2009 bütçesi kabul edildi
Abone olTBMM Genel Kurulu'nda, 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, 2009 bütçesinin tümü üzerindeki son görüşmeleri yapmak üzere toplandı.
TBMM Başkanı Köksal Toptan saat 10.00'da birleşimi açtı. Daha sonra 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının tümü üzerindeki son görüşmelere geçildi.
Gruplar adına ilk sözü DTP Grubu adına Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan aldı.
TBMM Genel Kurulu, 2009 bütçesinin tümü üzerindeki son görüşmeleri yapmak üzere toplandı.
TBMM Başkanı Köksal Toptan saat 10.00'da birleşimi açtı. Daha sonra 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının tümü üzerindeki son görüşmelere geçildi.
Gruplar adına ilk sözü DTP Grubu adına Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan aldı.
KONUŞMALAR
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, hükümete, "Eğitimde, sağlıkta, adalette kısıntı yapıyorsunuz, peki askeri ve güvenlik harcamalarında neden kısıntı yapmıyorsunuz?" diye sordu.
DTP'li Kaplan, TBMM Genel Kurulunda, 2009 bütçesinin tümü üzerindeki son görüşmelerde, grubu adına yaptığı konuşmada, Hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi.
Türkiye'nin 2001 krizinin travmasını atlatamadan, 2008 krizini yaşadığını ve büyüme oranının düştüğünü iddia eden Kaplan, "Vergilerdeki adaletsizlik sürüyor. 7 yıldır vergi reformu yapılamadı. Zenginler, vergi de zekat da vermiyor. Verse Türkiye böyle olmazdı" dedi.
Hasip Kaplan, bütçe harcamalarında da adaletsizlik yaşandığını iddia ederek, "Bütçe rantiyeye gidiyor. IMF, 'eğitim, sağlık gibi sosyal harcamalarda kısıntıya gidin' dedi. Şimdi hükümet bu doğrultuda, sosyal harcamalarda kısıntıya gidecek. Bütçe, eğitime, sağlığa gitmiyor, silaha gidiyor" diye konuştu.
"Başbakan muhalefeti bilgilendirmiyor"
DTP'li Kaplan, Hükümetin krize karşı bir politikasının olmadığını da savunarak, "Başbakan, G-20 zirvesinden geliyor ama muhalefeti bilgilendirmiyor" dedi.
Kendisi gibi bazı DTP'li milletvekilleri hakkındaki fezlekelerin düşünce suçuyla ilgiliyken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı AK Parti'li milletvekilleri hakkındaki fezlekelerin yolsuzluk ile ilgili olduğunu öne süren Kaplan, dokunulmazlıkların kürsüyle sınırlandırılmasını istedi.
DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak, "Krize çözüm üretme adına uygulamaya konulan her tedbir, bir sonraki krizin nedeni olarak ortaya çıkmıştır"
Sivil toplum kuruluşlarının kamu kaynaklarının halka ayrılmasını istediklerini belirten Kışanak, "Hükümet, IMF'nin talimatıyla güvenlik harcamaları hariç tüm kamu harcamalarında kısıtlamaya gidiyor. 'Eğitime, sağlığa, adalete, ulaşıma, yerel yönetimlere yani insanı yaşatmaya para yok ama çatışmaya, savaşa, ölüm siyasetine para çok' diyor. AKP Hükümeti, krizin faturasını emekçilere, yoksullara, kadınlara, gençlere ödetmeye çalışıyor. Bu bütçede yoksullar yok, bu bütçede emekçiler, işsizler, emekliler yok. Bu bütçede kadınlar yok, bu bütçede Kürtler yok. Oysa bölgesel eşitsizlik, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri. Hem de sadece ekonomik değil, beraberinde sosyal ve siyasal sorunlar da üreten bir sorun" dedi.
Vatandaşlara yapılan gıda ve kömür yardımlarını da gündeme getiren Kışanak, "Sizlere dağıtılan çeşitli yardımlar için hükümete minnet duymanız, karşılığında da AKP'ye oy vermeniz gerekmiyor. Dağıtılan bu yardımların parası da hiçbir politikacının cebinden ya da hiçbir partinin kasasından çıkmıyor. Bu para, zaten sizlerin parası. Devletin bütçesi, tüm yurttaşlardan, hepimizden alınan
vergilerden oluşuyor. Kimsenin, sizin paranızla, size iyilik yapmasına izin vermeyin. Hakkınız olan bu yardımları alın ve oyunuzu da sizi bu yoksulluğa mahkum eden, sonra da bu yoksulluk üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışan AKP iktidarından hesap sormak
için kullanın" diye konuştu.
