2 Eylül İngiltere basın özeti
Abone olİngiliz Times gazetesi, dün başlatılan Koza İpek Holding'e yönelik operasyona sayfalarında yer verdi. Gazeteye göre polisin holdingi basması, "1 Kasım'daki seçim öncesi hükümeti eleştiren gazetelere ve televizyonlara yönelik eylemlerin sonuncusu."
İngiliz Times gazetesi dün başlatılan Koza İpek Holding'e yönelik operasyona sayfalarında yer vermiş.
Gazete polisin holdingi basmasının, "1 Kasım'daki seçim öncesi hükümeti eleştiren gazetelere ve televizyonlara yönelik eylemlerin sonuncusu olduğu" yorumunda bulunuyor.
Times'ın İstanbul muhabiri Hannah-Lucinda Smith'in imzasını taşıyan haberin başlığı, "Erdoğan'ı eleştiren gazetelere baskın".
Haberde, Ankara'daki ofisleri basılan Koza Holding'in, Bugün ve Millet gazeteleri ile internet sitesi BGNNews.com'un da sahibi olduğu hatırlatılıyor. Ayrıca Koza İpek Holding'in Fethullah Gülen ile mali bağlantıları olmakla suçlandığı da belirtiliyor.
Times'ın haberinden bazı satırlar şöyle:
"Sayın Gülen bir zamanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve iktidardaki AKP'nin müttefikiydi. Sayın Erdoğan'ın 2007'de ayrılıkçı bir örgüt olan PKK ile barış süreci başlatmasının ardından, iki tarafın ilişkisinde çatlakalr oluşmaya başladı. Sayın Gülen sürece karşı çıktı.
"Aralık 2013'te bir yolsuzluk skandalı patlak verdi. Bazı bakanların oğullarının kamu ihalaleri ile bağlantılı olarak rüşvet aldıkları iddia edildi. Skandal hızla hükümet karşıtı protestolara yol açtı, gösteriler yayıldı. Yaşanan çalkantıdan komplo kurmakla suçlanan Gülenciler sorumlu tutuldu. Hükümet o dönemden bu yana Gülenciler ile bağlantılı olduklarına inanılan kişilere ve kuruluşlara yönelik operasyonlar düzenledi. Rüşvet iddialarını soruşturan çok sayıda polis görevden alındı."
'Suriye politikasını eleştiriyorlardı'
Times'taki haberde, Koza İpek Holding'e yönelik baskınlardan birkaç gün önce Fuat Avni adlı Twitter hesabında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimler öncesi muhalif medyayı dizginlemeyi planladığının yazıldığı belirtiliyor.
Gazete Koza İpek Holding'e bağlı üç yayın kuruluşunun, AKP'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, özellikle de Suriye politikasını yüzünden sert şekilde eleştirdiklerini vurguluyor.
Haberde IŞİD'in yükselişinin Türk medyasını da kutuplaştırdığı, birçok kanal ve gazetenin AKP'yi, Suriye Kürtlerini ezmek için örgüt ile işbirliği yapmakla suçladığı belirtiliyor. Yıl içinde bu bağlantılar hakkında çeşitli iddialarda bulunan bazı Türk gazetecilerin de gözaltına alındıkları hatırlatılıyor.
Times, Koza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in yazılı bir açıklama ile yasadışı faaliyetlerde bulunduğuna yönelik tüm suçlamaları reddettiğine de haberinde yer vermiş.
Kayıp İngiliz aile Türkiye'de gözaltında
Guardian gazetesinin iç sayfalarındaki haberin başlığı ise "Kayıp İngiliz aile Türkiye'de gözaltına alındı".
33 yaşındaki Zahera Tariq, yaşları 4 ile 12 arasında değişen dört çocuğu ile birlikte geçen hafta Londra'daki evinden ayrılmış ve bir daha İngiliz aileden haber alınamamıştı. Ailenin, Suriye'ye gidiyor olmasından korkuluyordu.
Guardian, Türk yetkililerin beş kişiyi gözaltına aldığını ve İngiliz makamlarını gelişmeyle ilgili olarak bilgilendirdiklerini belirtiyor. Zahera Tariq ve çocuklarının sağlık durumları iyi.
Zahera Tariq'in 42 yaşındaki eşinin, ailesinin evden ayrılmasının şoku ile hastaneye kaldırıldığı bildiriliyor.
Guardian'daki haberden bazı satırlar ise şöyle:
"Polis ve güvenlik birimleri, potansiyel radikal en az 700 kişinin Suriye'ye gittiğine, bu kişilerin yaklaşık yarısının İngiltere'ye döndüğüne inanıyor. İngiltere'nin terörle mücadele alanındaki en üst düzey polis yetkilisi olan Mark Rowley, geçen ay günde birden fazla şüpheliyi göxaltına aldıklarını söylemişti...
"İngiliz polisi Temmuz ayında geçen yıl 43 kadın ve kızın Suriye'ye gitmek üzere ülkeden kaçtığının sanıldığını açıkladı. Bu kişiler arasında dokuz çocukları ile birlikte İngiltere'den ayrılan Bradford'dan üç kız kardeş ve bu ay kaybolan Luton kökenli 12 kişilik ailedeki kadınlar da var.
"Londra'nın doğusundaki Bethnal Green semtinden okul arkadaşları 15 yaşındaki Shamima Begum ve Amira Abase ile 16 yaşındaki Kadiza Sultana da Şubat ayında Suriye'ye gitmişti. Bu kişilerden bazılarının radial IŞİD militanları ile evlendikleri sanılıyor."
Independent gazetesinin internet sitesindeki haberde ise İngiliz yetkililerin, Suriye'ye giden ülke vatandaşlarının Türkiye'yi bir transit geçiş noktası olarak kullanmalarını önlemeye çalıştıkları belirtiliyor.
Türkiye 'dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi'
Guardian, ABD merkezli haber sitesi VICE News çalışanı iki İngiliz gazeteci ile tercümanlarının Diyarbakır'da tutuklanmalarına sayfalarında kısa, internet sitesinde ise uzun bir haberle yer vermiş.
İngiliz gazeteciler Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury ile tercümanları Muhammed İsmail, "bir terör örgütüne yardım etmek" ile suçlanmışlardı.
Guardian'daki haberde tutuklanan gazetecilerin avukatı Ahmet Ay'ın şu sözleri yer alıyor:
"Gazetecilerin IŞİD'le birlikte çalıştıkları tamamen temelsiz bir suçlamadır. Karakolda sorgulanmaları sırasında onlara sorulan soruların hiçbiri IŞİD'le ilgili değildi. Kimse onlara İslamcı grupla bağlantılarına dair bir soru yöneltmedi."
VICE News ile insan hakları ve basın özgürlüğü faaliyet gösteren bazı kuruluşların gazetecilerin tutuklanmalarını kınamış ve onların serbest bırakılmalarını talep etmişlerdi.
Guardian'ın internet sitesindeki haberde gazetecilerin ne zaman yargılanacaklarının belli olmadığı belirtiliyor.
Haberde, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner'ın şu değerlendirmesi yer alıyor:
"Gazetecilerin tutuklanıp yargılanmaları, meşru gazeteciliğin terörle mücadele yasaları kullanılarak cezalandırılmasının bariz bir örneğidir...PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar ve insan hakları ihlalleri artıyor. Bunun da, hükümetin söylenmemesini istediği bir haber olduğu açık."
Türk hükümeti ile PKK arasında 2012'de ilan edilen ateşkesin bozulduğunu, iki tarafın da diğerini ateşkesi bozmakla suçladığını aktarıyor Guardian
Ankara'nın Türkiye içinde ve dışında PKK'ya yönelik operasyonlarının hatırlatıldığı haber, şu satırlarla noktalanıyor:
"Yüzlerce kişi terör suçundan tutuklandı. bazı Kürt web siteleri ve Twitter hesapları kapatıldı. Milliyet gazetesi yazarı Mehveş Evin gibi konuyu işleyen bazı Türk gazeteciler işten çıkarıldı. Türkiye son yıllarda 'dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi' olmakla ün kazandı."