22 Aralık İngiltere basın özeti
Abone olİngiliz basını Irak'ta Peşmergenin Şengal'deki ilerleyişini öne çıkarırken, Independent, sosyal paylaşım sitesi Facebook'un Rusya'da uyguladığı bir siyasi sansüre, Times ise IŞİD'in kaçırıp "seks kölesi" olarak sattığı kızlara özel yer veriyor.
İngiliz gazeteleri, Irak'ta Kürt peşmerge güçlerinin Şengal'de
Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı ilerleyişine geniş yer
veriyor.
Daily Telegraph, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani'nin pazar günü Şengal Dağı'nda "dramatik bir basın açıklamasını yaptığını" ve ABD öncülüğündeki koalisyona, hava saldırılarından ötürü teşekkür ettiğini duyuruyor.
Haberde Kürtlerin Rabia kenti ile Şengal Dağı arasındaki yolu ve bu bölgenin kuzeyini IŞİD'den temizlediği belirtiliyor.
Times, IŞİD tarafından Irak ve Suriye'de kaçırılarak satılan kızlarla ilgili özel bir habere yer veriyor.
"IŞİD 12 yaşındaki kızları seks kölesi olarak satmak için
kaçırıyor" başlığının kullanıldığı haberde, geçen 5 ay içinde
binlerce genç kız ve kadının örgüt tarafından kaçırıldığı ve bunun
21. yüzyılın en büyük köleleştirme vakası olduğu iddia
ediliyor.
IŞİD'in elinden kaçmayı başarabilen Ezidi kızlarla Irak'ta görüşen muhabir Anthony Loyd, IŞİD'in Şengal'den kaçırdığı kızları önce Musul'a götürdüğünü, sonra eğitim seviyeleri ve yaşlarına göre gruplara ayrılarak sattığını yazıyor.
Gazeteye konuşan kızlardan biri zorla Müslüman yapıldıklarını söylüyor. Kızlara yardım eden sağlık görevlileri de kızlara defalarca tecavüz edildiğini, Ezidi kadınların 25- 1000 Amerikan doları karşılığında satıldığını söylüyor.
Haberde IŞİD'in ay başında örgüt üyelerinin Ezidi seks kölelerine nasıl davranmaları ve ne gibi cezalar uygulayabilecekleri ile ilgili kuralları açıkladığı da ifade ediliyor. Bu kurallara göre, ergenliğe erişmemiş bir kızla, uygunsa, ilişkiye girilmesine izin verildiği iddia ediliyor.
"Facebook'tan Rusya'da sansür"
Independent, sosyal paylaşım sitesi Facebook'un Rusya'daki kullanıcılarına "siyasi sansür" uyguladığına dair iddialara yer veriyor. Habere göre Facebook, haftasonu Rusya yönetiminden gelen baskılar üzerine bir protesto sayfasına Rusya'dan erişimi engelledi.
Söz konusu sayfa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en güçlü muhaliflerinden Alexei Navalny'ye destek için açılmıştı.
Haber şöyle devam ediyor; "Uzmanlar bu durumu 'ifade özgürlüğüne darbe' olarak niteliyor ve Facebook'un bu adımı atma nedeninin, Moskova'nın gelecek yıldan itibaren tüm yabancı sosyal medya ağlarını yasaklama planlarının yarattığı endişe nedeniyle atmış olabileceğini söylüyor".
Yaşanan bu son olayın, yönetimlere bir meydan okuma aracı olarak kullanılan sosyal medyanın, otoriter rejimler karşısındaki sınırlarını ortaya koyduğu yorumunun yapıldığı haberde, "Arap Baharı 'Facebook ayaklanması' olarak nitelenmişti. Ancak internet şirketleri her geçen gün iş yaptıkları ülkelerin yönetimleri tarafından daha çok baskı altına alınıyor" deniyor.
Yazıda Putin'in daha önce interneti bir "CIA (ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı) projesi" olarak tanımladığı da hatırlatılıyor.
Guardian ise Türkiye'de Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) "Ben Bilmem Eşim Bilir" adlı yarışma programına verdiği rekor cezaya yer veriyor.
Gazete, cezanın programdaki erkek yarışmacıların, eşlerinin önünde başka kadınlarla dansetmesi nedeniyle verildiğini duyuruyor. Haber şöyle devam ediyor; "Kurul bu durumun Türk aile yapısı ve ahlakına uygun olmadığını....erkekleri eşlerini aldatmaya teşvik ettiğini, aile huzurunu bozucu bir ortam yarattığını ve kadınları birer seks objesine indirgediğini' belirtti".
"Kremlin'in desteklediği kanal finansal olarak BBC'yi yendi"
Guardian, uluslararası yayın yapan devlet destekli televizyon kanalları ve haber servislerine dikkat çeken bir habere yer veriyor.
BBC Dünya Servisi'nin Aralık ayı başında görevden ayrılan genel müdürü Peter Harrocks ile röportaj yapan gazete, Harrocks'un 'Rusya ve Çin devletlerinin yabancı dillerde yayın yapan televizyonlarının, finansal açıdan BBC Dünya Servisi'nin önünde olduğu' uyarısına dikkat çekiyor.
Hali hazırda, ABD ve İngiltere'nin küresel bilgi savaşında Kremlin'in gerisine düştüğü endişelerinin varolduğunun belirtildiği haber, Harrocks'un şu sözleriyle devam ediyor: "Moskova'nın desteklediği ve Avrupa'yı silip süpüren propoganda dalgasıyla mücadele edebilmek için İngiliz bakanlar BBC Dünya Servisi'ne daha çok bütçe sağlanmasına izin vermeli..."