2012 öyle bir yıl olacak ki...

Abone ol

Ekonominin başındaki isim Ali Babacan'ın 2012 yılına ilişkin açıklamaları korkuttu.

Dünya büyük bir ekonomik krizin eşiğine doğru hızla ilerliyor mu? Göstergeler pek iç açıcı değil. Peki 2008 krizini teğet geçtiği Türkiye, bu fırtınanın neresinde olacak? 

IMF Başkanı Christine Lagarde'ın 'küresel ekonomik kriz yaklaşıyor' uyarısı yaklaşan depremin ayak sesleri olarak algılanmıştı. İşte bu puslu havada Babacan da benzer uyarılar bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın 'teğet bile geçmeyecek' dediği dünyayı sarsan krizle ilgili Babacan daha farklı ve tekminli konuştu. 2012'ye ilişkin bahar havası sunmayan Babacan'ın büyüme tahmini tedirgin etti:

IMF Başkanı uyardı
Küresel ekonomide risklerin arttığı uyarısını yapan IMF Başkanı Christine Lagarde, dünya kamuoyuna böyle uyarmıştı. Ayrıntılar için tıklayın

YÜZDE 3-4 BÜYÜME GIPTA EDİLECEK BİR RAKAM

“2012'nin tümü için yüzde 5'in daha altında bir büyüme rakamı kimse için sürpriz olmamalı. Çünkü 2012 öyle bir yıl olacak ki herhangi bir ülke için yüzde 3-4 büyüme gıpta edilecek bir rakam olabilecek."

BELİRSİZLİK VE GÜEN BUNALIMI

Babacan, Bloomberg HT Televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Dünyadaki pek çok ülke ekonomisinin ciddi bir kamu borç stoku sorunuyla karşı karşıya olduğunu dile getiren, Babacan, piyasalarda belirsizlik arttıkça, güven ortamı bozuldukça bunun resesyon riskini beraberinde getirdiğini anlattı. 

HÜKÜMET KRİZE HAZIR

Piyasalara güven mesajı veren Babacan Türkiye'deki ekonomi yönetiminin bütün bu olumsuz tablolara karşı hazırlıklı olduğunu ve zamanında tedbir aldıklarını sözlerine ekledi.

“SERBEST KUR REJİMİ DEVAM EDECEK”

Dolar ve eurodaki dalgalanma da Babacan'ın gündemindeydi. Serbest kur rejiminin devam etmesinden yana olduklarını ifade ederek, merak edilenlere de cevap verdi:

Goldman Sachs'ın Türkiye tahmini
Goldman Sachs, Ağustos ayı itibariyle resesyon olasılığının yüzde 54'e yaklaştığını belirtti. Gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) art arda iki çeyrek boyunca daralması teknik olarak resesyon şeklinde nitelendiriliyor.

Goldman Sachs tarafından dün yayımlanan araştırma raporunda Türkiye ekonomisinin 2011 için büyüme tahmini yüzde 7.5'ten yüzde 6.5'e çekilirken 2012 büyüme tahmini ise yüzde 3.5'ten yüzde 2'ye revize edildi.

“Türk lirasındaki değer kaybının böyle bir konjonktürde şikayet etmemiz gereken değil, tam tersine genel ekonomik dengeler açısından daha olumlu bulduğumuz bir tablo.” 

İKİNCİ DİP İHTİMALİ ŞİMDİ DAHA YÜKSEK

“Küresel ikinci dip riski var mı?” şeklinde bir soruya da Başbakan Yardımcısı Babacan, “Şu anda, bundan 3-4 ay öncesine göre ikinci dip ihtimali daha yüksek görünüyor” yanıtını verdi.

Babacan ikinci dip denilen gelişmenin, 2009 yılındaki gibi küresel ekonominin bir daralması şeklinde mi yoksa sadece büyüme hızında bir düşüş şeklinde mi ortaya çıkacağının henüz belirsiz olduğununa işaret etti.

RİSK ALANLARI

Türkiye'de içerideki aşırı talepten doğan bir enflasyon baskısı gözlemlemediklerini, enflasyonun bugün Türkiye ekonomisi açısından ciddi bir risk alanı olmadığını ifade eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha önemli risk alanı durgunluk, hatta tam tersine 2009 yılında yaşadığımız gibi bir negatif büyüme. Yani konsantre olmamız gereken risk alanını o alan olarak görüyoruz. Dolayısıyla bu açıdan baktığımızda da Merkez Bankamızın aldığı kararlar attığı adımlar son derece isabetli.”

2011 İÇİN BÜYÜME VE ENFLASYON HEDEFİ

2012 yılı itibariyle hedef olan yüzde 5 civarında enflasyonun tutturulabileceğini belirten Babacan, 2011 için yüzde 6 civarında büyüme tahmin ettiklerini, ancak bu rakamın 2 ay sonra belki değişebileceğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri