2 Haziran 2011 Basın Özeti
Abone olSuriyeli muhaliflerin Antalya konferansı, Guardian'dan Esad'a 'Yabancı basına izin ver' çağrısı, İran'daki güç mücadelesi, 'Mladiç kanser tedavisi gördü' iddiası ve atalarımızın evlenme alışkanlıkları.
Financial Times, Suriyeli muhaliflerin Antalya'da yaptığı toplantıya dünya haberleri sayfasında yer veriyor.
Gazete, toplantıya yüzlerce Suriyeli muhalifin katılmasına karşın, bazı eylemcilerin toplantıyla somut anlamda ne elde edilebileceğine dair şüpheleri olduğunu belirtiyor.
Haberde Suriye'deki muhalif harekette öne çıkan liderler olmadığı ve hareketin itici gücünün genelde siyasi bağlantıları olmayan gençler olduğu söyleniyor.
Gazete bu durumun da, Suriye'nin geleneksel muhalif çevreleri Müslüman Kardeşler, solcular ve Kürt milliyetçilerinden farklı bir yapı arz ettiğine dikkat çekiyor.
Toplantıya üst düzey muhalif liderlerin katılmadığı belirtilirken, Suriye'deki bir muhalifin göstericilerin güvenini kazanabilecek isimlerin Antalya'da olmadığı yönündeki görüşleri aktarılıyor.
Suriye'deki bazı muhalifler adına yayımlanan bir bildiriden de bahsediliyor ve kendilerine danışılmadan, aceleyle böyle bir konferans düzenlenmesine itiraz ettikleri kaydediliyor.
'Hamza devrimin yüzü'
Guardian da Suriye'deki gelişmelere bir başyazısını ayırmış.
Yazıda, güvenlik güçlerinin işkenceden geçirdikten sonra öldürdüğü iddia edilen 13 yaşındaki Hamza el Hatib'in Suriye devriminin yüzü haline geldiği belirtiliyor.
Hamza'nın nasıl öldüğüyle ilgili çok fazla bilgi bulunmadığını söyleyen Guardian, buna karşın İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün özellikle isyanın başladığı Deraa'daki sistematik işkence ve cinayetleri belgelediğini vurguluyor.
Guardian, Antalya'daki muhaliflerin, Şam yönetiminin korktuğu gibi, sürgünde bir hükümet ya da geçici konsey oluşturma niyetleri olmadığını söylüyor.
Gazete, muhaliflerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Libya kararına benzer bir karar çıkartmak için bastırdığını ifade ediyor.
'Yabancı basına izir ver'
Guardian'ın başyazısı Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a yapılan şu tavsiyeyle sona eriyor;
"Batı'nın gözünde reformcu lider imajını parlatmak için bu kadar uğraşan bir cumhurbaşkanı için çözüm aslında basit. Yabancı basının ülkeye girişine izin vermek. Böylece Suriye halkı, tam ortalarında sürüp giden çatışmayla ilgili kendi görüşlerini ifade etsin. Halkın desteğine sahip olan bir lider neden korksun ki?"
Financial Times, İran'da parlamentonun Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı petrol bakanını görevden alıp, bu görevi kendisinin üstlenmesi nedeniyle yargıya sevk ettiğini yazıyor.
İran'daki güç mücadelesi
Ülkedeki siyasi çekişmenin arttığına dikkat çeken Financial Times, oturuma katılan 198 milletvekilinden 165'inin Ahmedinejad'ın şikayet edilmesine destek verdiğini söylüyor.
Gazete bunun Ahmedinejad'a devlet kurumlarını dikate alması için sembolik bir uyarı mı, yoksa gerçekten yargılanacağı anlamına mı geldiğinin belirsiz olduğu yönündeki uzman görüşlerini de aktarıyor.
Haberde bazı gözlemcilerin petrol bakanının Ahmedinejad'ı Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'e şikayet etmesi nedeniyle görevden alındığına inandığı söyleniyor.
