340 bin bin işçiye iyi haber
Abone olBaşbakan Erdoğan'dan aylardır randevu bekleyen işçi ve işverenler nihayet buluştu.
Meclis'te bekleyen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı nedeniyle tıkanan işçilerin zam pazarlığında Başbakan devreye girdi. Erdoğan, işçi ve işveren konfederasyonlarıyla görüştü.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi ve işveren temsilcileriyle yaptığı görüşmeyle ilgili olarak, ''Toplu İş Yasası ile ilgili değerlendirmeler bir kez daha yapıldı ve taraflarla mutabakat sağlandı'' dedi.
İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın Meclis'ten geçmemesi nedeniyle 300 binden fazla işçinin toplu sözleşme görüşmeleri 8 aydır başlayamamıştı.
Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi, işveren ve memur sendikalarının yöneticileriyle biraraya gelmesinin ardından Başbakanlık ReSmi Konutu'ndan ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
MUTABAKAT SAĞLANDI
Başbakan Erdoğan'ın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik'i kabul ettiğini hatırlatan Çelik, ''Toplu İş Yasası ile ilgili değerlendirmeler bir kez daha yapıldı ve taraflarla mutabakat sağlandı. Bu çerçevede TBMM açılır açılmaz tasarının gündeme alınması konusunda görüşlerimizi, taleplerimizi Sayın Başbakan'a ilettik. Kendileri de bunları not ettiler ve bu mutabakattan duydukları memnuniyeti ifade ettiler'' dedi.
Görüşmenin ilgili konfederasyonların talebi üzerine gerçekleştiğini belirten Faruk Çelik, şu an itibarıyla toplu sözleşme yapabilmek için 1600 civarında yetki talebi olduğunu ifade etti. Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadığı için yetki veremediklerini anlatan Çelik, ''Bir an önce Toplu İş İlişkileri Yasası'nın çıkması gerekiyor. Bugün itibarıyla yaklaşık 340 bin işçiyi ilgilendiren son derece önemli bir görüşmeyi bugün Sayın Başbakanımızla gerçekleştirmiş olduk'' diye konuştu.
Öğretmenlerin talepleri
Başbakan Erdoğan'ın bu görüşmenin ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'yu kabul ettiğini belirten Çelik, görüşmede memurlarla ilgili yapılan eşit işe eşit ücret gibi son yapılan düzenlemeler ve Milli Eğitim alanındaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerin ele alındığını bildirdi.
Faruk Çelik, kabulde Gündoğdu'nun, öğretmenlerin talepleriyle ilgili bir sunum yaptığını da dile getirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı konusunda işçi ve işveren temsilcileriyle sağlanan mutabakat ile ilgili olarak, ''Sistemde mutabakat sağladığımız husus geçişli bir sistem. Yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 şeklinde. Ana baraj yüzde 3 olacak. Fakat ilk dört yıl için yüzde 1, daha sonra 2 yıl için yüzde 2 ve nihai baraj da yüzde 3 olarak yasada yer alacak'' dedi.
Faruk Çelik, Başbakanlık Resmi Konutu'ndan ayrılırken yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Çelik, bir soru üzerine, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı ile ilgili olarak, TBMM'nin açılış tarihinin yaklaştığını hatırlattı. Toplu sözleşme yapamayan işçilerin sayısının 350 binler civarında olduğunu kaydeden Çelik, ''Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadan bu karmaşık durumu çözmek mümkün değil'' dedi.
Yetki ve işkolu barajlarının tespiti ile ilgili istatistiklerin yayınlanmasının üç kez ertelendiğini hatırlatan Faruk Çelik, son erteleme tarihi olan 31.12.2011 tarihinden bu yana sendikaların toplu sözleşme yapma imkanı bulamadığını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, şöyle konuştu:
''Toplu İş İlişkileri Yasası'nın mutlaka çıkması gerekiyor. Rakamların mutlaka şeffaf, gerçekçi rakamlara dönüşmesi gerekiyor. SGK verileri çerçevesinde şu anda çalışan 11 milyon işçi varken, Bakanlık kayıtlarında 5 milyon 400 işçi görünüyor. Yüzde 60 örgütlenmeden bahsedilirken, aslında örgütlü sendikalı işçi sayısının yüzde 9 olduğu gerçekleri var. Tüm bu gerçekten izahında zorlandığımız hususların bu yasal düzenlemenin gerçekleşmesine bağlı olduğu bilinciyle bu çalışmaları sürdürdük.
Ne yazık ki bugüne kadar taraflar arasında nihai bir mutabakat sağlanamadığı için, Sayın Başbakanımız bu konuda sosyal taraflarla mutabakat şartını çok önemsiyor. Bu çerçevede, 'Mutabakat sağlayın gelin' demişlerdi. Bugün de taraflarla büyük ölçüde bu mutabakat sağlandı. Görüşme son derece olumlu geçti. Umarım TBMM açılır açılmaz Toplu İş İlişkileri Yasası gündemin ilk sıralarında yer alır.''
Yüzde 3 barajı
Çelik, yüzde 3 barajı ile ilgili bir soruya, ''Bu konuları konuştuk. Sistemde mutabakat sağladığımız husus geçişli bir sistem. Yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3 şeklinde. Ana baraj yüzde 3 olacak. Fakat ilk dört yıl için yüzde 1, daha sonra 2 yıl için yüzde 2 ve nihai baraj da yüzde 3 olarak yasada yer alacak. Bunun dışındaki ayrıntılar da var. Bu ayrıntılarda da mutabakat sağlandığını söyleyebilirim'' yanıtını verdi.
Öğretmen tayinleri
Çelik, ''Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun görüşmede öğretmenlerle ilgili nasıl bir talebi oldu? Eş durumu tayinleriyle ilgili ne yapılacak?'' sorusu üzerine, ''Tabii Milli Eğitim'de son derece önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Bunların bir değerlendirmesini yetkili sendika ve konfederasyon başkanı olarak Sayın Gündoğdu'nun yapması çok doğal. Bu yönüyle sistemle ilgili tespitlerini, görüşlerini Sayın Başbakan'a aktardılar. Bunun dışında da özveriyle çalışan öğretmen kardeşlerimizin taleplerini de Sayın Başbakan'a aktarmış oldular'' diye konuştu.
Faruk Çelik, ''Öğretmen tayinleriyle ilgili bir çalışma söz konusu mu?'' sorusuna, ''Bu konunun tümü görüşüldü. Eş durumundan tutunuz, diğer konuların hepsini Sayın Gündoğdu, Sayın Başbakanımızla paylaştı, aktardı'' yanıtını verdi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN, İŞÇİ VE İŞVEREN TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi ve işveren temsilcileriyle görüştü.
Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Resmi Konutu'nda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik'i kabul etti. Görüşmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı.
Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.