2012'de bir ülkeyle yeni bir sayfa!
Abone ol2012 yılının tamamlanmasına sayılı günler kala, Türkiye ile yıl boyunca kritik süreçlerden geçen Fransa ile ilişkiler yeni bir zemine oturdu.
Fransa ile Türkiye ilişkileri için tarihi öneme sahip 2012
yılının tamamlanmasına sayılı günler kaldı. Hazırlanan Ermeni
soykırımını inkar edenlerin cezalandırılması ile ilgili tasarıdan
sonra bitme noktasına gelen Fransa ile Türkiye ilişkileri, Anayasa
Mahkemesi'nin yasayı iptal eden kararıyla yeni bir dönemece girdi.
6 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde François
Hollande'ın cumhurbaşkanı seçilmesi ise "ilişkilerde yeni bir
sayfa" beklentisini güçlendirdi.
Fransa gündemine ise seçim yılı olarak giren 2012'de cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler gerçekleştirildi. Muhammed Merah olayı uzun süre Fransa ve dünyanın gündeminde yer tutarken Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayınlaması ise Müslüman dünyasını ayağa kaldırdı.
24 Ocak 2012
Fransız Senatosu, Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını isteyen yasa teklifini kabul etti. Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği(UMP) Marsilya Milletvekili Valerie Boyer'in hazırladığı tasarıya 86 senatör karşı çıkarken 127 senatör ise evet dedi. Karar sonrası açıklama yapan tasarının mimarı Boyer ise mutluluktan gözyaşlarını tutamadı.
31 Ocak 2012
Meclis ve Senato'da kabul edilen tasarı, Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. 77 Senatör ve 65 milletvekilinin imzasıyla Anaya Mahkemesi'ne yapılan başvuruda tasarının Fransa anayasasının 33'üncü maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunun altı çizildi.
15 Şubat 2012
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine resmen aday olduğunu açıkladı. Uzun süre resmi adaylığını gizleyen Sarkozy, katıldığı TF1 kanalındaki programda "Evet, adayım." diye konuştu.
28 Şubat 2012
Türkiye ile Fransa ilişkilerini kopma noktasına getiren 'inkar tasarısı' Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, yasanın, ifade özgürlüğünü ihlal etmesi sebebiyle anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hükümete seçimlerden önce yeni yasa tasarısı hazırlamaları için talimat verdi.
19 Mart 2012
Fransa güne Toulouse'ta bulunan Ozar Hatorah isimli Yahudi okuluna yapılan saldırıyla uyandı. 3'ü çocuk 4 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Muhammed Merah'ın gerçekleştirdiği belirtildi. Aynı şahsın daha öncede 3 askeri öldürdüğü ortaya çıktı. Şüpheli kıstırıldığı evde 32 saat sonra ölü ele geçirildi. Merah'ın istihbarat birimleriyle bağlantısı ise hala tartışmaların odağında bulunuyor.
22 Nisan 2012
Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu tamamlandı. Sosyalist Parti'nin cumhurbaşkanı adayı François Hollande oyların yüzde 28,63'ünü alarak yarışı ilk sırada tamamladı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise 27,18'le ikinci sırada kaldı. Seçimin sürprizini ise yüzde 17,90 oy oranına ulaşan Aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen yaptı. Aşırı sağın yükselen oy oranları Fransa'da uzun süre gündemden düşmedi.
6 Mayıs 2012
Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande oldu. Sosyalist lider geçerli oyların yüzle 51,64'ünü elde etti. Hollande, 17 yıl aradan sonra cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan ilk sosyalist aday oldu. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 48,36'da kaldı. Sarkozy seçim sonrası yaptığı açıklamada siyasetten çekildiğini açıkladı. Sarkozy, "Bundan sonra Fransız vatandaşı olarak yoluma devam edeceğim." diye konuştu.
17 Haziran 2012
Fransa'da milletvekili seçimlerinin ikinci turu gerçekleştirildi. Sosyalist parti 577 sandalyeli mecliste 280 milletvekili elde eti. Sol blok toplamda ise 331 milletvekiline ulaştı. Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesiyle kan kaybeden Halk Hareketi Birliği (UMP) ise 194 sandalye elde etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sürpriz partisi aşırı sağ parti Ulusal Milli Cephe (FN) ise uzun aradan sonra mecliste temsil edilme hakkı kazandı.
20 Haziran 2012
Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande G20 sirvesi için bulundukları Rio'da bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılması konusunda mutabakata varıldı. Ayrıca Hollande'ın en yakın zamanda Türkiye'yi de ziyaret edeceği belirtildi.
4 Eylül 2012
Ermeni soykırım iddiaları okul müfredatına girdi. Ortaokul 3. sınıf tarih kitaplarında soykırım iddiaları ders olarak okutulmaya başlandı .Türkiye'nin ve Fransa'da yaşayan Türklerin büyük tepkisini çeken yeni müfredatta soykırım iddialarına iki sayfa ayrılıyor. Fransız tarihçilerin de tepki gösterdiği olayda Hollande hükümeti ise geri adım atmadı.
19 Eylül 2012
Fransa'da haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo, Hz. Muhammed (sas) tasvir ettiği iddia edilen karikatürü yayınlayarak yeni bir tartışma başlattı. Müslümanlar dergiye büyük tepki gösterirken Fransız hükümeti derginin çıktığı hafta 20'den fazla ülkede büyükelçiliklerini kapatarak yaşanabilecek tehlikelere karşı önlem aldı.
18 Kasım 2012
Fransa'nın Ana Muhalefet Partisi Halk Hareket Birliği'nde (UMP) Nicolas Sarkozy'nin 2007'de cumhurbaşkanı olmasıyla boşalan genel başkanlık koltuğu için seçim düzenlendi. Partinin genel sekreteri Jean François Cope ve eski Başbakan François Fillon'un aday olduğu seçimin sonuçları sandıkların kapanmasından birkaç gün sonra açıklanabildi. Seçimi kaybettiği belitilen Fillon sonuçların yanlış hesaplandığını iddia etti. 2013 Eylül'ünde seçimlerin tekrarlanacağı belirtildi.
14 Aralık 2012
İnkar tasarısı yeniden gündemde. Marsilya milletvekili Valerie Boyer, tasarının Fransız meclisi tarafından yeniden gündeme alınması amacıyla iki yasa, bir de karar teklifi hazırladı. Tasarının meclis gündemine gelmesinin ise şuan itibariyle zor olduğu belirtiliyor.