30 Kasım 2012 Basın Özeti
Abone olİngiltere gazetelerinde bu sabah; İngiltere'deki basın özgürlüğüyle ilgili Leveson soruşturması kapsamında yayınlanan raporla ilgili tartışmalar, Filistin Yönetimi'nin BM'de kazandığı yeni statü ve İngiltere'ye net göçün düşmesi.
İngiltere gazetelerinde bu sabah en fazla öne çıkan haber, ülkedeki basın özgürlüğü konusundaki Leveson soruşturması kapsamında yayınlanan raporla ilgili.
Telekulak skandalının ardından, Cameron'ın inisiyatifiyle başlatılan Leveson soruşturmasıyla ilgili rapor dün yayınlandı.
Raporda İngiltere'de basının denetlenmesi için yeni bağımsız bir kuruluşa ihtiyaç olduğu ve bu kuruluşun yasayla desteklenmesi gerektiği bildiriliyor.
Böylece İngiltere’de 300 yıldan fazla bir süredir ilk defa parlamentonun basının denetlenmesinde rol alması öneriliyor.
Hemen hemen bütün İngiliz gazeteleri raporun İngiliz hükümeti içinde görüş ayrılıklarına yol açtığının altını çiziyor.
Basın nasıl denetlenmeli?
Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti'nin lideri ve Başbakan David Cameron, Yargıç Brian Leveson'ın 2 bin sayfalık raporundaki birçok noktaya katıldığını, basın için yeni bir denetim sistemine ihtiyaç olduğunu ancak bu sistemin yasayla desteklenmesinin gerekli olmadığını belirtiyor.
Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’se raporun önerdiği yeni denetim sisteminin tamamen arkasında duruyor.
Financial Times, Leveson raporu üzerinden ortaya çıkan bu gerilimin koalisyon ortaklarını arasında ilişkileri gerebileceğini yazıyor.
İngiliz gazetelerinin rapora yaklaşımları birbirinden farklılık gösteriyor.
Finacial Times’tan Robert Budden ‘Leveson’ın görevi kötüye kullanmaları suçlaması anlaşılır ama gazetelere düzenleme getirme önerileri basın özgürlüğünün altını oyma korkularını artırıyor’ yorumunda bulunuyor.
Independent gazetenin ediyoryal görüşünü yansıtan imzasız yazısında “Soruşturma basının yeni türde düzenlenmesinin koşullarını ortaya koymada başarılı olduğunu ancak yeni bir basın yasasının ilkesel olarak yanlış ve ayrıca da gereksiz olduğu’ belirtiliyor.
Daily Telegraph’tan Benedict Brogan’sa Başbakan David Cameron’ın beklenmedik hamlesinin onu özgürlüklerin savunuculuğunda lider duruma getirdiğini yazıyor.
Brogan, basının denetlenmesi için yeni bir düzenlemeyi savunan İşçi Partisi lideri Ed Miliband’le Başbakan yardımcısı Nick Clegg’I kısa vadeli çıkarlar peşinde olmak, oportünüstce davranmak ve liberalliğe aykırı hareket etmekle suçluyor.
Independent ise ana sayfasından Başbakan Cameron’a sert çıkıyor.
Gazete ana sayfasında söz konusu raporun hazırlanmasının bir yıldan fazla sürdüğünü, 5 milyon sterline mal olduğunu, 2000 sayfadan oluştuğunu hatırlatıyor ve açıklanmasından saatler sonra rapordaki anahtar bulguların David Cameron tarafından kabul edilmediğini yazıyor.
Gazeteden Teve Richards konuyla ilgili yazısında Cameron’ın bu adımıyla çok riskli bir kumar oynadığını belirtiyor.
‘Artık tırnak işareti kullanmadan Filistin yazabileceğim’
Filistin Yönetimi’nin Birleşmiş Millet’de üye olmayan gözlemci devlet statüsü elde etmesi de İngiltere gazetelerinde bu sabah geniş yer kaplıyor.
Independent’tan Robert Fisk gelişmeyi kendi gazetecilik pratiği üzerinden yorumlamayı tercih etmiş. Fisk şöyle yazıyor: “Artık yazılarımda ‘Filistin’i tırnak içine almak zorunda değilim. Sadece Filistin.”
Daily Telegraph’tan David Blair analizde ‘yeni statünün Filistinliler için iyi olduğunu ancak bunun sorunların çözümüne çok küçük bir katkı sunacağını’ yazıyor.
Blair şu yorumda bulunuyor: “Filistinliler ilk kez resmi olarak gözlemci ‘devlet’ olacaklar. Ama bu temelde bir şeyi değiştirecek mi? Sonuçta gerçek bir Filistin devleti ancak Abbas veya haleflerinin İsrail’le, mücadelelerinin merkezindeki hayati sorunları çözecek bir barış anlaşması imzalamasıyla ortaya çıkacak.”
İngiltere’ye net göç düşüyor
Guardian gazetesinde yayınlanan İngiltere’ye göç rakamlarıyla ilgili bir haber ülkeye göçün büyük bir düşüş içinde olduğunu ortaya koyuyor.
Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre İngiltere’ye net göç geçen yıla göre dörtte bir oranında düşerek 242 binden 183 bine geriledi.
İstatistikçiler bu yıl Mart ayında 60 bin’lik çok büyük bir düşüşün yaşanmasının nedenini yeni vize düzenlemeleri nedeniyle eğitim için İngiltere’ye gelen öğrencilerin sayısındaki azalmasıyla, daimi bir iş aramak için İngiltere’den ayrılanların sayısındaki artışa bağlıyor.
Gazete bu yılki düşüş rakamlarının son dört yılın en yüksek düşüş rakamları olduğunu vurguluyor.
Rapora göre İngiltere’ye bu yıl en fazla Hindistan’dan göç olmuş. Hindistan’ı ise Çin takip ediyor.
Bununla birlikte gazete rapordaki ilginç bir ayrıntıya dikkat çekiyor ve İngiltere’den Hindistan’a göçün artmasının altını çiziyor. Buna göre İngiltere’de yaşayan Hintler’den 21 bin kişi çalışmak ve yaşamak üzere bu yıl Hindistan’a gitmiş.