20 yaşında bir genç ve 3 kitap!
Abone olO bir tasarım uzmanı. 20 yaşındaki İncearık'ın 3. kitabı piyasada!
Mehmet Emrullah İncearık, o henüz 20 yaşında. Genç bir
Tasarım Uzmanı. İncearık, ulusal ve uluslararası ödüllere sahip.
Haziran ayının başında ise üçüncü kitabı piyasaya sürüldü. Peki kim
bu genç? Sizler için web tasarım dünyasından bu seçkin genç ile
röportaj yaptık...
Mehmet Emrullah İncearık kimdir, biraz kendinizden bahseder misiniz?
Mersin doğumlu olup aslen Gaziantepliyim. 2010 yılında Mersin Yahya Gunsur Anadolu Bilgisayar Teknik Lisesi’nden mezun oldum. Şu anda Mersin Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama bölümünde okumaktayım. İstanbul’da yaşıyorum. Zaman zaman Bilişim Teknolojileri, Grafik-Web Tasarım ve Web Uygulamaları alanlarında eğitimler seminerler vermekteyim. CorelDRAW, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign programlarını aktif olarak kullanmaktayım. Aynı zamanda, HTML/CSS, XML, ASP.NET, dilleri ile aktif olarak web uygulamaları geliştirmekteyim. Ulusal ve Uluslararası birçok yarışmada derece almış olmakla beraber Yazılımcılar için web uygulamaları güvenliği eğitimini tamamlayarak CWSE (Certified Web Security Expert) ünvanını aldım. Mesleğim ve Projelerim gereği birçok şehir gezmek zorunda kaldım bu durum bana hem kültürel olarak hem de bilgi olarak birçok şey kattı. Gezmeyi, web uygulamaları geliştirmeyi, resim çizmeyi, hat sanatı ile uğraşmayı çok severim.
Tahsin SEVİNÇ ile beraber yazmış olduğunuz ve aynı zamanda sizin 3. kitabınız olan “10 Adımda E-Ticaret” adlı kitabınızdan bahseder misiniz?
Türkiye’de hızla büyüyen sanal mağazacılık sektörü ülke
bütçesinde büyük bir pay oluşturmaktadır. Sanal mağazacılığın
girmediği hemen hemen hiçbir sektör kalmamıştır. Durum böyle olunca
internetten ürünlerini satmak isteyen bireysel ya da kurumsal
firmalar için hem görsel olarak hem de sorunsuz işleyen bir site
ihtiyacı doğmaktadır. Bu kitabımızda bu ihtiyaca yönelik yazılmış
bir eser niteliğindedir.
Kitaba sahip olup ve programlamayı temel anlamda öğrenmiş herkes rahatlıkla E-Ticaret sistemleri geliştirebilir ve bu alanda kaliteli projeler üretebilir. Kitap içeriğinden bahsedecek olursak; öncelikle kullanılacak terimler, teknolojiler ve araçlar hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Tasarım işlemleri detaylı olarak anlatıldıktan sonra, e-ticaret uygulaması içerisinde gerçekleşecek kullanıcı, üye ve yönetici senaryolarından bahsedilmektedir. Katmanlı Mimari yapısı gereği öncelikle ‘Çekirdek’ ve ‘Log’ yapısının mantığını inceleyip, en alt katman olan bu iki proje kodlanmaktadır.
Kitabınız hakkında şu ana kadar gelen eleştiriler ne yönde?
Genel olarak ele alacak olursak eleştiriler olumlu yönde ilerlemekte. Fakat her eserin olduğu gibi bizim de eksik yönlerimiz var. Bunları da okurlarımızın uyarısı üzerine, kitabımızın 2. baskısında telafi edeceğiz.
Genç yaşta bilişim hayatında seçkin bir yere sahipsiniz. Size rehberlik eden öncü olan birileri oldu mu?
