24 Haziran İngiltere basın özeti

Abone ol

İngiltere basınında Yunanistan'ın AB'ye sunduğu son kemer sıkma paketi ve İskoçya'Nın Kraliçe Elizabeth'e ayrılan ödeneğe katkısını geri çekeceği haberlerine geniş yer veriliyor.

İngiltere basınında Yunanistan'ın AB'ye sunduğu son kemer sıkma paketi ve İskoçya'Nın Kraliçe Elizabeth'e ayrılan ödeneğe katkısını geri çekeceği haberlerine geniş yer veriliyor.

Guardian gazetesinin haberinde Brüksel ile bir uzlaşmaya varmak üzere yeni tavizler veren Syriza hükümetinin kendi seçmen tabanında öfkeye yol açtığı vurgulanıyor.

"Başbakan [Alexis] Tsipras, emeklilik primlerinin yükseltilmesi, yüksek cirolu işletmelerden daha fazla vergi alınması ve emeklilik yaşının kademeli olarak yukarı çekilmesi gibi tavizleri nedeniyle giderek artan bir baskının altına girdi" dene haber şöyle devam ediyor:

"Kolaisyonun küçük ortağı Bağımsız Yunanistan partisi, ancak karşılığında borcun bir kısmı silinirse yeni tedbirlere Meclis oylamasında 'Evet' diyeceğini açıkladı. Yeni paketin yürürlüğe girebilmesi için Yunanistan parlamentosunda salt çoğunluğun onay vermesi gerekiyor. Syriza yetkilileri paketin onaylanmaması halinde referandumun ya da erken seçimin gündeme gelebileceğini ifade ediyor."

Brüksel'deki zirvenin ardından çözüme yaklaşıldığı algısının oluşmasıyla Atina borsasının hızla değer kazandığı hatırlatılan haberde, yatırımcıların bir miktar aşırı iyimser davranmayua başlamış olabileceği de vurgulanıyor.

Financial Times gazetesinde ise ABD'nin Doğu Avrupa politikasını gözden geçirerek bölgedeki askeri varlığını artıracağı haberine yer veriliyor.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik "Saatleri geri almak istiyor" sözleri hatırlatılan haberde, "Hazırlanan yeni plan kapsamında Doğru Avrupa ülkelerine ağır silahlar yerleştirilecek. Amaç ise Rusya'ya karşı caydırıcı bir güç oluşturmak" deniyor.

Baltık ülkelerinin yanı sıra Polonya, Bulgaristan ve Romanya'ya toplam 250 tank konuşlandırılacağı belirtilen haberde ABD'nin Ukrayna krizini çözmek için diplomatik yollara öncelik vermeye devam ettiği de vurgulanıyor.

Times gazetesinde ise Kraliçe II. Elizabeth'in ödeneğine dair haber manşetten veriliyor.

"İskoçya Kraliçe'nin ödeneğini kesiyor" başlığıyla aktarılan haberde, Nicola Sturgeon liderliğindeki İskoç Ulusal Partisi'nin, Başbakan David Cameron'un verilen yetki devri sözlerini yerine getirene kadar Kraliyet bütçesine ödemeleri durdurma kararı aldığı ifade ediliyor.

İskoçya, Kraliyet bütçesine yıllık 2 milyon sterlin, yani yaklaşık 8,4 milyon TL katkı yapıyor.Toplam Kraliyet bütçesi ise 40 milyon sterlin düzeyinde.

Times gazetesine konuşan bir Kraliyet yetkilisi ise "Ödeneğin kesilmesi Kraliçe'nin İskoçya'ya yönelik tutumunda bir değişikliğe yol açmaz. Kaliçe İskçya'Nın da Kraliçesi olmaya devam edecek" diyor.

Independent gazetesinde yer alan bir haberde ise Fransa'nın siyasilere yaş haddi getirmeyi planladığı aktarılıyor.

"Siyasi isimlerin koltuk ihtirasının meşhur olduğu Fransa'da Gençlik Bakanı yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor" denen haberde, tasarının en düşük seviyeden Cumhurbaşkanlığına kadar, tüm siyasi otorite sahiplerinin en fazla 70 yaşına kadar görev yapabileceğini öngördüğü aktarılıyor.

Fransa Meclisi'nde yaş ortalamasının 59 olduğu hatırlatılan haberde "Bakan Patrick Kenner'in tasarısının Meclis'ten 'Evet' oyu alması ihtimali düşük" deniyor.

Günün Önemli Haberleri