23 Mart İngiltere basın özeti
Abone olGuardian ve Daily Telegraph, Suriye'de IŞİD kontrolündeki bir bölgeye geçtiği düşünülen İngiliz vatandaşı bir grup doktor ve tıp öğrencisinin durumuyla ilgili gelişmeleri aktarıyor. Times'ta Irak'taki Şii milislerle ilgili haber dikkat çekiyor.
Guardian ve Daily Telegraph, Suriye'de IŞİD kontrolündeki bir
bölgeye geçtiği düşünülen bir grup İngiliz vatandaşı genç doktor ve
tıp öğrencisinin ailelerinin, çocuklarına ulaşmak Türkiye'ye
gittiğini bildiriyor.
Haber, çocuklarına ulaşmak isteyen ailelerin hepsinin Gaziantep'te bir otelde kaldığını aktarıyor.
Guardian şöyle yazıyor:
"Ebeveynlerden oluşan grup, çocuklarını eve dönmeleri için ikna etmeye çalışıyor ve birçoğu onları almadan Türkiye'den ayrılmayacaklarına ant etmiş durumda. Çocukları ailelerine düzenli olarak mesaj gönderiyor ve iyi olduklarını ısrarla söylüyorlar. Ancak nerede olduklarını söylemiyorlar."
İngiliz ve Türk makamları Suriye'ye geçen doktorlarını yerini belirlemeye çalışıyor
Gazete, gençlere ulaşılması için ailelere yardım eden CHP Hatay
milletvekili Ali Ediboğlu'nun verdiği bilgilere de yer vermiş.
Ediboğlu Sudan kökenli İngiliz vatandaşları dışında grupta adları Tamir ve Logain olduğunu düşündüğü iki gencin de bulunduğunu ve onların başka bir ülkenin vatandaşı olduğunu belirtmiş.
Guardian, bir İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkisinin "Türkiye'ye seyahat ettikten sonra kaybolduklarına inanılan İngiltere vatandaşlarının ailelerine konsolosluk üzerinden destek veriyoruz. Bulundukları yeri ortaya çıkarmak amacıyla da Türk polisiyle yakın çalışıyoruz" dediğini aktarıyor.
Haber şöyle devam ediyor:
"İngiltere İçişleri Bakanlığı, doktorlar İngiltere'ye dönerlerse, savaşmadıklarını kanıtlamaları durumunda, otomatik olarak terörle mücadele yasaları üzerinden bir soruşturmayla karşı karşıya kalmayacaklarını söyledi."
"Grup Sudan'dan İstanbul'a uçtuktan sonra sınır bölgesine otobüsle gitti. Grubun daha sonra 14 Mart'ta sınırı geçtiği düşünülüyor."
"Öğrencilerden birinin kız kardeşine, Türkiye sınırını geçtiğine dair mesaj atması atmasının ardından ilk aile aynı gün Türkiye'ye geldi. Tıp öğrencisi Lena Maumoon Abdulqadir mesajında 'Bizim için endişelenmeyin. Türkiye'ye vardık ve yaralı Suriyelilere gönüllü olarak yardım etmek üzere yoldayız' diye yazmıştı."
Daily Telegraph'ın haberinde ise şu bilgilere yer veriliyor:
"Dışişleri Bakanlığı'nın yedi aileye destek sağladığı anlaşılıyor. Bu arada Sudan'ın başkenti Hartum'daki Tıp Bilimleri ve Teknoloji Üniversitesi İngiltere pasaportu bulunan beş öğrencisinin ortadan kaybolduğunu teyit etti.
"Suriye sınırındaki Hatay kentinin milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu Facebook sayfasında 11 doktorun Türkiye'ye, IŞİD'e katılmak üzere geldiğini iddia etti."
FT: Küba internetle Glasnost'u yaşıyor
Financial Times'ın ana sayfasında Küba ile ilgili bir haber dikkat çekiyor.
Habere göre Küba'da hükümet vatandaşları, ülkede şimdiye kadar tabu olarak görülegelmiş seçim sistemi ve sivil toplum konularını iki internet sitesi forumunda tartışmaya çağırdı.
Financial Times bu durumun, 1980'lerde Sovyetler Birliği'nde fade özgürlüğünün gelişmeye başladığı günlere benzediğini iddia ediyor.
FT, devlete ait bu yeni internet sitesi forumlarında hem yetkililerin, hem akademisyenlerin hem de halkın tartıştığını belirtiyor ve bunun Sovyetler Birliği'nde yönetimin 1980'lerde siyasi ve toplumsal konuları tartışma özgürlüğünün önündeki engelleri gevşetmesine çok benzediğini belirtiyor.
Gazete, geçtiğimiz günlerde Küba'da yeni bir seçim yasası hazırlandığına dair bir açıklama yapıldığını da hatırlatıyor.
FT'ye konuşan, Hamburg'daki Küresel ve Bölgesel Çalışmalar Enstitüsü'nden Küba uzmanı Bert Hoffmann şu yorumda bulunmuş: "Bu açılımlar küçük ve deneysel ama önemli bir şeyin işaretini veriyor: Eleştirellik meşru bir söylem haline geliyor."
Times: Sünnilere yaklaşım konusunda hassas Şii milisler
Times'ta Irak'ta IŞİD'e karşı savaşa gönüllü olarak katılan Şii milis güçleriyle ilgili bir haber dikkat çekiyor.
Anthony Loyd haberi Felluce kenti yakınlarında, Şii militanlarla konuşarak hazırlamış.
Loyd haberinde Iraklı Şiilerin dini liderinin, emrindeki milis güçlerine, Sünnilere kötü davranılmaması emrini verdiği aktarıyor.
Haberde özetle şu ifadelere yer veriliyor:
"Tugay komutanı Sayeed Hamid el-Yasser 2600 kişilik bir gönüllü grubunun başında. Grup, Ansar el-Marjaeya bayrağı altına savaşıyor. Iraklı Şiilerin en önemli dini lideri Ayetullah Ali el-sistani'nin fetvalarına göre hareket eden bu birlikler kuzeye gelip, Felluce'nin doğusunda IŞİD'e karşı azılı bir savaşa katılmış durumdalar."
"Hamid geçen Temmuz'da cephede komutanlık yapmaya başlamadan önce güney eyaleti Muthanna'da bir öğretmen ve topluluk lideriymiş. Hamid, Sistani'nin savaşçılara; Sünnilerin evleri ile mal ve mülklerinin korunması, öldürülen IŞİD militanlarının saygıyla gömülmesi ve bölgedeki Sünni sivillerin suistimal edilmesinin önlenmesiyle ilgili doğrudan emirleri var. Tahran'a doğrudan bağlılığı olan diğer gönüllü birliklerse farklı bir tarzda hareket ediyor."
"Biz terkedilmiş çiftliklerden onların ekinlerini ve meyvelerini dahi almıyoruz. Sünnilere kötü davranırsak hepsinin IŞİD'in kollarına koşacağını biliyoruz. Ancak başka gruplar farklı davranıyor."