4 bakandan 4 e-muhtıra yorumu

Abone ol

27 Nisan e-muhtırasının Genelkrumay sitesinden çıkartılmasıyla ilgili hükümet kanadından ilk yorumlar gelmeye başladı

Tarihe postmodern darbe olarak geçen 27 Nisan bildirisinin Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden kaldırılmasıyla ilgili hükümet kanadından ilk yorumlar gelmeye başladı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "demokrasinin bir kamburu daha kalktı" derken Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "demokrasi çıtasının yükseltilmesi" yorumu yaptı. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Geç kalmış doğru bir adım" derken Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Anormal işler normalleşiyor" değerlendirmesinde bulundu.

İşte bakanların açıklamalarının ayrıntıları:

ENERJİ BAKANI YILDIZ: Türkiye'nin idari, iktisadi, askeri, ekonomik alanıyla ve bütün sektörleriyle beraber normalleşme sürecinin henüz bitmediğini daha önce söyledik. Tabi ki 27 Nisan e-muhtırası Türkiye'nin demokratik yaşamında önemli badirelerden bir tanesiydi. İnternet ortamında hala bulunmuş olması demokrasinin bir kamburuydu. Şu anda, bu kambur atılmış oldu. Bu, yalnızca yazıdan değil, aynı zamanda gönüllerden de çıkarılmasının işaretidir. Türkiye'de demokrasiye, birlik ve beraberliğe olan inancın hiçbir sektör, hiçbir kurum ve kuruluş bunun istisnası değildir. Türkiye normalleşmesini tamamlıyor.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI YAZICI:
27 Nisanda Genelkurmay sitesine konulan açıklama 12 Mart muhtırası kadar önemli. O günden bu yana 27 Nisan e-muhtırasının, hukuk dışı o çıkışın hala TSK'nın sitesinde yer alır oluşu hiçbir şeyle izah edilemez. Dolayısıyla onun orada bulunmasına yer vermek zımnen de olsa belki onu onaylamak anlamına gelirdi. Bugün bunun kaldırılmış olmasının geç de olsa Türkiye'nin gidişatının doğru olması, demokrasi çıtasını daha da yükseltmesi noktasında çok önemli katkı sağlayacağı kanısındayım. Kurumlar giderek yerine oturuyor.

GENÇLİK VE SPOR BAKANI KILIÇ: Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki 27 Nisan tarihli e-muhtıra açıklamasını 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde kaldırması geç kalmış doğru bir adımdır. Benim kanaatimce, Türkiye demokrasisi bundan böyle milleti yok sayan, milli iradeyi umursamayan demokrasi dışı müdahalelere, tamamen kapalı bir hale gelmiştir.

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ:
Ne demek e-muhtıra? Türkiye'de anormal işler vardı. Şimdi normalleşiyor. Siteden e-muhtıra bölümünün kaldırılması, normalleşme sürecinin bir parçasıdır. Demokratikleşme ve çağdaşlama alanında önemli adımlar atılıyor.

Günün Önemli Haberleri