21 Mart İngiltere Basın Özeti
Abone olİngiliz gazetelerinden seçtiklerimiz: Kırım krizi ardından Rusya'ya yeni yaptırımlar.. Türkiye'de Twitter'a sınırlama... Kayıp Malezya uçağının enkazı...
Kırım krizinin yansımaları İngiliz gazetelerinde öne çıkan
başlıca uluslararası konu...
Independent, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kırım için Moskova'ya karşı yeni bir tur cezai yaptırım kakrı aldığını bidiriyor.
Hedef Rusya Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimler.
Gazeteye göre, Rusya Ukrayna içine daha da giderse sonraki hedef Rusya'nın önemli petrol ve enerji sektörleri olacak.
Gazete kararın Brüksel'de Avrupalı liderler arasında
görüşmelerin sürdüğü bir sırada geldiğini belirtiyor.
Gazeteye göre, yaklaşık bir düzine ismin, Pazartesi günü AB dışişleri bakanları tarafından şu anda yaptırıma hedef olan 21 Ukraynalı ve Rus yetkiliye eklenecek.
Başkan Barack Obama tarafından açıklanan yeni önlemlerin, krizin başında eylemlerinin Rusya'ya "maliyeti olacak" dediğinde ciddi olduğunu göstermek için alındığı belirtiliyor.
Daily Telegraph da, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in, referandumdan iki hafta önce Kırım'ı askeri güç kullanarak ilhak etme kararı aldığını belirtiyor.
İddiaya göre, Putin 25 ya da 26 Şubat akşamı konuyla ilgili gizli bir toplantı düzenledi.
Hatta dışişleri bakanı Sergei Lavrov'un bile bu toplantıdan dışlandığı ileri sürülüyor.
Bir gün önce, Putin Kış Olimpiyatları kapanış töreni için Soçi'deydi.
Gazete Rus basınından gizli tutulan toplantının Moskova'ya geri döndüğünde yapıldığını kaydediyor.
Gazeteye göre toplantıda, Putin, baş yardımcısı Sergei İvanov, güvenlik konseyi sekreteri Nikolai Patruşev ve istihbarat servisi FSB'in başkanı Alexander Bortnikov Kırım'ın Rus kontrolü altına alınması konusunda anlaştılar.
Türkiye'de Twitter'a kısıtlama
Türkiye'de Twitter'a getirilen kısıtlama İngiliz gazeteleri tarafından çeşitli yönleriyle ele alınıyor.
Guardian "Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medyanın "kökünü kazıma" tehdidi ardından, Twitter'a erişimi kısıtladı" diyor.
Gazeteye göre sosyal medyaya sızan kayıtlar yerel seçimler öncesinde hükümetin itibarına zarar veriyor.
Gazete, Erdoğan'ın yolsuzluk yaptığı iddia edilen konuşmaların ses kayıtlarının sızdırılması ardından sosyal medya sitelerini kapatma tehdidini tekrar tekrar dile getirdiğini kaydediyor.
Gazete son uygulamanın Türkiye'yi, birçok sosyal medya platformları sıkı şekilde kontrol edilen İran ve Kuzey Kore ile karşılaştıran tepkilere yol açtığını yazıyor.
Gazete bazı kullanıcıların uygulamayı protesto etmek için sokağa dökülme çağrısı yaptığını ancak bir o kadar da sükunet çağrısı yapıldığını belirtiyor.
Times da gelişmeyi "Erdoğan şimdi de Twitter'ı kapatacağını söyledi" başlığı ile okuyucularına duyurdu.
Gazete, Erdoğan'ın kendisini yolsuzluk skandalı ile ilişkili gösteren ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından Twitter'ı kapatacağını ifade ettiğine dikkat çekti.
Haberde Erdoğan'ın "Şimdi mahkeme kararı çıktı. Twitter'ın kökünü kazıyacağız." ifadelerine yer verildi.
Financial Times Bazı avukatların son zamanlarda geçirilen bir internet yasasının, sosyal medya erişimi engellemek için yasal dayanak olabileceğini söyeldiğini belirtiyor.
Gazete, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde hukuk profesörü Yaman Akdeniz'in görüşlerini de aktarıyor.
Akdeniz "Türkiye'de serbest bilgi akışını durdurmak mümkün olmayacak" diyor.
"Bu aşamada hukuk, yasal ve anayasal haklar hakkında konuşmak anlamsız" diyen Akdeniz Erdoğan'ın bazı televizyon kanallarının, meclisteki yolsuzluk tartışmasının yayınını kestiğini belirtiyor.
Akdeniz "Şu anda farklı bir döneme tanıklık ediyoruz - hükümetteki çoğunluğun kendini başkalarına empoze ettiği bir döneme."
Kayıp uçağın enkazı
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan 239 yolcu ve mürettebatla 8 Mart'ta havalandıktan sonra Güney Çin Denizi üzerinde radarlardan kaybolan uçak öne çıkan bir diğer konu.
Times Hint Okyanusu'nda bulunan enkazın kaybolan Malezya Havayolları uçağının kaçırılmış olduğunu gösterdiği kanısında.
Malezyalı yetkililer uçağın bilerek rotasından çıkartıldığını ve bilinen son konumundan güneye ya da kuzeye doğru gitmiş olabileceğini söylemişti.
Gazete pilotun uçağı intihar etmek için kaçırmış olabileceğini de belirtiyor.
Malezyalı yetkililer bir askeri radara göre uçağın döndüğünü ve kuzeybatıya doğru yönelmeden önce Malezya'ya doğru uçtuğunu söylüyor.
Guardian enkazın uydudan tespit edildiği bölgede olumsuz hava koşullarının arama çalışmalarını sekteye uğratabileceğini kaydediyor.
Gazete benzer uçak kazalarından yola çıkarak enkaz ve diğer parçaların çok geniş bir alana yayılmış olabileceğini, bunun da çalışmaların çok uzun zaman almasına neden olacağını belirtiyor.
MH370 sefer sayılı uçağı arama çalışmalarına katılmak ve radar ve uydu verilerini değerlendirmek için 20'den fazla ülkeden yardım istendi.