3. kuvvetten büyük ders

Abone ol

Mal varlığı bildiriminde yargıtay üyelerinin başlattığı uygulama herkese örnek olacak türden.

Türkiye, her dönemde mal varlığına ilişkin şaibeleri tartışıyor. Yargıtay üyelerinin başlattığı uygulama ise herkese örnek olacak türden. Öyle ki yargıçlar artık "Kazı-Kazan" ikramiyelerini dahi mal varlığı artışı olarak göstermeye başladılar

Son dönemde yargıda rüşvet iddialarının bazı Yargıtay üyelerine kadar uzanması, hassasiyeti artırdı. Yargıtay üyeleri, mal varlıklarındaki küçük değişiklikleri bile Yargıtay Birinci Başkanlığı"na bildirmeye başladılar. Öyle ki, meslekdaşlarıyla birlikte girdiği "euro günü"nde toplu olarak aldığı 2 bin euroyu banka hesabına yatıran bir Yargıtay üyesi, bunu mal varlığı artışı olarak gösterdi. Yine bir başka üye de "Kazı-Kazan"dan çıkan bin YTL"lik ikramiyeyi Yargıtay Başkanlığı"na bildirdi.

Hediye balı bile reddetti
Yargıda rüşvet iddiaları çerçevesinde başlatılan Neşter-2 soruşturmasının ardından Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) eski Başkanvekili Ergül Güryel"in "istifaya davet" edilmesi, eski üyelerden Hüseyin Demirörs"ün ise "uyarı" alması yargıçları daha da temkinli olmaya itti. Hassasiyetin had safhaya ulaştığına vurgu yapan bir Yargıtay üyesi, memleketinden gelen balı dahi kabul etmediğini açıkladı.

Aynı üye, "Sucuk ve pastırmayı hediye olarak kabul eden bir meslekdaşımız yargılandı. Bu nedenle hiçbir hediyeyi kabul etmiyoruz. Geçen ay memleketten bana bal getiren arkadaşımın hediyesini bile reddettim" ifadesini kullandı.


Pastırma sucuk işinden etmişti

Hüsnü Çağlayan: Rüşvet iddiasıyla yargılanan ilk hakim olan Çağlayan, istifa etmişti. Bir sanık hakkındaki mahkumiyet kararını bozduracağı gerekçesiyle 10 bin doların yanı sıra pastırma, sucuk gibi hediyeleri kabul etmekle suçlanan Çağlayan"ın emekliliği istenmişti.

Eraslan Özkaya: Yargıtay eski Başkanı Eraslan Özkaya"nın ismi, oğlunun kumarhaneler kralı olarak tanınan Sudi Özkan"a ait bir turizm şirketinde 5 bin dolar maaşla işe başladığı haberleriyle gündeme gelmişti. Özkaya, daha sonra yaptığı açıklamada, oğlunun işten ayrıldığını söylemişti.


Kimsenin abisi olamayız
Neşter 2 soruşturmasıyla isminden söz ettiren emekli yargıç Güngör"den anlamlı uyarı: Hakim kendisine "abi-amca" dedirmemeli


YARGIDAKİ rüşvet iddialarına bir tepki de 42 yıl yargıç olarak görev yaptıktan sonra yaş haddinden emekli olan Yargıtay 10. Ceza Dairesi eski Başkanı Şener Güngör"den geldi. Meslek yaşantısı boyunca pek çok zevkinden taviz verdiğini anlatan Güngör, "Bir anlık icrai adalet, bin yıllık ibadete bedeldir" dedi. Çalıştığı dönemde gelene gidene dikkat ettiğini vurgulayan Güngör, şöyle dedi: "Görüştüğümüz insanların daha sonra karşımıza sanık olarak çıkacağını hiç unutmadım. Alışveriş yaptığım yerlerde beni tanıyan olursa oradan alışveriş yapmadan çıkıyorum. Hakim hiçbir zaman kendine "abi, amca" dedirtmemeli. Biz, hiçkimsenin abisi, amcası olamayız."

Neşter-2 soruşturmasının Yargıtay ayağını yürüten Şener Güngör, HSYK eski Başkanvekili Ergül Güryel ile HSYK eski üyesi Hüseyin Demirörs"ün yargılanması gerektiğine ilişkin bir rapor yazmıştı.

Soruşturma seçim kaybettirdi
Güngör"ün raporunu görüşen Disiplin Kurulu, Güryel"i "istifaya davet" etmiş, Demirörs"ün de "uyarılmasına karar vermişti. İki eski kurul üyesi hakkında yazdığı rapor yüzünden aday olduğu Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanlığı seçimlerini kaybeden Güngör, "Seçim kaybettim. Ancak, bana oy vermeyen arkadaşlarım daha sonra pişman olduklarını açıkladılar" dedi.

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri