200 milyar €luk dev paket

Abone ol

Avrupa Birliği liderleri, Lizbon Anlaşması'nın ardından 200 milyar euro tutarındaki yardım paketini onayladı.

AB gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,5'ine karşılık gelen teşvik paketinin 170 milyar eurosu üye devletlerin ulusal teşvik paketlerinin toplamı anlamına gelirken 30 milyar eurosu AB ortak bütçesinden ve Avrupa Yatırım Bankası kredilerinden aktarılacak.

Zirvede Almanya'nın ısrarıyla teşvik paketinin "en az 200 milyar euro olması" yerine "200 milyar euro civarında olması" konusunda uzlaşma sağlandı.

Ancak zirvede, bazı sektörlerde KDV'nin indirilmesi konusunda uzlaşıya varılamadı. Özellikle Almanya'nın buna karşı çıktığı belirtiliyor. Bu konuda AB maliye bakanları Mart 2009'da yeniden toplanarak uzlaşı arayacak.

İklim değişikliği paketi

AB zirvesinin diğer önemli gündem maddesi iklim değişikliği paketi de yumuşatılarak kabul edilirken elektrik üretiminde kömüre bağımlı olan Polonya ve Romanya gibi eski Doğu Bloku ülkeleriyle kilit sektörlerinin rekabet gücünü kaybetmesini istemeyen Almanya ve İtalya'ya önemli tavizler verildi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun "dünya üzerindeki en iddialı bağlayıcı iklim değişikliği paketi" olarak tanımladığı anlaşma, 1990 yılındaki düzeyi baz alınarak 2020 yılına kadar karbondioksit başta olmak üzere sera etkisi yaratan gazların salınımının yüzde 20 düşürülmesi, yüzde 20 enerji tasarrufu ve toplam enerji kullanımında yenilenebilir enerji payının yüzde 20'ye yükseltilmesini zorunlu hale getiriyor.

Barroso, AB zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD başkanlığına seçilen Barack Obama'ya seçim kampanyasında kullandığı "yes we can" (evet yapabiliriz) sloganıyla çağrıda bulunarak "Yes you can. (Evet yapabilirsin) Bizim yaptığımızı yapabilirsin... Ondan (Obama'dan) Avrupa'ya katılması ve bizle birlikte dünyaya (iklim değişikliğinde) liderlik etmesini istiyoruz" dedi.

Lizbon Anlaşması

AB dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Lizbon Anlaşması'nın AB Komisyonu'nun üye sayısını, küçük ülkelerin aleyhine olacak şekilde üçte bir oranda düşüren maddesinin değiştirilerek tüm üye ülkelerin AB Komisyonu'nda temsil edilmesinin garanti altına alınacağını söyledi.

Sarkozy, Lizbon Anlaşması'nın yeniden referandumu için İrlanda'ya vergilendirme, işçi hakları, kürtaj ve tarafsızlık politikası gibi konularda AB müdahalesinden bağımsızlık tanınacağını bildirdi.

İrlanda Başbakanı Brian Cowen ise, AB zirvesinde alınan kararların ardından "gelecek yıl tekrar İrlanda halkına gitmeye hazır olduğunu" belirtti.

Zirve kararlarında, bazı garantiler karşılığında İrlanda hükümetinin, "mevcut AB Komisyonunun görev süresi sonunda Lizbon Anlaşması'nı onaylama çabasında kararlı olduğu" vurgulanıyor.

Jose Manuel Barroso başkanlığındaki AB Komisyonu'nun görev süresi Kasım 2009'da dolacak. Bu durumda İrlanda'nın muhtemelen Ekim ayında Lizbon Anlaşması'nı ikinci kez referanduma sunması gerekiyor.

Diplomatik kaynaklar, Lizbon Anlaşması'nın garanti altına alınabilmesi için üye ülkelerin onayıyla Barroso Komisyonu'nun görev süresinin birkaç ay uzatılabileceğine dikkat çekiyor.
Günün Önemli Haberleri