20 saniyede şip şak
Abone ol20 saniyede vücudun görüntü kaydını alan cihaz İÜ'de kullanılmaya başlandı.
Kalp damar rahatsızlıkları tanısında devrim niteliği taşıyan Çok Kesitli (Mustıslıce) bilgisayarlı tomografi cihazı İnönü Üniversitesi (İÜ) Turgut Özal Tıp Merkezi'nde kullanılmaya başlandı. Cihazın bölgede tek olduğu belirtildi.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. H. Muammer Karakaş, bu cihazın dünyadaki en üst seviyede teknolojiye sahip olduğunu belirterek, "Cihaz teknoloji olarak uzay mekiği teknolojisinden bile önde." dedi.
Tıp alanından 10 bin yıldır insanları parçalamadan vücutlarındaki organların görülmeye çalışıldığını belirten Karakaş, "Bu cihaz ile bu artık mümkün oluyor. Normal cihazlar bir kesit alırken bu cihaz ise 64 kesit alabiliyor. Kalbin bile fotoğrafını çekebiliyor." dedi.
Türkiye'ye giren 4. cihaz olduğunu ifade eden Karakaş, cihazın 0.5 saniyede 64 kesit alabildiğini ve vücudu 20 saniyede görüntüleyebildiğini kaydetti. Karakaş, yapay zeka sisteminin kullanıldığı ender cihazlardan biri olduğunu belirtti.
Karakaş, "Özelikle kalp ve damarların katetersiz anjiyografik incelemelerinde, kanser taramasında ve ileri düzey büyük ameliyatlara yönelik sanal cerrahi uygulamalarında kullanılmaktadır. Kalp damarlarının görüntülenmesinde kullanılan en gelişmiş cihazdır. 64 kesit görüntüleme üstünlüğüyle saniyeler içinde tanı olanağı sağlar. Kansız ve katetersiz anjiyografi sağlayan, devrim niteliğinde bir yöntemdir. Yalnızca koldan yapılan bir iğne ile anjiyo gerçekleştirilebilir." şeklinde konuştu.
Fiyatı 1 milyon dolar olan cihazın bir kullanım maliyetinin ise 500 YTL olduğunu ifade eden Karakaş, cihazın ABD'de cesetler üzerinde kriminal incelemede de kullanıldığının altını çizdi. Cihazı kullanmayı ise Malatya'da 2 kişi biliyor. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde görev yapan tıp personeline bu cihaz üzerinde kullanım eğitimi de verilmiş.