2018 Genel Seçim Sonuçları 24 Haziran YSK
Abone olTÜRKİYE 24 Haziran 2018 genel seçim sonuçlarına kilitlendi. 2018 milletvekili genel seçimine 8 parti katılıyor. YSK seçim sonuçları pazar günü saat 20.00'dan itibaren seçim sonucu canlı yayını sayfasında olacak.
Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanını ve 27. Dönem Parlamentosu'nu
belirlemek üzere 24 Haziran'da yapılacak seçime 3 gün kaldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre seçimde, yurt içinde toplam 56 milyon 322 bin
632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak. Yurt dışı seçmen
kütüğüne kayıtlı seçmenlerin 7 Haziran'da başlayan oy verme işlemi
19 Haziran'da tamamlandı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı
seçmenler, 24 Haziran saat 17.00'ye kadar gümrük kapılarında oy
verebilecek.
Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak. Seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabilecek.
Türkiye 27. dönem milletvekili genel seçim sonuçları canlı
yayın verileri ile 24 Haziran 2018 seçim akşamı internethaber.com
sitesinde yer alacak. Türkiye 27. Dönem Milletvekillerini belirleyecek olan bu Genel
Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi
ile Vatan Partisi katılıyor. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime
giriyor. 2018 seçimlerinde ittifaklar çekişecek. Cumhur ittifakı AK
Parti ve MHP Millet İttifakı ise CHP, Saadet Partisi ve İyi
Parti'den oluşuyor.
6 ADIMDA OY VERME İŞLEMİ : Vatandaşlar 24 Haziran'da gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde oylarını 6 adımda kullanacak. Vatandaşlar sadece kayıtlı olduğu sandıklarda oy kullanabilecek. Adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verilecek. Seçmenin oy kullanma işlemini gerçekleştireceği 6 adım şöyle:
1- Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy
kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı
eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-devlet
kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy
kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.
2- Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
3- Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
4- Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak.
5- Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak.
6- Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
YSK SANDIK KURULU : Seçim sabahı, sandık kurulu başkanı, memur üye ve son seçimde en çok oyu almış 5 siyasi parti temsilcisinden oluşan sandık kurulu saat 07.00'de oy verme yerinde bir araya gelecek. Sandık kurulu ilk olarak ant metnini okuyacak ve başkan tarafından oy sandığı mühürlenecek. Daha sonra sarı renkli oy zarfları sayılacak, oy pusulalarının bulunduğu paketler açılacak ve zarflar ile oy pusulalarının arka yüzlerine mühür basılacak. Hazırlıklar 07.00-08.00 saatlerinde tamamlanacak, oy verme işlemi 08.00'de başlayacak ve saat 17.00'ye kadar sürecek. Saat 17.00 itibarıyla sırada bekleyenler varsa, bu kişiler sandık kurulu başkanınca sayılıp oy vermeleri sağlanacak.
Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak sandık seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Seçimi birleşik oy pusulası ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi birleşik oy pusulası ile zarf ve mührü vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.
Sandık Kurulu Başkanı, kullanılan oyun geçersiz sayılmaması için, zarfın içine başka bir materyal atılmaması, pusulaların ve zarfın üzerine işaret konulmaması yönünde seçmeni uyaracak ve ikinci bir oy pusulası verilmeyeceğini belirtecek.