24 Nisan 2012 Basın Özeti
Abone olEuro krizinden çıkmak için uygulanan kemer sıkma stratejisi Avrupa siyasetini vurdu, aşırı sağla flörte girişen Sarkozy'ye 'cumhurbaşkanlığını lekeleme' uyarısı ve kısırlaştırma tedavisiyle lösemi arasındaki bağ.
Financial Times, krizden çıkmak için uygulanan
kemer sıkma stratejisinin Avrupa siyasetini vurduğu uyarısında
bulunuyor bu sabah.
Almanya, Hollanda ve Fransa liderlerinin fotoğraflarının eşlik ettiği manşet haberinde gazete, Almanya'da sanayinin talepteki zayıflama nedeniyle darbe yediğini, Hollanda'da bütçe anlaşmazlıkları nedeniyle hükümetin düştüğünü, Fransa'da da Sarkozy'nin ilk tur seçimlerin ardından sürünmekte olduğunu aktarıyor.
Independent de manşetinden ''korkunun euro bölgesine geri döndüğünü'' kaydediyor.
Guardian ise Avrupa'nın kemer sıkma paketini mercek altına aldığı başyazısında, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bu önlemleri kurumsallaştırma girişimlerinin siyasi sonuçlarına işaret ediyor.
Merkel'in önlemleri Avrupa Birliği mevzuatının ve konseyin bir
parçası haline getirmek için zamana karşı yarıştığını kaydeden
gazete, şöyle devam ediyor:
''Kilit bazı üyelerin siyaseti ise başka yöne odaklanmış durumda. Aşırılık yanlıları ya da merkez, sağ ya da sol halkların mesajı çok net: Almanya liderliğindeki kemer sıkma stratejisi egemenliğimizi zayıflatıyor, gençlerin geleceğini yerle bir ediyor ve merkez sağdan sola kadar her kesime göre, neo-faşist sağın yükselişini besliyor.''
Avrupa projesini ciddiye alan herkesin Fransa seçimlerinin ilk turundan çıkan sonuçları iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Guardian, sosyal ve siyasal sorunlara neden olan ekonomik programda ısrar ederek Avrupa Birliği'nin temelinde yer alan toplumsal dayanışmaya güveni yerle bir etmemeleri uyarısında bulunuyor.
Guardian'ın tavsiyesi ise, Almanya'nın enflasyonu tetikleyeceği kaygısıyla uzak durduğu mali canlandırma stratejisinin gündeme alınması.
Sarkozy'nin kaderi aşırı sağcıların elinde
Fransa seçimleri gazetelerde geniş irdelenen konulardan bu sabah.
''Elysee Sarayı'nın anahtarı Le Pen'i destekleyen altı milyon seçmenin elinde'' diyor Independent.
John Lichfield imzalı analizde, yabancı düşmanı, Avrupa ve düzen karşıtı bir partinin oyların beşte birine yakınını almasının Fransa ve Avrupa siyasi sisteminin sağlığı konusunda ciddi soruları gündeme getirdiğine dikkat çekilirken, Sarkozy'nin partisinin ikinci turda ezici bir yenilgi alması durumunda partinin ve Fransız sağının ideolojik sınırlarının yeniden çizilebileceği kaydediliyor.
Lichfield, Sarkozy'nin stratejisini aşırı sağı kazanmak üzerine odakladıkça kendi seçmenini uzaklaştırma riskiyle karşı karşıya olduğunu da vurgularken, yabancılaştırdığı seçmenin de rakibi sosyalist adaya yönelmesi olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyor.
Independent ise başyazısında Sarkozy'ye ''lekeli bir ikinci dönemi'' reddetmesi çağrısında bulunuyor.
Sarkozy'nin ilk tur sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte gereksiz bir telaş göstererek Ulusal Cephe seçmeniyle flörte başladığını kaydeden gazete, ne kadar cazip görünse de aşırı sağ lider Le Pen'le bir işbirliğinin seçilirse Sarkozy'nin ikinci dönemini sonsuza dek lekeleyeceğini savunuyor.
Eski cumhurbaşkanlarından Jacques Chirac'ın Ulusal Cephe'yle pazarlığa bile girmeyi reddetmesinin siyasi kariyerinin en hayranlık uyandırıcı unsurlarından biri olduğunu anımsatan Independent, yorumunu ''Fransa'nın bir sonraki cumhurbaşkanı ya liyakat esasına göre seçilmeli ya da hiç seçilmemeli'' diye noktalıyor.
Times'taki haberde ise, Sarkozy'nin bütün çabalarına karşı Marine Le Pen'in desteğini alamayacağına ilişkin ayrıntılar var. Ulusal Cephe'nin lideri, baş düşmanı olarak gördüğü Sarkozy'yi desteklemeyeceğini açıkladığına dikkat çekiyor Times.
Gazete, Le Pen'in umudunun Sarkozy'nin partisinde bir çöküşün yaşanmasıyla parlamentoda sosyalistlere karşı en güçlü muhalif bloğu elde etmek olduğunu anımsatırken, bu beklentinin de aşırı iyimser olabileceğini, zira iki turlu seçim sistemi sayesinde ana akım partilerin genellikle Ulusal Cephe'yi engellemek için birlikte hareket ettiklerini kaydediyor. Ulusal Cephe'nin parlamentoda milletvekili bulunmuyor.
Kısırlık tedavisi lösemiye mi neden oluyor?
Daily Telegraph'ın birinci sayfasında bir sağlık haberi dikkat çekiyor.
Habere göre, Fransa'da yapılan bir araştırma kadınlarda kısırlık tedavisi için kullanılan ilaçların çocuklarda kan kanseri - lösemi riskini arttırabileceğine ilişkin kuşkuları gündeme getirdi.
Gazete, şu ana kadar kısırlık tedavisiyle doğan bebeklerin diğer bebeklerden daha az sağlıklı olduklarına ilişkin ikna edici bir çalışma bulunmadığına dikkat çekerken, bulguları bugün Londra'da açıklanacak araştırmada, Fransız bilim insanlarının kadınların yumurtlamasını güçlendirmeyi hedefleyen ilaçlarla iki lösemi türü arasında bağ bulunduğunu öne süreceklerini aktarıyor.
Araştırma kapsamında lösemi teşhisi konulan 764, lösemi hastası olmayan 1,681 çocuğun annelerinin geçmişte kısırlık tedavisi görüp görmedikleri incelendi. Lösemi ve Lenf Kanseri Araştırmaları yapan bir vakfın yöneticisi olan Ken Campbell, ''araştırmanın, doğrudan neden sonuç ilişkisi kurmaktan çok uzak olduğunu'' belirterek, ''Bunun çok sayıda farklı açıklaması da var'' diyor. Campbell'e göre, eğer ilaçların etkisi tespit edilse bile riskteki artış çok düşük.