"TRT'nin Kürtçe yayını, bir haktır, bir lütuf değil" diyen Kışanak, "Şimdiye kadar bu hak gasp edilmiştir. Artık bu hakkın teslim edilme zamanı gelmiştir" dedi.
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin, IMF'siz olarak yapmaya çalıştığı ilk bütçe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını öne sürerek, "Hükümet, bir bütçe yapamamış, bütçeyi yapmak için IMF'ye başvurmuştur. Ekonominin direksiyonu, yeniden IMF'ye verilmiştir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, IMF ile ilişkilere ilişkin sözlerini anımsatan Hamzaçebi, "Kısa bir süre öncesine kadar IMF'ye karşı iddialı cümleler sarf eden Başbakan ve bakanlar, bugün bu sözlerinden U dönüşü yapmışlardır" dedi.
Hükümetin, tarımsal desteklemeden 550 milyon YTL'lik kesinti yapmakta hiç tereddüt etmediğini ileri süren Hamzaçebi, "Hükümet bunu yaparken, kendine bir siyaset alanı bırakmayı da ihmal etmemiş. Yerel yönetimlere, merkezi bütçeden yapılan transferlerde çok ciddi artış var. Yüzde 22 oranında artıyor... Orada seçim hesabı var. 2009 yılı Mart ayında seçim var. Seçim, nasıl olsa köylerde değil, beldelerde. Onun için 'çiftçinin desteğini kesebiliriz' anlayışı var. Seçim harcamaları, 2009 yılında çiftçinin sırtından karşılanacaktır" diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AK Parti iktidarının milleti hayal kırıklığına uğrattığını, çok stratejik bir dönemde Türkiye'nin 10 yılını boşa harcadığını savunarak, "Direksiyona ters oturarak, bu aracı ileriye götüremezsiniz. Yine duvara toslamanın eşiğinde bulunuyorsunuz" dedi.
AK Parti hükümetinin vizyonu ve öngörüsü olmadığını ileri süren Şandır, "Aslında AKP'nin genel politikasında da vizyonu bulunmamaktadır. Buradaki her konuşmacı, bugünü dünle mukayese ederek, ortaya koyuyor. Eğer sizin
gelecekle ilgili bir vizyonunuz olsa, kendinizi düne göre endekslemez, geleceğe göre sorgularsınız" diye konuştu.
Türk milletinin, yeni bir yüzyılın başında, Türkiye'de kronikleşen sorunlardan arındırmak için AK Parti'ye destek verdiğini ifade eden Şandır, "Siz hak etmediğiniz bir desteği hazmedemediniz. Netice bugün gelinen nokta, yine kriz
konuşulmaktadır, gelinen nokta yine IMF'nin kapısıdır" dedi.
AK Parti'li milletvekillerine, "Türkiye'nin hangi sorununu çözdünüz? Kıbrıs, Güneydoğu, Ege sorunu... 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddiaları bitti mi?" diye soran Şandır, Anadolu'da tarlaların ekilmez duruma geldiğini
söyledi.
Şandır'ın bu sözlerine AK parti'li milletvekilleri tepki gösterirken, TBMM Başkanı Köksal Toptan da Şandır'ı, "Bunun bütçeyle ne alakası var" diye uyardı.
"Kimliğimizle birlikte geçmişimizi de tartışmaya açtınız"
AK Parti'nin Türkiye'de bir kimlik sorunu oluşturduğunu savunarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kürt kimliğini tanıyorum, bu kimliğin sorunlarını demokrasi içinde çözeceğim" sözlerini hatırlattı.
Şandır, "Bu kürsüde Kürt coğrafyasından bahsediliyor. Ekonomide çok sorunumuz olabilir, ama bu millet birliğini kaybederse, komşusunda emin olamazsa, gecenin hangi saatinde camına taş atılacağı korkusuyla uyuyamaz. Ülkeyi bu noktaya doğru sürüklüyorsunuz. Kimliğimizle birlikte geçmişimizi de tartışmaya açtınız.
Ermenilerden özür dileyenler, cesareti kimden aldı? TCK'nın 76 ve 77. maddesinde soykırım suçunu niye tanımladınız, niye cezasını zaman aşımının dışına taşıdınız?" diye sordu.