Yazarlık hayatına adım atmadan önce Web Uygulamaları ve Grafik-Web Tasarım alanında yazdığım makaleler, dökümanlar ve e-kitaplar mevcuttu. Fakat bu bilgileri bir araya getirip bir eser oluşturmak hiç aklıma gelmemişti. Daha önce ki röportajlarımda belirttiğim gibi hayatımın her alanında örnek aldığım öğretmenim Volkan AKTAŞ beyefendi bu alanda da örnek olarak benim kitap yazmama vesile oldu diyebiliriz. Yazarlık hayatımın ilk deneyimi ve tecrübesi olan CorelDRAW X5 kitabımı onun vesilesi ile yazdım. Kitap yazmak dışarıdan çok kolay görünse de aslında zahmetli bir iş diyebiliriz. Kitap yazabilmek için ciddi bir anlatım yeteneği, bilgi birikimi ve anlaşılır ve güzel bir dil ile düşücelerini aktarma yeteneği gerekmektedir.
Bilgisayar teknolojisinin geleceği sizce nasıl? Teknolojisi dünyasındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurursak gelecekte bilgisayar teknolojisi nerede olacaktır?
Bilgisayar Teknolojisi gün geçtikçe toplumda daha fazla yer almaktadır. Yeni nesil genç bilgisayarcılar bu sektör ile genç yaşta tanışma fırsatı buluyor ve bilgisayar mantığını genç yaşta öğreniyorlar. Artık ilkokuldaki çocuklar bile sosyal medyada (facebook, twitter) yerlerini aldılar. Fakat buna kısıtlama getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Küçük yaştaki çocukları bilgisayarla tanıştırırken sosyal medya ile değil, bilgisayar dünyasında farklı alanlar ile tanıştırırsak bu onlar için daha iyi olur. Hep verdiğim bir örnek vardır; bilgisayarı bir ekmek bıçağı gibi düşünelim o bıçakla ekmek de keseriz birine zarar da verebiliriz. Yani bilgisayar ile dilersek güzel şeylere imza atarız, dilersek de sabah akşam boş şeylerle ilgileniriz. Kullanım amacımızı bu sebepten dolayı iyi belirlemeliyiz. Özellikle aileler çocuklarını bu yönde biraz daha bilinçli şekilde yetiştirmeliler. Çocukların ilgisini genç yaşta öğrenmeye çekebilirsek ilerleyen zamanlarda çocuklar bilgisayar başına oturduklarında boş yere sürekli vakit geçirmek yerine daha faydalı şeylerle ilgilenebilirler. Bu bilgiler ise onları genç yaşta meslek sahibi yapmakla beraber ufkunun açılmasına da yardımcı olur.
“CorelDRAW X5” ve “Grafik-Tasarım Rehberi” bundan önceki kitaplarınız, bu eserleriniz hakkında da kısa bilgi verir misiniz?
İlk kitabım CorelDRAW X5. CorelDRAW programı daha çok matbaa ve reklam ajanslarında kullanılmaktadır. CorelDRAW vektör tabanlı bir yapıya sahip olduğu için çalışma kitabım bu sektöre hitap etmektedir. CorelDRAW reklamcılık ve matbaa sektöründe çalışmak isteyen kişilerin mutlaka bilmesi gereken bir program.
İkinci kitabım ise Grafik Tasarım Rehberi. Çevremde birçok insanın sorduğu kalıplaşmış bazı sorular vardı. "Grafik - Web Tasarım öğrenmeye nereden başlamalıyım? Web Programlama alanına hangi dili öğrenerek giriş yapmalıyım?" gibi… Bu kitapta ki temel amacım aslında bu sorulara yanıt vermekti. Bununla beraber bu alanda istekli kardeşlerimizin kısa zamanda profesyonel düzeyde işler çıkarmasını sağlamak, onun da dışında yaptığımız tasarımları müşterilerimize nasıl sevdiririz sorusunun cevabı, aşama aşama olarak anlatılmıştır. Yol gösterici nitelikte olan bu eserden her tasarımcı istifade edebilir.
