25 Aralık'ın önemi Noel Bayramı nedir Chrismast ve yılbaşı arasındaki fark
Abone ol25 Aralık hıristiyanlar için oldukça önemli günlerden biridir. Hıristiyanların bayramı olan bugüne Noel Bayramı nedir. Peki noel bayramı nedir, neden kutlanır, noel demek yılbaşı demek midir? İşte Hıristiyanların bayramı Christmas diğer adıyla noel bayramı hakkında merak edilenler...
25 Aralık hıristiyanlar için oldukça önemli günlerden birisidir. Hıristiyanlara göre İsa'nın beden alıp dünyaya gelişini olarak kutlanan güne Noel, diğer adıyla Christmas denir. Birçok kişi Christmas'ı yılbaşı olarak bilmese de aslında çok farklıdır. 25 Aralık'ta kutlamaları" i Noel ya da diğer ismi ile Christmas ve Yılbaşı hakkında doğru bilinen yanlışları öğrenmek ister misiniz? Hıristiyanlar christmasda neyi kutlarlar? İşte noel, chrismas ve yılbaşı nedir aralarındaki fark hakkında bilmeniz gerekenler.
24 Aralık gecesi ve 25 Aralık günü Hıristiyanlar için özel bir gece ve özel bir gündür. Dünyadaki 2.2 milyar Hristiyan 24 Aralık gecesi ile 25 Aralık gününü Noel / Christmas olarak kutlar. Yani yarın gece hıristiyanların en önemli bayramı olan Noel/christmas gecesi olacak. 26 Aralık ise hristiyanların noel /chrismas günü.
NOEL / CHRISTMAS GECESİ NEDİR TARİHİ ? : Christmas gecesi İsa'nın 'doğum günü' kutlaması değildir. Bu gecenin 'yeni yıl' ile bir ilgisi yok. (İsa'nın doğum günü bilinmiyor.) Noel / Christmas gecesinde "İsa'nın beden alıp dünyaya geliş olayı" kutlanıyor. Noel / Christmas, Hristiyanların "Epiphany" diye isimlendirilen yortularından kaynaklanmış dini kökenli bir töredir.
Hristiyanlar her yıl 6 Ocak tarihinde "Epiphany" diye adlandırılan bir "yortu" gününde; İsa'nın beden alıp dünyaya gelişini, 8 günlük iken sünnetini, 40 günlük iken mabede sunuluşunu, 12 yaşında din adamlarıyla konuşmasını, 30 yaşında vaftizci Yahya tarafından vaftizini, bir arada, tek bir günde kutlarlardı. Hristiyan din adamları Epiphany yortusundaki kutlamalar arasında yer alan "İsa'nın beden alıp dünyaya gelişinin kutlamasını" 25 Aralık gününe çektiler. Böylece milattan sonra 354 yılından itibaren 25 Aralık kutlamaları Roma'da İsa'nın doğum kutlamalarına dönüştü.
24 - 25 ARALIK NOEL KUTLAMALARI : 380 yılında, "Doğu'daki Hıristiyanların da Batı'dakiler gibi, İsa'nın beden alıp dünyaya gelişini 25 Aralık'ta kutlamaları" için emir çıkardı. Şimdi Hıristiyanlar bir bütün olarak 25 Aralık gününü kutluyor ama Ermeniler hâlâ 6 Ocak gününde "Epiphany" kutlamalarını sürdürüyor. 24 Aralık gecesi ve 25 Aralık günü kutlamaları daha sonraları, 597 yılında Noel / Christmas olarak adlandırıldı.
NOEL NE DEMEK? : İsa'nın doğumu Latin dilinde söyle anlatılır: "Festum nativitatis Domini nostri Jesu Christi"... Bu uzun anlatım değişik kiliselerde tekrarlanırken kısaltılarak "Dies Natalis Domini" (Jour de naissance du Seigneur) halini aldı. Bu kısa anlatım içindeki Natalis kelimesi de "derive" olup, İtalya'da "Natale", İspanya'da "Navidad", Portekiz'de "Natal" ve Fransa'da "Noel" haline geldi. Papa Gregoire le Grand taralından 597 yılında Saksonlara Hristiyan dinini öğretmek misyonu ile İngiltere'ye gönderilen St. Augustin, Hristiyan propagandası için "görkemli ayinler" düzenledi, 25 Aralık kutlamalarını da kısaca "Noel" günü olarak adlandırdı.
Christmas ne demek manası nedir? : Hıristiyan kiliselerinde "mass" ekmek ve şarabın takdisi ayinlerine verilen isimdir. İsa'nın (Christ'in) beden alış ayininin yapıldığı güne bu yaklaşımla Christmas günü denildi.
NOEL ETKİNLİKLERİ NELERDİR: Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar. Ülkemizde de yılbaşı kutlamaları özellikle çam süsleme ve hediye verme eylemleri ile kutlanmaktadır.
Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık’ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.
Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel’i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, miladi (Gregoryen) takvimin Katolik Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır. Bununla birlikte bazı Ortodoks kiliseleri miladi takvime dönüşüm yapmış ve 25 Aralık’ta kutlamaya başlamıştır.