25 Haziran 2013 İngiltere Basın Özeti

Abone ol

Financial Times'ta 'gelişmekte olan ekonomilerde görülen protestolar ışığında Türkiye ve Brezilya'daki eylemler', Eski CIA Ajanı Snowden'ın nerede olduğuyla ilgili muamma ve anne sütünün sosyal hareketlilikte faydaları.

Financial Times yazarlarından Stefan Wagstyl, Türkiye ve Brezilya'daki gösterileri gelişmekte olan ekonomilere görülen protesto eylemlerinin ışığında değerlendiriyor.

'Artan refah her zaman daha özgürlükçü bir siyaset getirmiyor' başlığını taşıyan yazı, 'Dünyanın gelişmekte olan pazarları daha önce görülmemiş protestoların pençesinde' tespitiyle başlıyor ve şöyle devam ediyor;


"Bugün Brezilya, birkaç gün önce Türkiye'ydi. Ondan önce de Rusya, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika. Bu ülkelerin hepsi son bir yılda büyük gösterilere sahne oldu. Ondan önce de Arap Baharı vardı. Farklı siyasi, ekonomik ve sosyal koşullara sahip ülkeler arasında benzerlikler kurmak tehlikeli. Rusya lideri Vladimir Putin geçen yıl üçüncü kez seçilmiş olsa da, otoriter rejimi Brezilya, Türkiye, Hindistan ve hatta Endonezya'da görülen demokratik çoğulculuğa pek benzemiyor. Türkiye ve Ortadoğu'da anahtar önemde rol oynayan İslamcı güçler, başka yerlerde kayde değer değil. Güney Afrika apartheid rejiminin zehirli mirasının acısını çekiyor. Brezilya ve Rusya'da göstericilerin hedefi resmi düzeydeki yolsuzluk. Hindistan ve Endonezya'da ise sorun kesilen yakıt yardımlarıydı."

'Gösteriler gösterileri besliyor'

Financial Times yazarı, gelişmekte olan ülkelerdeki bu farklı sorunlara karşın, bu protesto dalgasının bir tesadüften fazlası olduğu görüşünde. Gösterilerin gösterileri beslediğini belirten Waghstyl, 1960'ların sonunda Avrupa'da görülen eylemler ve 1989-1991 yılları arasında Doğu Avrupa'da görülen komünizm karşıtı gösterilerin hızla sınırları aştığını hatırlatıyor.

'Yetkililer bilgiyi bastırmak için hızla hareket geçebiliyor. Körfez ülkeleri Arap Baharı sürecinde bunu yaptılar. Ama mobil iletişim ve internet eylemcilere avantaj sağladı' diyen yazar şöyle devam ediyor;

'Eylemler, ekonomik sıkıntı çekildiği bir dönemde yapılıyor. Gelişmekte olan ekonomiler kalkınmış dünyadan daha hızlı büyüyor ama onlar da, Arap ülkelerinde gençler arasındaki işsizlikten, Brezilya'daki yetersiz kamu hizmetleri ve Hindistan'da sübvansonların büyüttüğü bütçe açığına, mali zorluklarla yüz yüze.Suudi Arabistan'ın başını çektiği birkaç petrol zengini ülke protestoları büyük kamu harcamalarıyla bastırabilir ama diğer hükümetler taviz vermek zorunda'

'Büyüyen orta sınıfların talepleri'

Stefan Wagstyl gösterilerin bir nedeninin de, eylemlerin görüldüğü ülkelerde uzun süredir iktidarda bulunan hükümetlerin gençlere miadını doldurmuş gibi görünmesi olabileceğini belirtiyor ve Putin'in 2000, Erdoğan'ın 2002, Brezilya'da da İşçi Partisi'nin 2003'ten bu yana iktidarda bulunduğunu hatırlatıyor. Güney Afrika'da da Afrika Ulusal Kongresi'nin 1994'ten bu yana ülkeyi yönettiğini belirtiyor. Yazı şöyle sona eriyor;


