklarda ve kamu kurumlarında lise mezunu memurlar yerine üniversite mezunu, dil bilen uzmanlar istihdam edilecek. Düzenlemenin çıkış noktası, “4 memur yerine 1 uzman.”

UZMANLIK SINAVI

Kamu kurumları, KPSS’de başarılı olmuş adaylar arasından sınavla uzman yardımcısı alacak. Sınavı kazananlar, 3 yıl boyunca uzman yardımcısı olarak görev yapacak. Bu sürenin bitiminde uzman yardımcıları, uzmanlığa geçebilmek için tez hazırlayacak, uzmanlık ve yabancı dil yeterlilik sınavına girecek. Sınavda başarılı olanlar, “uzman” kadrosuna alınacak.

UZMAN SAĞLIKÇI-UZMAN EĞİTİMCİ

Sağlık sektöründe, doktor olamayan tıp uzmanı olarak istihdam edilecek. Sağlık Bakanlığı bünyesinde bu uzmanlar görev yapacak. Öğretmen yetiştirmeyen programları olan eğitim ve fen fakültesi mezunlarından Milli Eğitim Bakanlığı'na uzman personel alınacak. Tarım Bakanlığı'nda ziraat mühendisi istihdam edilecek.

Günün Önemli Haberleri