21 Aralık nedir kısaca özellikleri kış gündönümü ritüelleri neler?
Abone olBugün 21 Aralık kış gündönümünde ülkemizde en uzun gece yaşanacak. 21 Aralık, Miladi takvime göre yılın 355. (artık yıllarda 356.) günüdür. 21 Aralık, Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı zamandır. Peki, 21 Aralık’ta neler oluyor? Kış gündönümü nedir? İşte merak edilenler
Bugün 21 Aralık, en uzun gecenin yaşanacağı gündür. Yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu ana Gündönümü veya gün dönümü ismi veriliyor. 21 Aralık kış gündönümünde ülkemizde en uzun gece yaşanacak. 21 Aralık, Miladi takvime göre yılın 355. (artık yıllarda 356.) günüdür. Kış gün dönümünde (21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Bu tarihten itibaren kuzey yarım kürede günler kısalmaya, güney yarım kürede uzamaya başlıyor. Bu tarihte Güney Yarımküre’de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece gerçekleşiyor.
Kış gündönümü nedir: Gündönümü veya gün dönümü, yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır. Yaz gündönümünde, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarı kürede günler kısalmaya, güney yarı kürede uzamaya başlar.
21 Aralık'ta neler oluyor: Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir.
Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.
Üzerinden Oğlak Dönencesi’nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya’nın en sıcak yerleridir.
Güney Yarımküre’de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre’de ise en uzun gece yaşanır.
Bu tarihten sonra (21 Aralık) Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.
Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi’dir.
Öğlen saat 12.00’de Oğlak Dönencesi’nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.
Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.
Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır.
Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay’da yaşanır.
En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.