4 bin kişiye iş müjdesi!
Abone olEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen firmayla görüşmede son aşamaya gelindiğini açıkladı ve müjde verdi!
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'ye yatırım yapmak
isteyen Energy Allied firması ile görüşmelerde son aşamaya
gelindiğini, teşvik kapsamında Türkiye'ye gelecek olan Amerikan
firmasının 3 milyar dolarlık yatırım planladığını
belirtti.
3 günlük Teksas temaslarını Austin'de tamamlayarak Los Angeles'a hareket eden Çağlayan, temaslarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ABD ile ticarette federal boyutta ilişki kurmanın süreci uzattığını, kıta büyüklüğündeki ülkede merkezde kalmak yerine mümkün olduğunca eyaletlere temsilcilik açma yöntemini benimsediklerini anlattı.
Teksas temaslarının çok olumlu geçtiğini, Teksas Temsilciler Meclisi ve Teksas Senatosu'nun Teksas Türkiye ilişkilerinin gelişmesi için ortaya koyduğu çaba ve kendisi hakkında alınan takdir kararının da, ilk defa bir Türk bakan için böyle bir olayın gerçekleşmiş olması dolayısıyla gurur verici olduğunu ifade Çağlayan, Teksaslı senatörlerin Türkiye'ye olan ilgisi ve Türkiye'nin gelişimini yakından takip etmesinin de memnuniyet verici olduğunu vurguladı.
Temasların, beraberindeki Türk işadamları için de çok verimli geçtiğini, 20'den fazla Türk işadamının Houston ve Austin'de 350 civarında Amerikalı firmayla görüşme yaptığını dile getiren Çağlayan, ikili görüşmelerde kimya, finans, lojistik, hizmet sekötrü, bankacılık, inşaat, sağlık, bilişim ve yazılım gibi sektörlerin ön plana çıktığını ifade etti.
Yurt dışına giden Türk yatırımcısını da kayıp olarak görmemek
gerektiğini, bir yandan Türkiye'ye dünyadan yatırımcı çekmeye
çalışırken, yurtdışında yatırım yapan Türk firmalarını da
desteklediklerini belirten Çağlayan, ''Biz yurt dışına giden
yatırımcımıza üzülmüyoruz, bilakis tören yapıyoruz. Enerji hatları
yatırımları yapan ve galvanizli çelik üreten Mitaş isimli Türk
firmasının Teksas'ın Dallas kentinde kuracağı tesisin temelini
atmış olmasından da memnuniyet duyduk'' dedi.
AB ile ABD arasında yapılması planlanan Trans Atlantik Serbest Ticaret Anlaşması çalışmalarına da değinen Bakan Çağlayan, bu konuda eylem planı hazırlığı içinde olduklarını, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da içinde bulunduğu grupla çalışma yapacaklarını, TOBB, TÜSİAD, TİM VE TUSKON gibi kuruluşların yanı sıra Amerika'daki sivil toplum örgütü liderlerinin de dahil edilmesi düşünülen bu ekiple konunun yakından takip edileceğini söyledi.
''Mallarımıza konulan kotalar, serbest dolaşım imkanını elimizden almış durumda'' diyerek AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması'nın geldiği haksız rekabet ortamını eleştiren Zafer Çağlayan, AB ile ABD arasında yapılacak bir serbest ticaret anlaşmasının bu şartlarda Türkiye için felaket anlamına geleceğini vurguladı.
''AB, ABD ile başladığı gün ben de ABD ile müzakerelere başlayabilmeliyim. Türkiye, üçüncü ülkelerle müzakerelerde en azından gözlemci konumunda yer alması gerekir'' diyen Çağlayan, konuyu ABD'deki temaslarında ısrarla dile getirdiğini kaydetti.
Çağlayan, ABD Başkanı Obama'nın bu konuda nasıl bir duruş sergileyeceği konusunda ise Başkan'ın bu konuya kayıtsız kalmayacağı kanaatinde olduğunu söyledi.
ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin düşüklüğü konusunda sorumluluk alınması gereğine de değinen Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ABD'ye olan ihracatını artırmanın yollarını bulmak gerektiğine işaret ederek, ''Asya, Pasifik ve ABD'de lojistik merkezleri oluşturmak istiyoruz. Şikayet kolaycılık olur. Netice'de bu ülke 2,3 milyar dolar ithalat yapan bir ülke...'' diye konuştu.
3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Türkiye'de yatırım yapmaya hazırlanan bir şirketle son aşamaya gelindiği gazetecilerle paylaşan Çağlayan, enerji ve petro–kimya alanında Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen Energy Allied'la görüşmelerde son aşamaya gelindiğini, teşvik kapsamında Türkiye'ye gelecek olan Amerikan firmasının 3 milyar dolarlık yatırım planladığını belirtti.
Kömür, amonyum, üre ve sülfirik asit üretmek için Türkiye'de tesis kurmayı planlayan Energy Allied'ın aynı zamanda dizelin alternatifi bir yakıt üretme konusunda da iddialı olduğuna dikkati çeken Çağlayan, böyle bir durumda Türkiye'nin yüzde 70'in üzerinde dışa bağımlı olduğu bir alanda iç üretime sahip olacağını ve bu üretimin ham maddesi olarak Türkiye'nin kendi kömürünün kullanılacağını anlattı.
Çağlayan, ithalatı azaltıp, ihracatı artıracak bu tarz yatırımları stratejik yatırımlar olarak gördüklerini, Mısır asıllı olan ve dedeleri Türk olan Mike Nasser'ın başında olduğu Energy Allied'in projesinin isminin ''Kömürden Gaza Dönüşüm'' olduğunu belirterek, bir kaç yılda tamamlanması planlanan yatırımın, Türkiye'nin yıllık ithalatını 1,5 milyar dolar azaltacağını, 4 bin kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi.
Maliyetlerin yükselmesiyle Çin'de konuşlanmış bir çok firmanın yönünü Türkiye'ye çevirdiğini de aktaran Çağlayan, ''Yatırımlarda Çin'den Türkiye'ye ciddi bir kayma olmaya başladı. Çin'de şu an işçilik ücretleri 450 dolar civarında, bizde ise 400 dolar civarında. Çin'deki iş gücü maliyetleri bizim 6. bölgeden çok daha fazla...'' dedi.
Filistin asıllı bir Amerikalı'nın sahibi olduğu firmanın da Kayserili bir Türk firması ile ortaklık anlaşması imzaladığını ve Türkiye'ye büyük bir yatırım yapma kararı aldığını anımsatan Çağlayan, 1 milyar dolardan fazla cirosu olan bu firmanın yatırımını Çin'den Türkiye'ye transfer edenlerden biri olduğunu söyledi.
Bakan Çağlayan, ''Uluslararası taahhütler nedeniyle, geçen yıla kadar kömüre, demire ve madenciliğe destek veremiyorduk. Şimdi yerli kömürden enerji yatırımı yapacaklara 5. bölgeden teşvik verebiliyoruz'' dedi.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Bir soru üzerine Türkiye'nin gündem maddelerinden biri olan akil insanlar konusunda, ''Akil insanlar, Başbakanımızın önemle üzerinde durduğu, partimizde saatlerce tartışılarak üzerinde durulmuş bir konudur'' dedi.
Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı duruşunun bu süreci son derece kolaylaştırdığını, akil insanların belli bir süreç çerçevesinde belirli bir süre için seçildiğini söyledi.
Amerika'da kendilerine sorulan sorular arasında, İsrail ile olan ilişkiler ve Türkiye'deki çözüm sürecinin de olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı, ''Çözüm Süreci ve İsrail konusunda gelmiş olduğumuz konumu önemsediklerini gördüm'' dedi.
Çözüm süreciyle Diyarbakır'da düzenlenen teşvik belgesinin geçen yıla göre 11 kat arttığını beliren Çağlayan, ''Bu iş bitsin 111 kata çıkar, Türkiye inşallah bu sorunu çözdüğü zaman Türkiye'yi tutana aşk olsun'' dedi.
Bölgede yatırım patlaması olacağına inandığını kaydeden Bakan Çağlayan, Türk firmalarının yatırımlarını 5 ve 6. bölgelere yoğun bir şekilde kaydırmaları gerektiğini de vurguladı.