2700 öğrenci sınırdışı edilebilir

Abone ol

Londra Metropolitan Üniversitesi'nin, AB dışındaki ülkelerden gelen üniversite öğrencilerine eğitim için vize sağlama yetkisi kaldırıldı.

Londra Metropolitan Üniversitesi'nin, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen üniversite öğrencilerine eğitim için vize sağlama yetkisi kaldırıldı.

Üniversitenin internet sitesinde yapılan açıklamada, yabancı öğrencilere sponsor olması için gereken Güvenli Kurum Statüsü'nün kaldırıldığı ve öğrencileri için vize sağlama yetkisinin elinden alındığı belirtildi.

Bu durumda, AB dışı ülkelerden gelen 2 bin 700 civarında öğrencinin sınırdışı edilmekle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

İngiltere Ulusal Öğrenci Birliği NUS, bu öğrencilerin başka bir eğitim kurumu bulamadıkları takdirde 60 gün içerisinde sınırdışı edileceklerini açıkladı.

İngiltere'de İçişleri Bakanlığı'na bağlı çalışan ve ülkeye giriş çıkışları denetleyen kurum olan UK Border Agency (UKBA), üniversitenin altı ay önce uyarısı yapılan "ciddi ve sistemik sorunlara cevap verme konusunda başarısız olduğunu" belirtti.

Üniversiteden açıklama

Üniversinin internet sitesinde yapılan açıklamada, "Vize sağlama yetkisinin kaldırılması önemli sonuçlar doğuracaktır ve üniversite bunlarla ilgilenmektedir. Üniversitemiz UKBA, İngiltere Yüksek Öğrenim Fonu Konseyi, Ulusal Öğrenci Birliği ve üniversitenin kendi öğrenci derneği ile yakın temas halinde çalışacaktır" denildi.

Metropolitan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Malcolm Gillies, AB dışı ülkelerden öğrenci kabul etme yetkisinin kaldırılması nedeniyle üniversitenin yıllık gelirinin beşte birini oluşturan 30 milyon sterlinlik bir kayba uğrayacağını ve kurumun geleceğinin tehdit altında olduğunu söyledi.

Yeni öğretim yılında bu üniversiteye kayıtlı olan 30 bin öğrencinin 2 bin 700'ünün AB dışı ülkelerden olduğu belirtiliyor.

'Kuralları uyguluyorum'

İngiltere Göçmenlik Bakanı Damian Green, Londra Metropolitan Üniversitesi'nin "çok yetersiz" bir sponsor olduğunu, gelişigüzel seçilerek incelenen öğrencilerin dörtte birinden fazlasının oturma izni olmadığı halde eğitim yaptıklarını belirtti.

Green, öğrencilerin önemli bir kısmının İngilizce seviyelerinin iyi olmadığını ve alınan örneklerin yarısının derslere katılımını gösteren kanıt bulunmadığını söyledi.

Green bu kararı, "Kimseyi dışarı atmıyorum, kuralları uyguluyorum" diye savundu.

Öğrenci Birliği'nden tepki

Ulusal Öğrenci Birliği NUS, Başbakan David Cameron ve İçişleri Bakanı Theresa May ile irtibata geçerek "Son haftalarda bu konuda uygulanan karar alma yöntemlerine karşı öfkelerini açıkladıklarını ve İngiltere için yıllık 12,5 milyar sterlin gelir kaynağı olan yüksek öğrenim üzerinde bırakacağı yıkıcı etkilere dikkat çektiklerini" bildirdi.

NUS başkanı Liam Burns, hükümetin insanların yaşamıyla oynayarak politika yaptığını belirtti.

Burns sözlerini şöyle sürdürdü: "Aldıkları kararların bireyler, üniversiteler ve İngiltere ekonomisi üzerindeki etkilerini umursamayan ya da anlamakta zorluk çeken politikacıların yabancı öğrencileri siyasi futbol malzemesi olarak kullanması iğrenç bir durum."

Burns, üniversitenin yıllık 13 bin 500 sterlin harç ödeyip de bu sorun yüzünden eğitimini tamamlayamayan öğrencilerin açacağı davalarla da uğraşmak zorunda kalabileceğini belirtti.

Türkiye'den 100'den fazla öğrenci

Üniversite'nin internet sitesindeki bilgilere göre, Türkiye'den 100 'den fazla öğrenci bu eğitim kurumunda kayıtlı. Metropolitan, İngiltere'de yaşayan Türkiye kökenli öğrenciler arasında da en popüler üniversitelerden biri.

Sitede, konuyla ilgili bilgi almak için üniversitenin uluslararası öğrenci işleri ya da İstanbul'daki British Council ile doğrudan irtibata geçilebileceği belirtiliyor.

Günün Önemli Haberleri