"Güney Afrika, Brezilya, Türkiye ve Rusya'da kişi başına düşen yıllık gelir 12-18 bin Dolar düzeyinde. Bu düzey yükselen orta sınıfın daha fazlasını talep ettiği bir seviye. Temel ihtiyaçları büyük oranda giderilince, daha geniş bir çerçeveden bakmaya başlıyor, daha iyi kamu hizmeti, sosyal özgürlükler, siyasi katılım ve polis zulmüne son verilmesini istiyorlar. Tarih bu taleplerin ekonomik kalkınmanın normal, doğal sonuçları olduğunu gösteriyor. Ama hiç şüphesiz tarih geleceği belirlemiyor. Rusya ve Çin gibi hammadde zengini ülkeler siyasi özgürleşmeye direnmekte başarılı olabilirler, ki bazı Körfez ülkeleri bunu başanrdı. Sosyal, siyasi ve konomik özgürleşme yanlıları için hiçbir şey garanti değil. Ama zaman onların yanında'

Snowden muamması

Amerika Birleşik Devletleri'nin devlet sırlarını ifşa etmekle suçladığı eski CIA ajanı Edward Snowden'ın nerede olduğuyla ilgili muamma İngiltere basınında geniş bir şekilde işleniyor.

Ekvador'a sığınma başvurusu yaptığı belirtilen Snowden, Hong Kong'tan Moskova'ya geçmişti.

Snowden'ın dün de Moskova'dan Havana'ya geçmesi bekleniyordu, ancak Snowden bu uçağa da binmedi.

Habere, Snowden'ın oturması beklenen boş uçak koltuğunun resmini koyan Independent, Beyaz Saray'ın Çin ve Rusya'ya öfkeli olduğunu ve Rusya'dan Snowden'ın iade edilmesini beklediğini yazıyor.

Ancak Rus makamlarının, bazı Rus yetkililerinin ABD'ye girişini engeleyen yasanın Amerikan Kongresi'nden geçmesinden sonra, Washington'la işbirliği yapma havasında olmadığı belirtiliyor.

'Sorumlu kemer sıkma önlemleri'

Daily Telegraph, Fransa Sanayi Bakanı Arnaud Monteburg'un AB Komisyonu ve Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso arasındaki söz düellosunu haberleştirmiş.

Monteburg, aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin geçen Pazar günü yapılan ara seçimde önemli ölçüde oy arttırmasından sonra, 'AB'nin kamu borçlarının azaltılması için empoze ettiği kemer sıkma önlemlerinin Fransa'da Ulusal Cephe, Avrupa'nın başka ülkelerinde de diğer popülist gruplara yardımcı olduğunu' söyledi.

Daily Telegraph AB Komisyonu Başkanı'nın öfkeli bir yanıt verdiğini ve 'Monteburg'un aşırı sağcılarla benzer görüşlere sahip olduğunu' söylediğini aktarıyor.

Anne sütünün yararları

İngiltere basınında bugün bir de anne sütünün faydalarıyla ilgili bir sağlık haberi geniş yer buluyor. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, anne sütüyle beslenmek çocukların sosyal sınıf atlama ve başarılı bir yetişkin olma şansını yükseltiyor.

Times'ın haberinde İngiltere'de yapılan araştırmada 1958 ve 1970 doğumlu iki gruptan oluşan 34 bin kişi incelendiği belirtiliyor.
Bu iki grup 10 ve 10 yaşlarındayken babalarının yaptıkları işlere göre sınıflandırıldı.

33 ve 34 yaşlarına geldiklerinde de de edindikleri mesleklere bakıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre, bebekliklerinde anne sütüyle beslenenlerin sosyal açıdan sınıf atlama ihtimali yüzde 24 artıyor.

Bulundukları sosyal sınıftan geriye düşme olasılıkları da yüzde 20 azalıyor. Çalışmaya katılan biliminsanlarından Mary Yakovu, "Anne sütünün bebeklere birçok açıdan yararlı olduğunu gösteren pekçok kanıt var. Bilmediğimiz ise nedeni" diyor.




Günün Önemli Haberleri