28 Şubat hayallerini nasıl yıktı?
Abone ol28 Şubat'ın mağdurları arasında Mısır’ın dünyaca ünlü El Ezher Üniversitesi’nde öğrenim gördükten sonra denklikleri kabul edilmeyenler de var.
42 yaşındaki Mustafa Payas, “din kültürü öğretmeni” olma hayaliyle gittiği Mısır’dan dönüşünde, 28 Şubat’tan dolayı “denklik” verilmeyince büyük üzüntü yaşadı, öğretmen olamayınca ticarete atıldı.
Payas, “Şu an yaşımdan dolayı öğretmen olamıyorum. Mağdur olduk, bizim de hakkımız verilsin, her şeye rağmen bunu çok istiyorum.” diyor. Payas, soruşturulan 28 Şubat için hazırladığı bir şikayet dilekçesini de cumhuriyet savcılığına verdi.
Adana İmam Hatip Lisesi’ni bitiren Mustafa Payas, tavsiye üzerine 1992-93 yılları arasında Mısır El-Ezher Üniversitesi’nde İslam Hukuku fakültesine kayıt yaptırdı. Mısır ile Türkiye arasındaki kültür anlaşmasından dolayı mezun olanlar o dönem İlahiyat fakültesi dengi sayılıp “Din kültürü ve meslek öğretmeni” olabiliyordu. 1997’daki 28 Şubat kararları ile birlikte denklik iptal edildi. Payas, 1999 yılında Mısır El- Ezher Üniversite’sinden mezun olmasına rağmen “hayalleri suya düşmüş” biri olarak bir yıl işsiz gezdikten sonra ticarete atıldı.
O tarihten bu yana bilgisayar ve malzemeleri satan bir iş yeri çalıştıran Payas, işinden memnun ancak her an hayalini kurduğu öğretmenliği bir türlü aklından çıkaramıyor. 28 Şubat’ın kendisi gibi birçok El Ezher mezunu gencin hayallerini yıktığını anlatan Mustafa Payas, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ile yaptığı yazışmalar sonucu 9 ders farkı olduğunu, bunları tamamlaması halinde “denklik” alabileceğinin belirlendiğini söyledi.
HAYALLERİMİZİ KİM VERECEK?
Payas, “Çukurova Üniversitesi’nde fark dersleri verdim. Artık mezunum ve denkliğim tam. Ancak yaşım öğretmen olmama engel. Diploma aldım da ne oldu, ne işe yarayacak. Yaşımız 42, bu saatten sonra diploman ha olmuş ha olmamış. Hayallerimizi kim verecek. 13 yıl önceki heyecanı kim verecek” diye sordu.
Hükümetin 28 Şubat’taki mağdur olan ve denklik alamayan El Ezher mezunlarının da öğretmen olmasının yolunu açan bir düzenleme yapmasını isteyen Mustafa Payas, “Mezun olduğumuz tarihlerde formasyon istenilmediği gibi diploması olan herkes öğretmen olarak atanabiliyordu. İnsanlığa, ilkokul çocuklarına ve genç nesillerin daha iyi yetişmesi için bir gayretimiz olacaktı” diye konuştu.
Payas, bu arada, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin yürütülen soruşturmada şikayetçi olduğunu öne süren dilekçesini Adana Cumhuriyet Savcılığı’na verdi. Payas, dilekçesinde; “28 Şubat’ta çekmiş olduğumuz sıkıntıların giderilmesi adına her Türk vatandaşının hakkını koruyan savcılık makamına maruzatımı beyan eder haklarımın iadesinin verilmesi yolunda gerekli adımların atılmasını isterim” dedi.