30 yaş altı kadınlar Polikistik Over Sendromu'na dikkat edin!
Abone ol30 yaş altı kadınlarda sıkça rastlanan bir hastalık olan Polikistik Over Sendromu yumurtalıkta kalın yumurta dokusu içinde normalden fazla sayıda yumurta olması, tüylenme, adet düzensizliği veya hiç adet olmaması, insülin direnci gibi belirtilerle seyreden bir sendromdur.
Beyinde hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanan Polikistik Over Sendromu (PKOS) sonucunda, yumurtalıklarda her ay düzenli olarak yumurtlama olmaz. Yumurtalıklardan erkeklik hormonunun salgılanmasına sebep olan Polikistik Over Sendromu'nun pek çok hormonal hastalık gibi nedenleri tam olarak bilinmiyor.
Polikistik Over, her ay yumurtlaması gereken kadının yumurtasının overden çıkmaması, kanalın kalınlaşması ve Over'in iç yüzerinde toplu iğne başından nohut büyüklüğüne kadar kistlerin toplanması ile oluşan bir hastalıktır. Kadınlarda genelde kilo, yumurtlama bozukluğu ve kıllanma yapan bir hastalıktır.
Polikistik Over Sendromu’nun sebebi nedir?
Hastalığın gelişim mekanizmasında karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen “İnsülin” hormonunun da etkili olduğu düşünülmektedir. Zira bu hastalar aynı zamanda kilolu kişilerdir. Aşırı kilo ise insülin direncine sebep olur. İnsülin direnci gelişmesi Polikistik Over Sendromu’nun tetikleyici nedenlerinden biri olabilir.
Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir?
Hastalarda genel olarak görülen belirtiler adet düzensizliği, sivilce, yağlı cilt, tüylenmede artış, kısırlık (infertilite) ve kilo artışı.