25 Ağustos İngiltere basın özeti
Abone olİngiltere gazetelerinde IŞİD yorumları... Financial Times'a göre örgütün muğlak yapısı, IŞİD'le savaşı zorlaştırıyor. Independent yazarı Robert Fisk, IŞİD militanlarının yüksek teknolojiden yararlanarak kendi medyalarını yarattığını yazıyor.
Financial Times gazetesi, Irak ve Suriye'de ilerleyişini
sürdüren Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) belirsiz yapısının
örgütün yenilgiye uğratılmasını daha da zorlaştırdığını
yazıyor.
Gazete, "IŞİD'e karşı askeri çabalarını yoğunlaştırmaları için Batılı ülkeler üzerindeki baskı artıyor olabilir fakat küresel istihbarat camiası, hâlâ örgütün kapasitesi, niyeti ve yapısıyla ilgili parçaları bir araya getirmekle meşgul" diyor.
İstihbarat servislerinin militanların sayısını tespit etmekten çok örgütün liderlerini belirlemeye odaklandıklarını belirten gazete şöyle devam ediyor:
"Batılı istihbarat servisleri, bir yıl içinde boyutları ve etkisi açısından büyük bir sıçramayla doğduğu Suriye'nin sınırlarının dışına çıkan örgütün gücünü hafife almakla eleştiriliyor. IŞİD'in kaç üyesi olduğu bile bilinmiyor. Irak ve bölgedeki diğer ülkelerin istihbarat servislerine göre 50 bin. Amerikan istihbaratına göre 10 bin. Bir İngiliz istihbaratçı ise bu sayının birkaç bin olduğunu söyledi."
"Ancak operasyonel yapısının anlaşılması ve liderlerinin
belirlenmesi IŞİD'in yenilgiye uğratılmasında daha büyük bir önem
taşıyor. Geçen ay Ramazan vaazı internette yayımlanıncaya kadar
örgütün lideri Ebubekir el Bağdadi bile bir muammaydı."
IŞİD'in yapısı
"Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden (CSIS) eski istihbaratçı Anthony Cordesman, '2006'dan bu yana (Irak direnişi) dağınık bir liderlikleri var. Her zaman iki liderlerinin olmasını sağlamaya çalışıyorlar. Merkezi otorite yok. Liderler politikayı belirliyor, ancak tek tek operasyonları planlamıyorlar. Ve sürekli yer değiştiriyorlar. Gruptaki bir çok kişinin ana liderliğin nerede olduğundan haberi yok."
Independent yazarı Robert Fisk de, örgütün teknolojiyi çok iyi kullandığını yazıyor. Yazarın dikkat çeken satırları şöyle:
"Ebubekir El Bağdadi'nin diyarındaki yabancı savaşçılar, internet dünyasından gelen yüksek teknoloji cihatçıları. Batı'nın büyük ölçüde sorgulayıcı olmayan, miskin medyasında asla adil bir şekilde seslerini duyuramayacaklarını anlayan, kendi mdeyalarını yaratmaya hazır cihatçılar. Amerikan Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nı "kıyametten" bahsettiren, Amerikalı gazeteci James Foley'nin başının kesilmesini gösteren tüyler ürpertici videosunu yapma becerileriydi" diyor.
'IŞİD'in sosyal medya hesapları kapatılmalı'
Kuzey Carolina Üniversitesi'nden Zeynep Tüfekçi de Financial Times'taki yazısında, 'internetin sosyal meydanının IŞİD infazcılarına yasaklanması' gerektiğini savunuyor ve sosyal medya şirketlerinin IŞİD'in videolarını ortadan kaldıramasa bile yayılmasını engelleyebileceklerini belirtiyor.
Yazar, "IŞİD'in sosyal medya hesapları duruyor. Bu hesaplar medyanın ilgisini çekiyor. Ne kadar çirkin olursa olsun, bunları sansürlemek masraflı ve belki de ifade özgürlüğü idealine aykırı."
"Büyük platformlar, sahnelenmiş bir cinayetin yansıtıldığı propagandanın kolay bir şekilde yayılmasını sağlayacak bir araç olarak kullanılmalarına izin vermemeli. IŞİD hesaplarının kapatılması bu malzemeleri internetten kaldırmayacak ama bulunmalarını ve dağıtılmalarını zorlaştıracak."
"Amerika Birleşik Devletleri'nde ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlama ancak şiddet kışkırtıcılığı ve fikri mülkiyet haklarının ihlali durumunda söz konusu oluyor. IŞİD, Beyonce'nin şarkılarını kullansaydı, videoları hemen silinirdi. Bugün sosyal medya, büyük ölçüde ifade özgürlüğü için bir nimettir ve öyle kalmalıdır. Ama bu, insanlığa karşı suç işleyen ve bir tuşla küresel propagandadan yararlanan grupların başıboş bırakılması anlamına gelmemelidir."
Times gazetesi, istihbarat servislerinin gazeteci görüntülerde James Foley'in başını kesen ve İngiliz aksanıyla konuşan IŞİD militanının kimliğinin neredeyse belirlendiğini ancak istihbarat servislerinin grubun elindeki 20 kadar Batılı rehinenin hayatını tehlikeye atmamak için beklemeyi tercih ettiklerini yazıyor.
Gazete, görüntüleri inceleyen bazı uzmanların Foley'nin başının sonradan kesilmiş ve o sırada kesilmiş gibi gösterilmiş olabileceği sonucuna vardıklarını belirtiyor.
Financial Times'taki bir yazıda ise IŞİD'in Irak topraklarının üçte birini ve Kürt bölgelerini ülkenin diğer bölümlerine bağlayan üç yoldan ikisini elinde tuttuğu belirtilerek, örgütün ilerleyişinin yabancı yatırımcıları ürküttüğü vurgulanıyor.