3 Ocak 2011 Basın Özeti
Abone olMısır'da Hristiyanlar öfkeli, Avustralya'da sel suları bir ay daha çekilmeyebilir ve küçük kızıl kitap Fransa'yı sildi süpürdü.
Daily Telegraph gazetesi, bugün hemen hemen tüm İngiliz gazetelerinde geniş yer bulan, cumartesi gecesi Mısır'daki Hristiyanlar'a yönelik bombalı saldırı haberini "Mısır'da El Kaide'nin yayılması endişesi" başlığıyla sunmuş.
İskenderiye'deki bir kilisede patlayan ve 21 kişinin ölümüne, en az 70 kişinin de yaralanmasına yol açan bombayı, El Kaide resmen üstlenmese de, haberde görüşlerine yer verilen uzmanlara göre saldırı El Kaide tarzına sahip.
Mısır'da şimdiye dek yaygın bir örgütlenmeye sahip olmayan El Kaide'nin, iki ay önce Irak'taki Hristiyanlar'a yönelik saldırıya imza attığı, ayrıca geçen haftaki saldırı öncesinde, Mısır'daki Hristiyanlar'ı hedef alan bazı açıklamalar yayınlamış olduğu hatırlatılıyor.
Mısır'ın Müslüman dünyasında yüzde on Hristiyan nüfusa sahip olan, özel bir ülke olduğu yorumunu yapan Daily Telegraph, Mısır hükümetinin ülkedeki Hristiyanlar'ı yeterince gözetmemesinin, bu topluluklar tarafından dün düzenlenen cenaze töreni sonrasında başkan Hüsnü Mübarek'i hedef alan açıklamaların ardında yatan etmen olduğunu belirtiyor.
"Hristiyanlar'ı öldürmek"
Aynı habere dair "Hristiyanlar'ı öldürmek" isimli başyazı ise Times gazetesinde yayımlandı.
Mısır'da yaşananlara dair temel kaygının ülkedeki hile iddialarıyla lekelenen genel seçim sonrasında hayal kırıklığına uğrayan ve Mübarek iktidarına öfke duyan Mısır toplumunun büyük çoğunluğunun, bu kızgınlıklarının korumasız durumdaki Hristiyan azınlığa yansıtması olduğu söylenen Times'in başyazısı şöyle sona eriyor:
"Afrika'nın farklı ülkelerinde, Hristiyan ve Müslümanlar'ın birlikte yaşadıkları bölgelerdeki siyaset dini radikalizmle belirleniyor. Bu felaketin Mısır'a da sıçraması çok korkunç olacaktır."
"Dul sayısının artışı, çok eşliliği geri getirdi"
Times gazetesinin dünya sayfalarından bir diğer haber ise Irak savaşının ortaya çıkardığı ilginç bir duruma dair: "Dul sayısının artışı, çok eşliliği geri getirdi" başlıklı haberde, Irak'ta 2003 yılındaki işgalden bu yana süren çatışmalarda hayatını kaybeden onbinlerce kişiden büyük çoğunluğun erkek olmasının, ülkedeki dul kadın sayısında büyük artış ortaya çıkardığı anlatılmış.
Bu durumun beraberinde getirdiği uygulama ise dul kalan kadınların, halihazırda evli bir erkeğin ikinci eşi olarak onunla evlenmesi olmuş.
Irak'taki savaş öncesinde kaybolmaya yüz tutmuş çok eşliliğin, savaş sebebiyle yeniden ortaya çıkmasıyla, ülkedeki İslami partiler tarafından desteklendiği anlatılan haberde, ikinci eşle evlenen erkeklere bu partiler tarafından 1000 dolarlık yardım yapıldığı belirtilmiş.
Times'in haberinde savaşta kocasını kaybeden, 35 yaşındaki beş çocuk annesi Manar Muhammed'in şu sözlerine yer verilmiş:
"Benim için ikinci kadın olmak tabi ki zor birşey, ancak böylece hiç değilse beni koruyacak ve çocuklarımın yetişmesini sağlayacak bir kocam var."
"Kriz bir ay daha sürebilir"
Avustralya'da yaşanan aşırı yağışların yol açtığı sel, İngiliz gazetelerinin hemen hepsinde farklı boyutlarıyla ele alıniyor.
Fransa ve Almanya yüz ölçümlerinin toplamı genişliğinde bir alanın etkilendiği selin yol açtığı ilk ölüm tüm gazetelerce duyuruldu, ve yağışların sona ermesine rağmen, nehirlerin yükselmesinin sürdüğü bildirildi.