Bakanın, Ahmedinejad'ı doğalgaz yataklarını geliştirmek için ayrılan parayı, kesilen enerji ve gıda sübvansiyonlarını dengelemek için halka dağıtmakla suçladığı belirtiliyor.
Times, Bosnalı Sırplar'ın eski komutanı General Ratko Mladiç'in, 16 yıl adaletten kaçtıktan, yakalandıktan da bir hafta sonra, yarın Lahey'de mahkeye çıkartılacağını yazıyor.
'Mladiç kanser tedavisi gördü'
Gazete, ilk duruşmada Mladiç'e aralarında soykırım ve insanlığa karşı suçun da bulunduğu 11 itham yöneltileceğini kaydediyor.
Haberde, Mladiç'in avukatlarının hala müvekkillerinin yargılanamayacak kadar hasta olduğunu, hatta 2009'da lenf kanseri tedavisi gördüğünü söylediği belirtiliyor.
Avukatların bu tedaviyle ilgili belgeleri mahkemeye yolladığı kaydediliyor.
Times bu belgelerin, yetkililerin durumdan haberdar olduğunu ve Mladiç'in tedavisine göz yumulduğu anlamına gelebileceğini kaydediyor.
İddiayla birlikte Mladiç'in Batı'da daha iyi bir tedavi görebilmek için teslim olduğu ve tutuklamanın aslında bir gösteri olduğu dedikodularının arttığı söyleniyor.
Eski Belgrad Polis Müdürü'nün de Mladiç'in anlaşma için geçen Kasım'da yetkililerle görüşmelere başladığı yönündeki sözlerine de yer veriliyor.
'Mladiç maaşını beş yıldır almıyordu'
Times, Mladiç ile ilgili bir diğer haberinde de Sırp hükümetinin Mladiç'in beş yıllık birikmiş emekli maaşını ödemeyi kabul ettiğini duyuruyor.
Gazete, yaklaşık 80 bin dolar tutarındaki 2005 Kasım'ına kadar uzanan birikmiş maaşın, Sırp yetkililerin Mladiç'i ne kadar süredir gerçekten yakalamaya çalıştığını gösterdiği görüşünde.
Avrupa Birliği yanlısı cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in 2004'te işbaşına geldiğini hatırlatan gazete, 2008'de yeniden seçilen Tadiç'in devlet kurumlarındaki Mladiç destekçilerini aşama aşama görevlerinden aldığını söylüyor.
AB Komisyonu'nun harcamaları
Daily Telegraph, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 2006-2010 arasındaki dört yılda özel jetler, lüks oteller ve partilere 9 milyon Euro'yu aşkın para harcadığını yazıyor.
Araştırmacı Gazetecilik Bürosu adlı kuruluşun elde ettiği rakamlara göre, komisyon üyelerinin seyahatlerinde kullandığı özel jetlere 7,5 milyon Euro harcandı.
Komisyon üyelerinin Papua Yeni Gine, Gana ve Vietnam gibi ülkelerde kaldığı, toplam 300 bin Euro'nun da partilere harcandığı belirtiliyor.
Amsterdam'daki bir gece içinse 75 bin Euro harcandığı kaydediliyor.
Haberde yer verilen bir diğer harcama da Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso'nun New York'ta dört gece kaldığı bir otele 28 bin Euro ödenmesi.
'Atalarımız da dışarıdan evleniyordu'
Times atalarımızın evlenme alışkanlıklarına dair bir araştırmaya yer veriyor.
Güney Afrika'da bulunan ve en eskisi 2,4 milyon yıllık olan diş fosilleri üzerinde yapılan araştırmaya göre, dışarıdan evlilik yapma geleneği o dönem de vardı.
Çalışmaya göre erkekler doğdukları yerin yakınlarında büyüyüp yaşarken, evlilik çağına gelen kızlar uzaktaki topluluklara gelin gidiyor.