21 sıradan şeyin sıradışı tarihi

Abone ol

Bisiklet, gitar, tarak, hamburger, gözlük, kot pantolon... Tüm bunlar her gün kullandığımız ama tarihini bilmediğimiz ürünler... Karakiya kitabında bu bilinmeyenlerin peşine düşmüş.

Bisikletin atası olan aracın, at arabasından bozma pedalsız bir koşma makinesi olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Heavy metal müziği bir kazaya borçlu olmamız sizce de ilginç değil mi? Peki hamburgerin köklerini Orta Asyada aramaya ne dersiniz? İsyankâr saçları ıslah etmekte kullandığımız tarağın kölelikle bir ilişkisi olduğunu söyledik diyelim, nasıl bir bağlantı kurarsınız? Durun, daha bitmedi Kot pantolonun neden kot diye anıldığı konusunda bir fikriniz var mı? Ya da gökyüzünde salınışı insana mutluluk veren uçurtmanın bir zamanlar savaşlarda kullanıldığını biliyor muydunuz?

Yıldıray Karakiya günlük hayatımızda yer eden bazı büyük buluşların kültür tarihinin derinlerine dalıyor, bugün sıradan saydığımız nesnelerin sıradışı yolculuğuna ışık tutuyor. Rujdan gitara, çikletten telefona, musluktan ayakkabıya 21 Sıradan Şeyin Sıradışı Tarihi, gözümüzün önündeki nesneleri daha yakından tanımamızı sağlarken bazen de can acıtan öyküleriyle onlara bakışımızı değiştirecek. Bize ise bu küçük kitapta saklı bilgilerle hem eğlenceli hem derin sohbetlere dalmak kalacak!

Kitapta yer alan 21 sıradan şey: Uçurtma, ayakkabı, çamaşır makinesi, gitar, hamburger, tarak, yoğurt, kitap, telefon, musluk, bisiklet, çiklet, ayna, gözlük, müzik albümü, şemsiye, yoyo, kaşık, kot pantolon, ketçap, ruj.

YILDIRAY KARAKİYA KİMDİ?

Sanat tarihi eğitimi alan Yıldıray Karakiya çeşitli televizyon ve dergilerde çalıştı. Bir dönem bisikletli kuryelik de yaptı. 2010 yılından beri eşiyle birlikte Bir Dolap Kitap adlı internet sitesinde çocuk kitapları hakkında yazıyor. Şuşu ve Üçtekeri (Redhouse Kidz, Mayıs 2012) adlı bir de resimli çocuk kitabı bulunan Yıldıray, 2011 Nisanından beri her pazar günü Açık Radyoda canlı yayınlanan çocuk kitapları programını eşi ve oğluyla birlikte hazırlayıp sunuyor.

Günün Önemli Haberleri