Dördüncü bir kitap çalışması düşünüyor musunuz? Böyle bir projeniz var mı?
Dördüncü bir kitap düşüncemiz var. Mobil Tasarım ve Mobil Programlama üzerine yazacağım bir proje bulunmaktadır. Bu kitap sayesinde her tasarımcı, iPhone, Android ve Tablet cihazlarına tasarım üretebilecek. Aynı zamanda Android ve iOS yazılımları geliştirebilen her yazılımcı için de bir kılavuz niteliğinde olacak olan bu eser çok yakında raflarda yerini alacak inşAllah.
Kendi blog sitenize ( Emrullah İncearık ) baktığımızda sadece tasarım yapmadığınız aynı zamanda kod yazma alanında da çalışmalarınızın olduğunu görüyoruz. Her tasarımcı kod yazmak zorunda mı? Veya her kod yazan aynı zamanda tasarımcı olmak zorunda mı? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Tasarımı kendi içerisinde 2 grupta inceleyebiliriz, “ Grafik Tasarım” ve “Web Tasarım” olmak üzere. Grafik alanında yer alan tasarımcılar web programlama bilmek zorunda değildir çünkü o grubun işi genelde statik uygulamalar üzerinedir. Fakat Web Tasarımcı tasarımın yanında Web Programlama bilmek zorundadır. Çünkü iş sektöründe yapılan tasarımların HTML/CSS kısmını da genellikle web tasarımcı yapar ve yazılımcıya öyle teslim eder. Bu yüzden bir web tasarımcı iseniz web programlama öğrenmelisiniz. Çünkü tasarım bilgimiz kadar web programlama bilgimiz de önem taşır. Kod yazmak zorunda değil bir tasarımcı fakat işimizi görecek kadar bilgi sahibi olmamız gerektiğini düşünüyorum. Ve iş alanımızı genişletmek için en azından HTML, CSS ve Javascript öğrenmemizde fayda var.
Sizin gibi genç bilgisayar kullanıcılarına tavsiyeleriniz nelerdir? Kendilerini geliştirmek için ne tür çalışmalar yapmalarını tavsiye edersiniz?
Web Programlama ve Web Tasarım öğrenmek isteyen gençler özellikle boş zamanlarını iyi değerlendirmeli. Doğru bir eğitim alarak kendilerini güzel yetiştirmelidirler. Özellikle 3 ay boyunca yaz tatilinde yazılım firmalarında, tasarım ajanslarında çalışarak kendilerini geliştirebilirler. Yeni başlayan kardeşlerim birazda sabırlı olmalıdır. Bir programı veya bir web programlama dilini öğrenmeye başladığımızda hemen onu öğrenmeyi beklememeliyiz.. Çünkü hiç bir şey bir gecede öğrenilmez. Eğer bu konuda daha önceden çalışmadıysanız konuları ve programın çalışma mantığını tam olarak anlamanız vakit alabilir. Bazı konuları tam anlayamayabilirsiniz. Her konuda ekstra araştırma yapmanız, kendi kendinize bunları uygulamalı olarak çalışmanız her zaman faydalı olacaktır. Genel olarak konseptlerin yerleşmesi ise düzenli şekilde bu çalışmalarınız sayesinde olacaktır. Bilgisayar teknolojileri konusunda en büyük yanılgılardan biri bu işler için ekstra zekaya ihtiyaç olduğudur. Bu işin %90’ı çalışmak, okumak, denemek %10 ise zeka seviyesidir. Hayal gücünüzü daima yüksek tutmaya, kimsenin göremediği noktaları görmeye çalışın. Ve gördüğünüze inandığınız her şeyi tasarımlarınıza ve işlerinize yansıtın. Web Uygulamaları ve Tasarımlar sizleri bekliyor!