29 Aralık 2011 Basın Özeti

Abone ol

Guardian, KCK operasyonları bağlamında Kürt meselesini mercek altına alıyor. Rusya-Türkiye doğalgaz hattı anlaşması Nabucco'ya rakip mi? Tarzan'ın Çitası'na veda.

Guardian, Türkiye'de Kürt sorununu, giderek ivme kazanan ve genişleyen KCK operasyonları ve davası merceğinden inceleyen haberine iki tam sayfa ayırmış bu sabah.

Tutuklamalar ve şiddetin yeni bir kuşağı radikalleştirme tehdidi yarattığına dikkat çekilen Constanze Letsch imzalı haberde, Arap Baharı'nın başlangıcından bu yana Türkiye'nin Orta Doğu demokrasileri için örnek alınacak bir yol haritası gibi görüldüğünü kaydediliyor.

Ancak çok sayıda gözlemcinin, Kürtlere yönelik yaklaşımı nedeniyle Türkiye'nin bir ''rol modeli'' olarak görülmesinin doğru olup olmadığını sorguladıklarının da altı çiziliyor haberde.

KCK davalarıyla ''Kürtlerin kitlesel yargılanmasına'' ilişkin ayrıntılara yer verilen haberde, insan hakları örgütlerinin Türkiye'deki terörle mücadele yasalarının keyfi kullanımı konusundaki yakınmaları aktarılıyor.

Haberde görüşlerine yer verilen İnsan Hakları İzleme Örgütü - Human Rights Watch'tan Emma Sinclair-Webb, Türkiye'deki yasaların siyasi faaliyetlerle terörizm arasında ayrım yapmadığına dikkat çekerek, ''İnsanların ne tür faaliyetlerde bulunduklarına ve bu faaliyetlerin soruşturmayı gerektirip gerektirmediğine bakılmıyor. Bu dosyaların çoğunda meşru faaliyetleri ve suç işlediği düşünülen kişilerle bağları nedeniyle sanıkların suçlu olduğu varsayılıyor'' diyor.

Sinclair-Webb, insanların örgütlenme hakları olduğunu, görüşlerini beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz, ama eleştiri sahiplerini hapse atmanın, baskı altına almanın ve susturmanın yasalara aykırı olduğunun altını çiziyor.

Nabucco'ya rakip mi?

Financial Times'ta ise Türkiye ile Rusya arasında imzalanan yeni enerji hattı anlaşması var.

Rus doğalgazını Güney Avrupa'ya ulaştıracak boru hattının Karadeniz'de Türk karasularından geçmesini öngören anlaşmanın Moskova'nın Avrupa'ya enerji ihracında, Ukrayna güzergahına bağımlılığını sona erdireceğine dikkat çeken Financial Times, ama 20 milyar euroluk projenin Avrupa Birliği'nin desteklediği Nabucco projesine rakip olarak görüleceğini kaydediyor.

Kafkaslar ve Orta Asya gazını taşıması planlanan Nabucco, Avrupa Birliği'nin Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmayı hedefliyordu.

Habere göre, Türkiye her iki doğalgaz hattının birbirlerini tamamlayıcı olacağını savunuyor.

Financial Times'a göre, Nabucco'nun geleceği de yaklaşık 15 milyar eurluk yatırımı haklı çıkaracak yeterlilikte doğalgaz sağlanıp sağlanamayacağına ilişkin kuşkular nedeniyle de belirsiz durumda. Brüksel ise, Nabucco'daki taahhütlerine bağlı olduğunu söylüyor.

Kim Jong-il için final sahnesi

Pyongyang'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-il için karlar altında düzenlenen cenaze törenini Times manşetinden ''Soğuk matem: Kuzey Koreliler 'sevgili liderleri'ne veda etti'' başlığıyla duyuruyor okurlarına.

''Soğuk Savaş döneminin son diktatörlerinden biri olmasının yanısıra tutkulu bir sinema hayranı ve amatör bir film yönetmeniydi. Ama kendisi bile dün gerçekleştirilen gibi görkemli bir final sahnesi planlayamazdı'' diyor Times.

2012 grevleri uyarısı

Times birinci sayfasında, İngiltere'de sendikaların yeni grev uyarılarına da yer vermiş.

Kamuda hükümetin kesinti ve emeklilik düzenlemelerine ilişkin planları nedeniyle çalışanlar geçtiğimiz ay greve çıkmışlardı.

Times, şimdi özel sektörde çalışanların da haklarına yönelik tehdit nedeniyle yeni grevleri gündemlerine aldıklarını kaydediyor.

Gazete uyarıyı dile getiren Brian Strutton'un, çalışanların emeklilik fonuna katkısının arttırılmasına karşı yürütülen pazarlıklarda da görev alan ılımlı bir sendikacı olduğunu anımsatıyor.

Strutton, sendikaların geçen ay sergiledikleri direncin ve hükümetten kopardıkları ödünlerin özel sektördeki çalışanları da mücadelelerini sertleştirmeye yönelteceğini kaydediyor.

Bu ise, 2012'de Olimpiyat Oyunları'na ve Kraliçe'nin tahta çıkışının 60. yıldönümü kutlama etkinlikleri nedeniyle dünyanın dikkatlerinin odaklanacağı İngiltere için iyi bir haber değil Times'a göre.

Çita'ya veda

Daily Telegraph, başyazılarından birini geçen hafta öldüğü dün açıklanan Tarzan filmlerinin şempanzesi Çita'ya ayırmış.

Şempanzelerin doğal ortamları dışında ortalama ömürlerinin 45 yıl olduğunu, ancak Çita'nın 80 yaşında öldüğünün açıklandığını hatırlatan Telegraph, ''Ama yine de Çita'ya ilişkin ölüm haberi bizlere 1920'ler ve sonrasında filmlerin hayvan kahramanlarına ilişkin altın çağı yeniden gözümüzün önüne getirme fırsatı verdi. Rintintin'ne, yunus balığı Flipper ve harika at Şampiyon'a kadar hayvan kahramanları aynı filmde rol aldıkları oyunculardan daha ünlü olmuşlardı'' diyor.

''Öldüğü açıklanan Çita gerçekten Tarzan'ın şempanzesi miydi bilemeyiz, yaşadığı hayvanat bahçesi bizi aptal yerine koyuyordur belki, ama kesinlikle Çita'ya benziyordu'' diye de sonlandırıyor başyazısını Daily Telegraph.

Günün Önemli Haberleri