300 yıllık ağaç temizlendi

Abone ol

Bahçelievler Belediyesi ekipleri üç asırlık hasta sakız ağacı, ölümcül bakterilerden temizledi.

Bahçelievler Belediyesi Başkanlığı, Park ve Bahçeler Müdürlüğünce yürütülen çalışmada Üç asırlık hasta sakız ağacı, ölümcül bakterilerden temizlendi. Asırlık Sakız Ağacı, zararlı bakteri ve tortulardan kurtarmak amacıyla tedavi edildi. Anavatanı Avustralya olan ve Bahçelievler Kocasinan'a dikilen sakız ağacı, asırların yorgunluğa dayanamayarak hastalandı.

Mahallenin simgesi haline gelen ağacı kaybetmek istemeyen Kocasinan sakinleri Bahçelievler Belediyesi'nden yardım istedi. Orman Mühendisi Abdullah Aykut ve ekibi, ağacı kurtarmak için cerrahi operasyon başlattı. Ağacın kavuğuna, gövdesine ve dallarına giren zararlı bakteriler ve oluşan tortular özel bir yöntemle temizlendi.

Sakız ağacını hayata döndürme operasyonunu anlatan Y. Orman Mühendisi Abdullah Aykut, “Yaptıkları işlemin ağaç rehabilitasyon ve restorasyonu olduğunu söyledi. Yılların ve insanoğlunun yaptığı tahribat sonucunda mantar ve böceklerin istilasına uğrayan ağaçta zamanla çürümeler meydana gelmiş. Bu çürüme ağacın öz odu’nu tahrip ederek kovuk oluşturmuş, bu da ağacın genel sağlığını tehdit ederek yaşam süresini azaltıyor.

Ağacı özel bir yöntemle böcek ve mantarlardan temizleyerek ilaçladık ve harici şartlardan etkilenmeyecek hale getirdik. Ağacı koruyucu macunla izole ettik” dedi. Üç asırlık ağacın yapılan operasyonun ardından fiziki bir müdahaleye maruz kalmaması durumunda bir asır daha yaşayabileceğini söyledi. Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, “ Bahçelievler’de yeşil dokuyu güçlendirdiğimiz gibi korumayı da bilmeliyiz. Bölgemizde 20’yi aşkın Sakız ağacını titizlikle koruyoruz” dedi.

Günün Önemli Haberleri