29 yıllık davada zamanaşımı sürprizi

Abone ol

Türkiye'nin en uzun davalarından Devrimci Yol davası da zamanaşımına uğradı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 29 yıldır bitirilemeyen Devrimci Yol ana davasında 21 sanıkla ilgili mütalaasını tamamlayarak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderdi. Mütalaada 21 sanıktan sadece dördü hakkında kurulan hükmün onaylanması, 15 için ise davanın zamanaşımından düşürülmesini istendi. İki sanık hakkındaki hükmün, avukatları hazır bulunmadan açıklanması nedeniyle bozulması talep edildi.

Dev-Yol davasına ilişkin Başsavcı Yardımcısı İskender Dadalı imzalı, 2 Şubat 2011 tarihli mütalaada, sadece dört sanık, Nuri Özdemir, Hıdır Adıyaman, Emin Koçer ve Hasan Ertürk'ün cezalarının onanması istendi. Diğer sanıkların ise gözaltına alındıkları tarihten bu yana geçen sürenin otuz yılı aştığı belirtilerek, kamu davasının düşürülmesi talep edildi.

Bu sanıklar arasında Devrimci Yol'un üst düzey sorumlusu olmakla suçlanan Cahit Akçam, Melih Pekdemir, Akın Dirik, Yasin Ketenoğlu, Bünyamin İnan gibi isimler de var.

Zamanaşımı için başlangıç tarihinin "en son gözetim tarihi" olarak tanımlanarak, dört sanığın zamanaşımı kapsamına alınmamasına sanık avukatları tepki gösterdi. Avukat Ömer Kavili, "Zamanaşımı için başlangıç tarihi, son gözaltı tarihi değil, son eylem tarihi olmak zorunda. Basit bir hukuk kuralından söz ediyorum. Sanığın bilinen son eylem tarihinden gözaltına alınıncaya kadar geçen sürede örgüt üyeliğinin devam ettiğine dair şüphe olsa bile, hüküm şüphe ile kurulamaz" dedi.

Avukatlara göre, iki sanık için 'bozma' talebi ise olumlu. Alt sınırı beş yıl olan mahkumiyetlerde, kararın avukatın bulunduğu duruşmada verilmesi zorunlu. Yaşar Kambur ve Atalay Dede için bu kurala uyulmamıştı.

Sıkıyönetim Mahkemesi'nde 18 Ekim 1982'de başlayan Dev-Yol ana davasında 1989'da yedi kişi hakkında idam, 39 kişi hakkında ömür boyu hapis, 346 kişiye de çeşitli hapis cezaları verilmişti. Sıkıyönetim mahkemelerinin kaldırılmasının ardından Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde iki sanık idam, 20 sanık müebbete mahkum edildi. Yargıtay 28 Mayıs 2004'te kararı bozdu. Davayı yeniden görüşen mahkeme, 2006'da 20 sanığı müebbet, iki sanığı 16 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırdı. Yargıtay kararı, 'savunma hakkı kısıtlandığı' için bozdu.

Günün Önemli Haberleri