2017 KPSS'de Mimar Sinan sorusu: Ustalık eseri hangisi?
Abone olKPSS 2017 sorularından biri de Mimar Sinan ile ilgiliydi. Mimar Sinan, Şehzade Camisi'ni çıraklık, Süleymaniye Camisi'ni ise kalfalık eseri olarak nitelendiriyordu. Peki, Mimar Sinan'ın ustalık eseri hangisi?
2017 KPSS'de sorulan sorular yayılmaya başladı. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan’ın eserlerinden biri KPSS’ye konu oldu. Genel kültür ve genel yetenek sorularından oluşan ilk oturumda Mimar Sinan’ın ustalık eseri soruldu. Sorunun yanıtını merak eden öğretmen adayları sınav çıkışında aklında kalan soruların yanıtlarını aramaya başladı. Peki, KPSS'ye de konu olan Mimar Sinan'ın ustalık eseri hangisi?
Yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmış olan Mimar Sinan’ın başyapıtı, "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii'dir.
SELİMİYE CAMİİ'NİN DETAYLARI
UNESCO'nun 2011'de ilk kez bir camiyi kültürel eser listesine almasıyla dünya çapındaki ünü daha da artan Selimiye Camisi, barındırdığı özellikleri ve ihtişamlı yapısıyla dikkati çekiyor. Türk-İslam sanatının zirvesi, Mimar Sinan'ın "Ustalık eserim" dediği Selimiye Camisi, bünyesinde birçok ilki barındırıyor.
Mimarlık biliminin çözmekte güçlük çektiği 8 sütuna dayalı kasnak tekniğiyle tek kubbe şeklindeki cami, bir kalem şeklinde semaya uzanan ve Delhi'deki Kutb-Minar'dan sonra en yüksek minare özelliğini taşıyan 85 metrelik minareleri, hünkar mahfili, mermer kaplı minberi, çinileriyle ziyaretçilerini büyülüyor.