29 şehire 44 yeni hastane
Abone olVatandaş, sağlık hizmeti alırken daha da rahatlayacak, hastaneler ise ileri teknoloji ile hizmet verecek.
Türkiye, sağlıkta dev yatırımlarına hız kaybetmeden devam ediyor. Zaman'a göre, Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki bir yıl içinde 29 ilde 44 hastane açacak. Vatandaş, sağlık hizmeti alırken daha da rahatlayacak, hastaneler ise ileri teknoloji ile hizmet verecek.
Yeni tedavi kurumları için toplam 750 milyon lira kaynak ayrıldı.
Kurumların inşa edildiği yerler arasında Doğu ve Güneydoğu illeri çoğunlukta. Aralarında Diyarbakır, Mardin, Tunceli, Ağrı gibi illerin bulunduğu bölgedeki on bir ilde bir yıl içinde bin 663 yatak kapasiteli 17 hastane binası açılacak. Türkiye'de 2002 yılında 774 sağlık bakanlığı hastanesi mevcutken toplam 103 bin yatakla hizmet veriliyordu. Bu sayı 2011 Mayıs ayı itibari ile toplam 842 hastane ve 120 bin yatağa çıktı.
DOĞUYA HİZMET
Sağlık Bakanlığı'nın yatırımlarının büyük kısmı aralık ayında bitirilecek. Ülke genelinde 34 hastane ek binası hizmete girecek. Yeni inşa edilecek hastaneler toplam 3 bin 758 yatak kapasiteli olacak. Bakanlık, 2012 hedefini de belirledi. Önümüzdeki yılın ilk 6 ayında 10 ilde bin 25 yatak kapasiteli 11 hastane binası hizmete girecek. 2012 yılında hastane açılacak iller arasında Diyarbakır, Şanlıurfa, Kars, Erzurum da bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, söz konusu yatırımlar için alımlara da başladı. Şimdiye kadar 50 ameliyat masası, 20 bin karyola, 4 bin hasta transfer sedyesi alımı gerçekleştirildi.
Sağlık Bakanlığı, Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı kapsamında mevcut olan 4 bin 600 psikiyatri yatak sayısını, 9 bin 500'e çıkaracak. Ayrıca 20 ilde planlanan 30 hastane içerisinde; kadın doğum ve çocuk hastalıkları, kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi, onkoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon ile yüksek güvenlikli adli psikiyatri gibi branş hastaneleri de yapılacak.
Türkiye'de hastanelerin birleştirilmesi ve özel sağlık kuruluşlarında sigortalı hastaların hizmet almaya başlaması müracaat sayılarını artırdı. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde 2002-2010 arasında müracaat sayısı yaklaşık 2 katına çıkarken bu sayı özellerde 15, üniversitelerde 2,5 kat olarak gerçekleşti.