30 bin yıllık tohum çiçek verdi!

Abone ol

Rus bilim adamları Uzakdoğu bölgesinde Kutup sincaplarının sakladığı 30 bin yıllık donmuş haldeki çekirdeklerden bitki yetiştirmeyi başardı.

Rus bilim adamları Uzakdoğu bölgesinde Kutup sincaplarının sakladığı 30 bin yıllık donmuş haldeki çekirdeklerden bitki yetiştirmeyi başardı. Bilim Adamları Sibirya'nın Kolima nehri kıyılarında genel olarak Mamut kemiklerinin bulunduğu alanda tohumları keşfetmişti.

Amerikan dergisi Proceedings'de yayınlanan makalede keşifleri ile ilgili bilgi veren Ulusal Bilimler Akademisi'nden araştırma görevlileri Silene Stenophylla bitkisini yetiştirdi. Rus bilim adamları, İsrail'in 2 bin yıllık depolanmış palmiye tohumlarından bitki yetiştirme rekorunu da kırmış oldu.

Çalışma tamamlanmadan birkaç hafta önce Rus ekibin başkanı David Gliçinski yaşamını yitirirken, bilim adamları Moskova Bölgesi, Puşçino kasabasında yerin 38 metre altında 70 civarında sincap yuvası, mamut kemiklerinin yanı sıra bitki kalıntıları da bulunmuştu.

Bilim adamları 30 binle 40 bin yıl arasında olduğunu tahmin ettikleri tohumların buzullar arasında hiç erimeden binlerce yıl öylece kaldığını belirledi.

Araştırmada yer alan uzmanlardan Stanislav Gubin, Buzul Çağı canlılarının yeniden hayata dönebilmesi için, çalışmalarının önemli bir ışık tuttuğunu söyledi. "Şanslı isek bir kısım sincap dokuları da bulabiliriz..." ifadesini kullanan Gubin, bunun Mamutlara ulaşmak için yeni bir keşif yolu olacağını savundu.

Bilim adamlarının bulunan tohumlardan ürettiği bitkinin günümüzde halen yaşayan cinse çok benzemesi dikkat çekerken, var oldukları günden bu yana değişmeyen bitkilerin evrim teorileri ile ilgili iddiaların tutarsızlığına ışık tutması bekleniyor.

Günün Önemli Haberleri