24 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti
Abone olİngiltere gazetelerinde, Londra'da bir askerin öldürüldüğü saldırı sonrasında başlayan tartışmalar, Obama'nın 'terörle savaşı' sona erdirme çağrısı ve Suriye ordusunun saldırı hazırlığı.
İngiltere gazetelerinde Çarşamba günü bir askerin iki Müslüman
saldırgan tarafından satırla öldürülmesiyle ilgili haberler
ağırlığını koruyor.
Independent gazetesi, sonradan Müslüman olan Nijeryalı saldırganın Batılıların başlarının kesilmesi çağrısında bulunan Ömer Bekri Muhammed adlı yasaklı bir imamdan etkilendiğini yazıyor.
Gazete, saldırganların öldürdükleri askerin başını kesmeye çalıştıklarını aktarıyor.
Gazeteye konuşan imam, saldırganların öfkesini anlayabildiğini ve yaptıklarının İslam'ın bazı yorumlarında kabul edilebilir olduğunu söylüyor.
2005'te terörü yücelttiği suçlamasıyla İngiltere'den sınır dışı
edilen ve şimdi Lübnan'da yaşayan Bekri, cinayetten sonra elindeki
kanlı satırla kameraya konuşan ve bu saldırıyı İngiliz askerlerinin
Müslümanları öldürmesine misilleme olarak yaptıklarını söyleyen
saldırganı çok cesur bulduğunu belirtiyor, "Yaptıkları İslam'a
uygun. Çünkü sivilleri hedef almıyor. Etrafındaki insanlara göre o
bir kahraman" diyor.
Bekri Muhammed, saldırganın vaazlarına 2003'te Irak'ın işgali nedeniyle Müslümanlar arasında öfkenin doruğa çıktığı dönemde gelmeye başladığını söylüyor.
'Aşırı sağcılar öfkeli'
Times gazetesi saldırıdan sonra askeri tesislerde güvenlik önlemlerinin artırıldığını, başkent Londra'ya takviye polis gücünün sevk edildiğini, güvenlik güçlerinin benzer saldırılardan endişe ettiğini aktarıyor.
Daily Telegraph gazetesi, "Öldürmesine neden izin verildi?" manşetiyle verdiği haberde zanlılardan birinin 7 yıl önce aşırı dincilerin yaptığı bir gösteri sırasında gözaltına alındığını, iç istihbarat servisi MI5 ve polisin iki zanlıyı da bilmesine rağmen tehdit olarak görmeyip takibe almadığını belirtiyor.
Financial Times, 7 Temmuz 2005'te 52 kişinin öldüğü yüzlerce kişinin yaralandığı saldırıyı gerçekleştirenleri bilmesine rağmen takip etmediği için eleştirilen iç istihbara servisinin yine benzer suçlamalarla karşı karşıya kaldığını ve kurum hakkında soruşturma açılabileceğini aktarıyor.
Güvenlik uzmanlarına göre istihbarat servisi ve polisin kayıtlarında ulusal güvenliğe tehdit oluşturabileceği düşünülen en az 2 bin kişi bulunuyor.
Independent gazetesi, saldırının göçmenlik ve İslam karşıtı aşırı sağcı grupları hareketlendirdiğini yazıyor. Gazete bu grupların hafta sonunda İskoçya'da yürüyüş yapmaya hazırlandıklarını belirtiyor.
Guardian gazetesi de İçişleri Bakanı Theresa May'in, bu saldırının ardından güvenlik güçlerinin internet kullanıcılarını izlemesine izin verecek tartışmalı yasa tasarısını yeniden gündeme getirmeye hazırlandığını yazıyor.
'İnterneti izleme yasası'
Koalisyon ortağı Liberal Demokratlar, orantısız olacağı ve mahremiyeti ihlal edeceği gerekçesiyle tasarının geçen ay hükümet programına alınmasını engellemişlerdi.
Söz konusu yasa tasarısı internet servis sağlayıcılarını, kullanıcıların girdikleri internet siteleri ve kimlerle mesajlaştıklarına dair bilgilerin kaydını tutmaya mecbur ediyor. Söz konusu bilgiler, girilen site ve gönderilen mesajın zamanı, süresi ve mesajın gönderildiği kişilerin adlarını da içerecek. Ancak içerik kaydı tutulmayacak.
'Teörle savaş bitmeli'
Daily Telegraph gazetesi Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın dönemin başkanı George Bush'un 11 Eylül saldırılarından sonra ilan ettiği "terörle savaşın" artık bitirilmesi gerektiğini söylediğini aktarıyor.
Haberde özetle şöyle deniyor:
"Başkanlığı döneminde artan insansız uçak saldırılarına kısıtlama kararı alan ve Guantanamo'daki gözetim kampının kapatılması için yeni girişim başlatan Obama, Washington'da siyasi ve askeri liderlere hitap ederken sonsuza kadar küresel bir terörle savaş yürütemeyeceklerini söyledi, 'Terör örgütlerini etkisiz hale getirmeye yönelik sistemli çabalarımız sürmeli. Ama bu savaş sona ermeli. Bize bunu tarih öğütlüyor. Demokrasi de bunu gerektiriyor' dedi.
Financial Times'ta yazan Micah Zenko, Obama'nın insansız savaş uçaklarının kullanımını savunan bu konuşmayı yapmak zorunda kaldığını, zira başkanlığı döneminde bu saldırıların katlanarak arttığını belirtiyor.
2002'den bu yana insansız uçaklarla Yemen, Pakistan ve Somali'de savaş dışı bölgelerde 425 saldırının düzenlendiğine dikkat çeken yazar, bunların 50'sinin Bush, 375'inin de Obama döneminde gerçekleştirildiğini, bu saldırılarda yüzde 10-15'i sivil 3,400 kişinin öldürüldüğünü belirtiyor. Yazar, "Bu Amerika'nın tarihindeki en tek taraflı savaş. İnsansız uçak saldırılarında Amerika, şimdiye kadar bir kayıp bile vermedi" diyor.
'Esad büyük saldırıya hazırlanıyor'
Daily Telegraph'ta yer alan bir analizde, bir İngiliz güvenlik uzmanı, Suriye ordusunun son dönemde büyük kazanımlar elde ettiğini bu nedenle isyancıların silahlandırılmasının zorunluk haline geldiğini söylüyor.
Söz konusu uzmana göre Suriye ordusuun isyancıların ikmal ve kaçış yollarını kesti ve isyancıları ezmeye yönelik çok büyük bir saldırı planlanıyor. Adı açıklanmayan uzman, "İsyancılar kötü bir performans sergiliyor. Esad sonunda bu savaşı kazanamayacak olsa da isyancılar, yeni mağlubiyetlere uğrama riskiyle karşı karşıya" diyor.