23 Temmuz İngiltere Basın Özeti
Abone olİngiltere gazetelerinde bugün, Türkiye ile İsrail ilişkileri, 'casusluk' operasyonu ve düşen Malezya uçağıyla ilgili Rusya'ya yönelik baskılara dair haberler yer alıyor.
İngiltere gazetelerinde bugün, Türkiye ile İsrail ilişkileri,
'casusluk' operasyonu ve düşen Malezya uçağıyla ilgili Rusya'ya
yönelik baskılara dair haberler yer alıyor.
Financial Times gazetesi, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendiren bir makale yayımlıyor.
Daniel Dombey imzalı makalede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP grup toplantısına boynun 'kefiye' olarak bilinen Filistin atkısıyla çıktığına dikkat çekiliyor ve 'Türkiye ile İsrail arasında uzlaşı umutlarının tükendiği' yorumu yapılıyor.
Makalede şu ifadeler yer alıyor:
"Bu yılın büyük bir kısmında, aralarında Erdoğan'ın da bulunduğu
her iki ülkeden etkin isimler, 2011'de derecesi düşürülen
diplomatik ilişkilerin yeniden inşasını, 'kaçınılmaz' olarak
tanımlıyordu."
"Fakat, İsrail sularındaki tesislerden Türkiye'ye petrol boru hatları üzerinden enerji işbirliği beklentilerini doğuran bu yakınlaşma, Türkiye'nin İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı sert bir şekilde kınamasının ardından gündemden de düştü."
Başbakan Erdoğan'ın muhalifleri 'İsrail'e hizmet etmek ve uluslararası komplonun parçası olmakla, İsrail'i de 1948'den bu yana soykırım ve katliam girişiminde bulunmakla suçladığını' ifade eden gazete, başbakanın "Haçlı ittifakıyla karşı karşıyayız" sözlerini de aktarıyor. Financial Times, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da 'sömürgecileri bölgeden uzaklaştıracakları' yönündeki sözünü ekliyor.
Gazete ayrıca, Erdoğan'ın 'İsrail ile normalleşmenin mümkün olmadığı' sözlerine ve "Barbarlıkta Hitler'i geçtiler" ifadesine yer veriyor.
Buna karşılık İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da Erdoğan'ı 'Yahudi karşıtı ifadelerinden dolayı eleştirdiği ve İsraillilere Türkiye'ye seyahat etmemeleri uyarısında bulunduğu ve diplomatik temsil seviyesini de düşürüp diplomat ailelerini çektiği' hatırlatılıyor.
Makale şöyle devam ediyor:
"İki ülke de, 2010 yılında Gazze Şeridi'ndeki ablukayı delmek isteyen gemideki dokuz Türk eylemcinin İsrailli birlikler tarafından öldürülmesinin ardından ilişkileri geliştirmeye çalışıyordu. ABD Başkanı Barack Obama, 2013 yılında Netanyahu'yu ölümlerden dolayı özür dilemeye ikna etti ve geçen yılın sonunda da, tazminat ödenmesi için yürütülen müzakereler neredeyse tamamlanmak üzereydi."
"ABD, anlaşmayı özellikle Orta Doğu'daki iki müttefiki arasındaki ilişkilerin yatışması ve yakın işbirliğine gidecek yolunun açılması için önemsiyordu. Türk yetkililer de, ülkenin giderek artan enerji ihtiyacının karşılanması için İsrail açıklarındaki gazdan faydalanma isteklerini dile getiriyorlardı."
"Türkiye'nin Gazze'de tırmanan can kayıplarına tepkisi, Ankara ve çoğu NATO ülkesiyle arasındaki ilişkilerin sakin olduğu bir dönemde geldi."
Financial Times gazetesi makalesini, ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi John Bass'ın 'Türkiye'de otoriterleşme yönelimi olduğu' yönündeki sözleri ve Erdoğan'ın dış politika danışmanı İbrahim Kalın'ın da Twitter'da paylaştığı "İsrail'in bir haftada 300'den fazla Filistinliyi öldürmesi bazıları için sorun değil. Ama Başbakan'ın bu katliamı kınaması sorun oluyor!" sözleriyle sonlandırıyor.
'Casusluk' operasyonu
Financial Times bugünkü baskında Türkiye'de 'casusluk' iddialarıyla polislere yönelik gerçekleştirilen operasyona ve aralarında üst düzey yetkililerin de bulunduğu 60'tan fazla polisin gözaltına alınmasına da yer veriyor.
Yazıda, gözaltılar için "Erdoğan ve Fethullah Gülen arasındaki mücadelenin ciddiyetine işaret ediyor" ifadesi kullanılıyor ve Erdoğan'ın operasyonun farklı alanlara da yayılabileceği yönündeki sözleri aktarılıyor.
"Bu operasyon, hükümetin 'darbe girişimi' olarak nitelediği yolsuzluk soruşturmasına bugüne kadar vurulmuş en büyük darbe oldu" yorumu yapılan haberde Teneo siyasi danışmanlık firması uzmanı Wolfango Piccoli'nin de şu sözlerine yer veriliyor:
"İlk adım bu kişileri görevden uzaklaştırmaktı. Gözaltılar ilse ikinci aşama oldu. Sanırım daha fazla gözaltı göreceğiz… Yolsuzluk soruşturmasına devam etmek giderek daha riskli hale geliyor."
Times gazetesi de gözaltına alınanların Erdoğan'a yakın isimlere yönelik yolsuzluk soruşturmasını yürütenler olduğuna ve Fethullah Gülen'e yakın isimler olduklarına dikkat çekiyor.
Gazete, skandallara rağmen Erdoğan'ın Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle ayrılacağı beklentisi olduğunu ifade ediyor.
İngiltere'den Rusya'ya silah satışı
İngiltere gazetelerinde Ukrayna'nın doğusunda düşen uçakla ilgili Rusya üzerinde artan baskıya dair haberler de dikkat çekiyor.
Guardian gazetesi baş sayfadan verdiği haberde, AB liderlerinin Rusya'ya yaptırımları genişletme kararı aldıklarını ancak yaptırımların hemen yürürlüğe girmeyeceğini yazıyor.
Gazete ayrıca, İngiliz milletvekillerinin 200'den fazla silahın Rusya'ya satıldığına ilişkin dün yayımladıkları bir rapora da yer veriyor ve "İngiltere Başbakanı David Cameron'un, hükümetin Rusya'ya silah ambargosu uygulandığı iddiasına rağmen, aralarında roketatarların da bulunduğu malzemelerin satışı devam ediyor" diyor.
Guardian gazetesi, bir hükümet sözcüsünün iddiaları yalanladığını ve 'Mart ayında Rusya'ya silah satışının durduğu' yönündeki sözlerini de aktarıyor.
Komitenin raporu Independent gazetesinin de manşetinde.
Gazete İngiltere'den Rusya'ya silah satışıyla ilgili haberine şu cümlelerle giriyor:
"Rusya'ya karşı sert yaptırım çağrıları yapan İngiltere hükümeti, İngiliz yetkililerin Moskova'ya çok sayıda silah satışını onayladığının ortaya çıkması üzerine çifte standart uygulamakla suçlanıyor."
Times gazetesi, bu yıl Ekim ayında düzenlenecek Rusya Grand Prix 2014 ve 2018'deki Fifa Dünya Kupası organizasyonlarının iptal edilmesi yönünde, sponsorlardan gelen taleplerin arttığını yazıyor.