4 Ayda 86 kilo verdi

Abone ol

Samsun’da 165 kilo olan bir obezite hastası, 4 aylık tedavi sonucunda 79 kiloya indi. <br/>Medicana Samsun Hastanesi’ne 165 kilogram ve vücu...

Samsun’da 165 kilo olan bir obezite hastası, 4 aylık tedavi sonucunda 79 kiloya indi.
Medicana Samsun Hastanesi’ne 165 kilogram ve vücut kitle indeksi 66.9 olarak başvuran A.V. isimli hastası hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cengiz Kayahan, ekip çalışmasıyla obezitenin etkili bir şekilde tedavi edilebildiğini belirtti. Obezitenin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna dikkat çeken Medicana Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Cengiz Kayahan, tedavinin kesinlikle bir ekip işi olduğuna dikkat çekti. Kayahan, “Bu ekip; endokrinoloji, psikiyatri, genel cerrahi ve beslenme, diyet uzmanlarından oluşmakta ve uygulanacak tedavi yöntemi belirlenmektedir. Ayrıca sonrasında fizik tedavi kliniklerince yapılacak, operasyon sonrası rehabilitasyon çalışmaları da başarının daha belirgin olmasını sağlamaktadır. Bu tip sorun veya sorunları olan hastalarımızın, öncelikle obezite ile ilgili ve bu konuda tecrübeli ve tam donanımlı ekiplerin bulunduğu sağlık merkezlerine müracaatları gerekmektedir. Tedavide uygulanacak en doğru seçim, başarıyı ve buna bağlı olarak sağlığı da beraberinde getirecektir. Bu konuda belirli bir standart olmamakla birlikte, hastanın durumuna uygun tedavinin seçimi başarının sağlanmasındaki en önemli noktadır” dedi.
Medicana Samsun Hastanesi’nden yapılan açıklamada şu bilgiler verildi: “Hastamız A.V. 1975 Samsun doğumlu bayan hasta olup, bize müracaatı sırasında 165 kilo, vücut kitle indeksi 66,9 olmasının yanı sıra, aşırı kiloya bağlı çok ciddi solunum sıkıntısı yaşamakta idi. Oksijen desteği almadan nefes alma şansı yoktu ve buna bağlı olarak yatamıyor ve devamlı oturur halde ve oksijen desteği ile yaşamaya çalışıyordu. Doğal olarak da bilinç bulanık olarak değerlendirildi. Hasta ve yakınlarına tablonun ciddiyeti anlatılarak derhal hastaneye yatması gerektiği anlatıldı ve aşamalı tedavilerin gerekliliği konusunda bilgi verildi. Hastamız hastaneye yatırılıp, öncelikle vücudundaki şişliklerin ve solunumunun rahatlaması için tıbbi tedaviye başlandı. Öncelikle tedavi sorumluluğu Endokrinoloji Uzmanı Dr. Erdal Kan tarafından alınarak, kısa sürede hastanın tıbbi tedavi yardımı ile vücudundaki ödemden kurtulması sağlandı. Hasta klinik olarak rahatladığı ve operasyona uygun hale geldiği zaman Doç. Dr. Cengiz Kayahan tarafından hastaya tüp mide olarak tanımlanan sleeve gastrektomi operasyonu 16 Temmuz 2013 tarihinde uygulandı. Hastamız operasyonu takiben 3. gün hastaneden son derece rahatlamış olarak, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr Cengiz Kayahan, Endokrinoloji Uzmanı Erdal Kan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Sayar tarafından takip edilmek üzere taburcu edildi. Bu sürede hastamıza Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selçuk Dündar tarafından obezite rehabilitasyon tedavisi de uygulandı. Hastanemiz Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Aydın tarafından da hastamız psikolojik olarak desteklendi. Hastamız takibinin 4. ayında 79 kiloya indi, vücut kitle indeksi de 32’ye geriledi ve yapılan laboratuvar tetkiklerinde hiçbir sorun olmadığı izlendi. Hastamız artık normal yaşamına dönmüş ve yaşına uygun şekilde yaşamaya başlamıştı. Yukarıdaki ciddi örnekten de anlaşılabileceği gibi; obezite günümüz şartlarında artık bir kader değil, kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri