28 Şubat soruşturması sivillere de uzanır
Abone olİddianın sahibi, Batı Çalışma Grubu'nu ortaya çıkardığı için tutuklanan dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu...
'28 Şubat soruşturması bizim için iade-i itibar', 'Soruşturmanın sivilleri de içine alacağını düşünüyorum', 'Bu sürecin sorgulanmasını rövanş olarak nitelemek psikolojik harekattır', 'O dönem soruşturulurken, Susurluk kazası dahil olaylar yeniden araştırılmalı...'
Bu açıklamaların sahibi, Batı Çalışma Grubu'nu ortaya çıkardığı için 56 gün tutuklu kalan dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu.
15 YILDIR UĞRAŞIYORDUK
Devletin görevini yapmıştık ve sonuçta beraat ettim. 15 yıldır o dönem yapılanların yargılanması gerektiğini söyledik. O süreçte halkın gözünde bizim iade-i itibarımız yapılmıştı ama bu süreç ve başlayan soruşturma, hukuken de iade-i itibar olacak.
SİVİLLERE DE UZANIR
Bu soruşturma, 28 Şubat sürecinde kimler rol aldıysa onları ortaya çıkarması açısından da önemli. O süreçte, askerler kadar aktif rol oynayan siviller vardı. Soruşturmanın siyasiler, sermaye grupları, STK'lar, medya mensuplarına kadar genişleyeceğini düşünüyorum.
HEM MÜDAHİL HEM TANIK
Ben, o dönem görevini yaparken hapis yatmak zorunda kalan ve süreçten zarar gören biri olarak davanın müdahiliyim. Aynı zamanda davacı olan birçok kişi ve bazı partiler de beni tanık gösterdi. Yani hem müdahil hem tanık olarak açılacak davada olacağım.
'RÖVANŞ' DEMEK PSİKOLOJİK HAREKAT
BÇG illegal bir kuruluştur. Orada görev yapanlar, üst rütbedeki personeli bile dinlememiştir. EMASYA komutanlıklarıyla birlikte milyonlarca kişiyi fişlemişlerdir. Şimdi bazıları rövanşizmden bahsediyor. Asıl psikolojik harekat, bu sürecin sorgulanmasını rövanş olarak nitelemektir.
DEVLETİ ELE GEÇİRMİŞTİ
AK Parti iktidara geldikten sonra da çeşitli darbe teşebbüsleri oldu ancak 28 Şubat yapılmış bir darbedir. Bana göre, o süreç içinde o yapı, MGK'yı ve devletin önemli kademelerini ele geçirmişti. Güçlü bir fırtına vardı ve siyasiler dahil bu fırtınanın önünde duramıyordu. O süreçte bazı güçler, zaman içinde Türkiye'ye yaptıramadıkları birçok şeyi yaptırma fırsatı elde etti. Türkiye'de bir Türk-Kürt çatışmasının temeli atıldı. 'İrtica' birinci tehdit gibi gösterilerek, PKK terörü alt sıraya itildi.
SUSURLUK KAZASI DA DAHİL OLMALI
O dönem soruşturulurken, Susurluk kazası dahil olaylar yeniden araştırılmalı. Susurluk Komisyonu'nda bir milletvekili şüpheli bir trafik kazasıyla hayatını kaybetti, o araştırılmalı. 28 Şubat 1997'deki MGK toplantısı da değerlendirmeye alınmalı.