37 bin özürlü kadrosu boş
Abone olYasal olarak kamuda istihdam edilmesi gereken 48 bin 549 özürlüden sadece 10 bin 357'si çalışıyor.
Adalet, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret bakanlıklarında özürlü ç alışmazken, Başbakanlık, Çevre ve Orman ile Kültür ve Turizm bakanlıklarında yüzde 3 özürlü kotasından daha fazla özürlü görev yapıyor.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız'ın, özürlü istihdamına yönelik soru önergesine yazılı yanıt verdi.
Kavaf, kurum ve kuruluşların, personeline ait kadrolarda yüzde 3 özürlü çalıştırmak zorunda olduğunu anımsattı.
Bakan Kavaf'ın verdiği bilgiye göre, yüzde 3 oranından fazla özürlü çalıştıran bakanlıkların başında Çevre ve Orman Bakanlığı geliyor. Bakanlık, yüzde 3'e denk gelen 153 özürlüyü çalıştırması gerekirken 215 özürlüye görev veriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 271 yerine 294, Başbakanlık 43 yerine 52 özürlüyü çalıştırıyor.
Adalet, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında ise yüzde 3 özürlü kontenjanı boş bulunuyor.
Maliye Bakanlığında 673 (31 boş kadro bulunuyor) Milli Eğitim Bakanlığında 3 bin 586 (16 bin 256 boş kadro bulunuyor), Bayındırlık ve İskan Bakanlığında 170 (36 boş kadro bulunuyor), Tarım ve Köyişleri Bakanlığında 54 (780 boş kadro bulunuyor), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında 8 (67 boş kadro bulunuyor), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında 20 (3 boş kadro bulunuyor) özürlü görev alıyor.
Özürlüler için ayrılan yüzde 3'lük toplam 48 bin 549 kadrodan, sadece 10 bin 357 özürlü yararlanırken, 38 bin 192 özürlü kadrosu açık bulunuyor.
Çalışan özürlülerin bin 900'ü kadın, 8 bin 457'si erkeklerden oluşuyor.
Devlet Bakanı Kavaf, kurum ve kuruluşların, çalıştırdıkları ve işten ayrılan özürlü personel sayısını 3 ayda bir Devlet Personel Başkanlığına bildirmekle yükümlü olduğunu anımsattı. Kavaf, Devlet Personel Başkanlığın ın, özürlü personel çalıştırma yükümlülüğünün yerine getirilmesini takip ettiğini ve denetlediğini belirtti.
Kavaf, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında özürlüler için 38 bin 192 boş kadro bulunduğunu bildirerek, "Özürlülerin, devlet memuru olarak istihdam edilmeleri konusunda kamu kurum ve kuruluşları gerekli hassasiyet ve özeni göstermediklerinden ve özürlüler için açılacak sınavların kamu kurum ve kuruluşlarınca ayrı ayrı yapılması gerektiğinden dolayı özürl ülerin istihdamında sorunlar yaşanmaktadır" dedi.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesiyle, kamudaki özürlü istihdamının, kadro sınırlamasının dışında bırakıldığına işaret eden Bakan Kavaf, şunları kaydetti:
"Kanun gereğince dolu kadro sayılarının yüzde 3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda bulunan ancak bu yükümlülüklerini kadro sınırlaması ve diğer nedenlerle yerine getiremeyen kamu kurum ve kuruluşlarının 2010 yılı içerisinde özürlü kontenjanlarının tamamını doldurması hedeflenmektedir.
Özürlülerin istihdamını kolaylaştırmak amacıyla Devlet Memurları Kanununun ilgili maddelerinde değişiklik için çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmalar, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Devlet Personel Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu ve ilgili sivil toplum örgütleriyle birlikte yürütülmektedir. Bu çerçevede özürlüler için sınavların merkezi sistemle yapılması öngörülmektedir."