2 general ve 1 albaya şok tutuklama talebi

Abone ol

MİT TIR'ların durdurulmasının ardından açılan Selam Tevhid soruşturması kapsamında 2 general ve 1 albay, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Selam Tevhid'de Kumpas soruşturması kapsamında, Ocak 2014'te Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'larının durdurulması eylemiyle ilgili savcılıkça ifadeleri alınan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

"SÖZDE KUDÜS ORDUSU TERÖR ÖRGÜTÜ" DOSYASI

Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının, kamuoyunda “Selam Tevhid” olarak bilinen “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü” dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine sürdürülen soruşturma kapsamında, şüpheli sıfatıyla dün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne çağrılan Aydın, Celepoğlu ve Cihangiroğlu'nun ifadeleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından alındı. Şüpheliler, geceyi Beşiktaş'taki İnzibat Komutanlığı'nda geçirdi.

Cumhuriyet Başsavcıvekili Fidan, 3 subayı tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.

Tümgeneral İbrahim Aydın ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu'nun "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun ise "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından tutuklanması istendi.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklandı.

21 KİŞİDEN 17'Sİ TUTUKLANDI

Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda, Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı verdi, operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17'si tutuklandı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Soruşturma kapsamında, elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının "Selam Tevhid" dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, 5 Nisan 2015'te başlatılan üçüncü operasyonda, aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklandı.

Aynı soruşturmada gözaltına alınan eski cumhuriyet savcısı ve avukat Gültekin Avcı ile 3 emniyet personeli tutuklanırken, 3 emniyet personeli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

ALİ FUAT YILMAZER VE EKREM DUMANLI HAKKINDA TUTUKLAMA

Elde edilen yeni deliller doğrultusunda, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer 6 Ekim'de tutuklandı, eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında da 11 Kasım'da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Soruşturmayı yürüten savcılık bir kısım şüphelilerle ilgili dosyayı tamamlayarak, firari şüpheliler Fethullah Gülen ve Emre Uslu, eski emniyet müdürü Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 kişi hakkında iddianame hazırladı. İddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Kasım'da kabul edildi.

Savcılık, şüpheliler Ekrem Dumanlı, Gültekin Avcı, Ali Fuat Yılmazer ve diğer bazı polislerle askerler hakkında dosya üzerindeki incelemesini ise sürdürüyor.

Günün Önemli Haberleri