25 Mart İngiltere Basın Özeti
Abone olİngiltere gazetelerinde, Rusya'nın G8 üyeliğinin askıya alınması ve Suriye'de sayıları 8.000 ile 10.000 arasında değiştiği söylenen Şii savaşçılarının üç yıldır devam eden savaştaki dengeye etkisi.
Guardian gazetesi, G7 ülkelerinin Rusya'yla 16 yıldır sürdürdüğü
işbirliğini askıya almasıyla ilgili haberinde, bu kararı Putin'i
yalnızlaştırma girişimi olarak niteliyor.
Gazete, liderlerin Rusya'nın bölgede yeni bir askeri adım atması halinde yaptırımları ağırlaştırma tehdidinde bulunduğunu aktarıyor.
Times gazetesi de manşetinde Batı'nın Kırım konusunda birleşerek Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'i tecrit ettiğini yazıyor. Gazete Lahey'de toplanan G7 liderlerinin Haziran'da Putin'in ev sahipliği yapacağı G8 zirvesine katılmayacaklarını, bunun yerine Brüksel'de toplanacaklarını belirtiyor.
Times'a göre, Rusya bu kararı "anlamsız" buldu. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortada bir trajedi olmadığını, G8'de üye olarak kalmaya devam etmeye değip değmeyeceğini görmek için bir-iki yıl bekleyeceklerini söyledi.
'G20 de Rusya'ya tavır almalı'
Gazeteye göre Batılı diplomatlar, Kırım'ı ilhakı askeri birlik
yığınağı nedeniyle Rusya'ya karşı tavır almaları için G20
ülkelerini de seferber etmeye çalıştıklarını, bunun Rusya'yla G7
arasında bir mesele değil, uluslararası hukuka uyma meselesi
olduğuna dikkat çekiyor:
"Batı şimdiye kadar Rusya'ya verilecek karşılık konusunda bölünmüştü. Amerika Birleşik Devletleri Putin'in yakın çevresini cezalandıracak yaptırımlarda ısrar ederken, Avrupa Birliği üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması kararlarıyla daha alt düzey yetkilileri hedef aldı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, finans piyasasına zarar vermesi pahasına Rus sermayesini yasaklamaya hazır olduklarını duyurdu."
Financial Times gazetesi de manşetinde Kırım'ın ilhakı nedeniyle bu yılın ilk üç ayı içinde Rusya'dan kaçan paranın toplamının 70 milyar dolara ulaşmasının beklendiğinin tahmin edildiğini aktarıyor.
Gazeteye göre, birçok uzman krize rağmen bu yıl Rus ekonomisinin yüzde bir civarında büyüyeceği tahmininde bulunduğuna dikkat çekiyor.
'Ukrayna, Moskova için felakete dönüşebilir'
Financial Times yazarı Gideon Rachman ise Ukrayna'yla savaşın Rusya için felakete dönüşebileceğini yazıyor:
"Rusya bir haftadan az bir süre içinde neredeyse tek bir kurşun atmadan Kırım'ı yuttu ve Ukrayna'nın doğu sınırına asker yığdı. Bunun karşılığında Batı'nın Ukrayna ordusuna verebildiği tek şey, Amerikan silahlı kuvvetlerinin hazır yiyecekleri oldu. Ama Putin'in büyük bir zafer kazandığı nosyonu yanıltıcı. Tehlikeli bir kumar oynadı ve güç kullanmaya kalkışırsa kaybeder. Kırım'ın ilhakı yeterince riskli. Ama Doğu Ukrayna'nın işgali Rusya'ya felaket getirir."
"Putin'in Kırım'ı alma kararı, Kremlin'in ne durdurabileceği ne de kontrol edebileceği Ukrayna devrimine karşı çaresizce gösterilmiş bir tepkiydi. Putin, tarihe Rusya Ukrayna'yı kaybederken Soçi'de buz dansı izleyen aciz bir lider olarak geçmemek için Kırım'da harekete geçme kararı aldı. Plan tuttu. Birkaç gün sonra ayakta alkışlanmaya başladı ve halk desteği artmaya başladı."
"Ancak Rusya Kırım'a el koyarak sonunda Ukrayna'yı kaybetmeyi garantiledi. Ukrayna'da Mayıs'ta seçim yapılırsa, Kırım'da Rusça konuşan topluluk oy kullanamayacağı için sandıktan Moskova karşıtlarının çıkması hemen hemen kesin."
'Şii savaşçılar, Suriye'de dengeleri değiştiriyor'
Financial Times'ta yer alan bir haberde Beşar Esad'ın saflarında savaşmaya gelen yabancı Şii militanların sayısının, ülkedeki Sünni militanların sayısına ulaştığını hatta geçtiğini yazıyor.
Gazete, bu savaşçıların İran'ın desteğiyle Sünni savaşçılardan daha örgütlü olduklarını belirtiyor:
"Suriye'deki savaş bölgedeki Şii toplumların dokusuna işledi. Bu Esad ve ana destekçisi İran için hem avantajlar hem de riskleri beraberinde getiriyor. Suriye'deki Şii savaşçıların sayısının 8.000 ile 10.000 arasında değiştiği tahmin ediliyor."
"Bu militanların çoğunun Lübnan ve Irak'tan geliyor. Hatta Azerbaycan ve Afganistan'dan gelenlerin olduğu bile söyleniyor. Şii savaşçıların varlığı Suriye'de üç yıldır devam eden savaşta dengelerin değişmesinde payı var. Ancak Şii seferberliği Esad'a zarar verebilir. Başlangıçta Sünni savaşçılar isyancıların ilerlemesine destek oldular. Ancak daha sonra kendi gündemlerinin peşine düşerek, Esad'a karşı savaşan isyancıları zayıflattılar. Çıkarlarının çatışması halinde aynı şeyi Şii savaşçılar da yapabilir. "