31 Temmuz 2011 Basın Özeti
Abone olİngiliz Pazar gazetelerinden seçtiklerimiz: ABD'de borç tavanı krizi; Libya'da isyancılar içi bölünme ve Batı; Norveç'teki katliamın İngiltere bağlantısı; insan beyni sınıra dayandı...
İngiliz Pazar gazetelerinin ortak uluslararsı konusu ABD
Kongresi'nde federal borç tavanı konusunda yaşanan siyasi
bölünme...
Observer 'Amerikan siyaset dünyası sinir krizinin eşiğinde' diyor.
Beyaz Saray 14,3 trilyon dolar olan borçlanma limitini sonuna dek kullanmış durumda ve ek kaynağa ihtiyacı var.
Ancak partilerin haftalardır yürüttüğü müzakereler, orta noktada buluşulmasını sağlamadı.
Gazete, gündeme borç tavanı krizi olarak yansıyan uzlaşmazlığın
arkaplanında, ABD siyasetinde kutuplaşmanın artması olduğu
kanısında.
Son olarak Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçi Parti'nin kabul ettiği bir tasarının, Senato'daki çoğunluğa sahip olan Demokratlar tarafından reddedildi.
Senato Başkanı olan Demokrat Partili Harry Reid alternatif bir tasarıyı oylamaya sunmaya hazırlanıyor.
Ancak bu önergenin de Cumhuriyetçiler denetimindeki Kongre'nin alt kanadından geçmesi imkansız görünüyor.
Observer, siyaset dünyasındaki kutuplaşmadan büyük ölçüde, Cumhuriyetçi kesimin radikal sağ kanadını oluşturan Çay Partisi hareketinin sorumlu olduğu kanısında.
Gazete, bir Demokrat partilinin bu hareketi Taliban'a benzettiğini aktarıyor.
Piyasalarda ABD'nin borcunu ödeyemez duruma düşmesi senaryoları konuşulurken, taraflar birbirlerini sorumsuzlukla ve çözümü engellemekle suçluyor.
Gazete, Amerika Birleşik Devletleri'nin borç tavanını vaktinde yükseltememesinin küresel bir ekonomik krizi tetikleyebileceğini de belirtiyor.
Libya'da isyancılar içi bölünme ve Batı
Independent on Sunday, Libya'daki isyancı grupların komutanı General Abdülfettah Yunus'un öldürülmesinden, islamcı milislerin sorumlu olduğu haberini makale sayfasında da değerlendiriyor.
İsyancıların oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi'nin başkanı Mustafa Abdülcelil, General Yunus'un bir adli komisyon önüne çıkmak üzere cepheden çağırılmış olduğunu, Bingazi'ye giderken silahlı bir çete tarafından öldürüldüğünü duyurmuştu.
Daha sonra, isyancı yönetimin bakanlarından Ali Tarhuni, Yunus'u Übeyde İbni Cerrah Tugayı isimli örgüt öldürdüğünü açıkladı.
Gazetenin Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn 'Batı Libya'da neden eli kanlı isyancılara destek veriyor' diye soruyor.
Ortadoğu hakında bir dizi kitabın yazarı da olan Cockburn'e göre, 'yabancı hükümetlerin Geçici Ulusal Konseyi alelacele tanımasının nedeni, ticari imtiyaz ve petrol sahalarından pay kapma umutları'.
General Yunus'un, Şubat ayındaki ayaklanmanın başlamasına dek Muammer Kaddafi'nin içişleri bakanı olduğunu hatırlatan Cockburn, saf değiştirmesi de isyancılar için önemli bir moral kaynağı olduğunu ancak kendisine yönelik kuşkuların sürdüğünü kaydediyor.
Yunus'un operasyonlar konusunda sorgulanmak istenmesinin gerisinde de Kaddafi ile bağlantılarının sürdüğü şüphesi vardı.
Cockburn Yunus'un bu konudaki soruları yanıtlamak üzere davet edildiği bir toplantıya giderken pusuya düşürüldüğünü belirtiyor.
Saldırıda generalin iki yardımcısı da hayatını kaybetti.
İsyancılar beş aydır Muammer Kaddafi rejimini devirmek için silahlı direniş yürütüyor.
Cockburn, isyancıların askeri kapasitesinin sınsırlı olduğunu ancak medyayı etkin biçimde kullandıklarını belirtiyor.
İsyancılar Bingazi merkezli olmak üzere ülkenin doğu yakası ile batıdaki Misrata kentini ellerinde tutarken, Albay Kaddafi'nin kuvvetleri başkent Trablus ve ülkenin geri kalanında hakimiyetlerini sürdürüyor.
Independent on Sunday yazarı Cockburn, 'madem Kaddafi'ye ülke içinde hiç destek yok, nasıl oluyor da Kaddafi'ye bağlı güçler savaşmaya devam ediyor' diye soruyor.
Norveç'teki katliamın İngiltere bağlantısı
Gazetelerin ortak uluslararası konularından biri de Norveç'te geçen Cuma yapılan katliam...
Başkent Oslo'da hükümet binaları yakınındaki bombalı saldırı ve iktidardaki İşçi Partisi'nin düzenlediği gençlik kampına yapılan silahlı saldırılar sonucunda en az 76 kişi ölmüştü.
Sunday Telegraph saldırıların zanlısı olarak tutuklanan Anders Behring Breivik'in İngiliz bağlantılarının araştırıldığını yazıyor.
Oslo ve yakınındaki Utöya'da yapılan silahlı saldırılarının tek zanlısı durumundaki Breivik, İngiliz ırkşı gruplarla dokuz yıl önce görüşmeler yaptığını yazmıştı.
Ancak Norveç iç istihbarat servisinin başkanı, Breivik'in Norveç ya da başka bir ülkedeki aşırı sağ gruplarla ilişkili olduğununa dair bir kanıt olmadığını açıkladı.
İstihbarat şefi Janne Kristiansen, Breivik'in İngiltere'deki aşırı görüşlü gruplarla herhangi bir bağlantısının tespit edilmediğini de bildirdi.
Sunday Telegraph ise Breivik'in cephanesinin İngiltere kaynaklı olduğunu ileri sürüyor.
Gazeteye göre, Breivik bomba yapımında kullandığı malzemelerle silahlarını Ebay'den satın aldı.
Ve bunlar arsında İngiliz satıcılar da var.
İnsan beyni sınıra dayandı
Sunday Times insan beyninin evrimsel gelişiminin sınırına dayandığını ileri süren bir çalışmaya yer veriyor.
Çalışmaya göre, günümüz insanlığının daha da evrimleşerek daha zeki bir hale geleceği beklentisi nafile.
Çünkü gerek beynin evrimleşmesini sürdürebilmesinin, gerekse de beynin enerji ihtiyacını karşılayabilmenin fiziksel sınırına gelinmiş durumda.
Gazete, ağırlıl olarak insan vücudunun %2'sine sahip olan beynin, vücud enerjisinin %20'sini kullanması nedeniyle, beyin gücünde küçük bir artışın bile enerji ihtiyacında büyük bir artış anlamına geleceğine dikkat çekiyor.