Daily Telegraph gazetesinin "Heryerde su" başlıklı editöryel yazısında, Avustralya'daki sellerle, Kuzey İrlanda'daki su dağıtım şebekesinin donması sonrası yaşanan susuzluk bir araya getirilmiş.
Yazı şöyle devam ediyor:
"Ya susuz kaldığımızda ya da sular altında kaldığımızda, suyun ne kadar önemli olduğunu hatırlıyoruz.
Bu vesileyle dünyanın 28 ülkesinde içme suyuna ulaşım sorunu yaşandığını ve bu rakamın 2025'te 56 almasının beklendiğini hatırlayalım.
Bir de güzel gelismeyi aktaralım: Abudabi emirliği zengin petrol yatakları yani maddi gücünü suya çevirmeye çok yaklaşmış durumda.
Ülkede süre gelen "bulutsuz havada yağmur yağdırmaya" yönelik bilimsel çalışmalar olumlu sonuçlar üretmeye başladılar.
Geleceğin, petrol değil su savaşları getireceği neredeyse kesinken, bu gelişmeyi küçümsememek lazım."
"Kumar Suriye'ye sesiz sedasız geri dönüyor"
Guardian gazetesinin dünya haberlerine ayırdığı sayfalarında yer alan, gazetenin Şam muhabiri Lauren Williams tarafından hazırlanan özel bir haber oldukça dikkat çekici.
Haberin başlığı "Kumar Suriye'ye sesiz sedasız geri dönüyor" ve haber Suriye'nin başkenti Şam'da faliyete giren Ocean Club isimli kumarhane hakkında.
Suriye'de 25 yıl sonra açılan ilk kumarhanenin açılış partisinin yılbaşı gecesi kutlandığının duyurulduğu haberde, sözkonusu partinin biletlerinin 300 sterlin gibi yüksek bir ücrete satıldığının altı çizilmiş.
Ayrıca haberde, Suriye'de 1970'de yasaklanan kumarhanelerin yeniden ortaya çıkmasının ülkedeki İslami kanadı öfkelendirebileceği yorumu yapılırken, bu sebeple kamuoyuna, gazinonun yalnızca turistlere yönelik olarak ve bu yüzden de havaalanında açıldığı mesajının verilmeye çalışıldığı belirtilmiş.
Ancak, haberde aktarılan kumarhane çalışanlarının ifadelerine göre ilk haftaki müşterilerin büyük çoğunluğunu Suriye'nin zenginleri oluşturmuş.
Bu arada sözkonusu kumarhaneye resmi anlamda onay, yani işletme lisansı verilmediği ancak, üstü kapalı olarak müsade edildiği belirtilmiş.
Haber şöyle sona eriyor:
"Suriye'nin ciddi turizm potansiyalinden faydalanmak için hükümet tarafından bazı düzenlemeler yapıldığı ve bunların ülkedeki aşırı İslamcı kesimleri rahatsız ettiği biliniyor.
Mesela alkol satış izinleri artıyor, üniversitelere peçeyle girilmesi engelleniyor...
Ülkede yıllar sonra ortaya çıkan ilk kumarhaneyi de bu yöndeki adımların bir parçası olarak düşünebiliriz.
Ayrıca, hükümetin tüm ülkede yaygın olarak oynanan yasak yüzünden gizli saklı oynanan kumardan vergi almak istemesi hiç de mantıksız değil."
Küçük Kızıl Kitap
Independent gazetesi dünya sayfalarında Fransa'dan bir habere yer vermiş.
"Küçük kızıl kitap Fransa'yı sildi süpürdü" başlıklı haber, ikinci dünya savaşında Nazi karşıtı direnişe katılmış 93 yaşındaki Stéphane Hessel'in yazdığı 13 sayfalık, best seller hakkında.
Fransız gençlerini paranın gücüne ve piyasalara karşı direnişe geçmeye çağıran ve 3 euroya satılan kitap, Fransa en çok satanlar listesinde en yakın rakibine 8 kat fark atarak birinci duruma geldi.
Independent'in haberine göre 600.000'lik satış rakamı yakalayan kitapta Hessel gençlerden şiddet içermeyen yöntemlerle direnişe geçmelerini, ve modern demokrasiyi yeniden tanımlamalarını istiyor.
Hessel'e göre bunun için ilk yapılaması gereken ise Sarkozy'e oy vermemek.