1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli atıldı
Abone ol1915 Çanakkale Köprüsü'nün temel atma töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım'dan önemli mesajlar.
"Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanına sahip olacak ''1915 Çanakkale Köprüsü'' ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli atıldı.
Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla bulunduğu 18 Mart Stadyumu'ndan video konferans sistemiyle bağlandı.
Lapseki'de düzenlenen törende konuşan Başbakan Yıldırım, "Bu eser 'Çanakkale geçilmez' diyen dedelerimizin aziz hatıraları için cümle aleme en güzel cevaptır" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile diğer protokol üyeleri butona basarak köprünün temelini attı.
Tarihi günün anısına Başbakan Yıldırım ve beraberindekilerin içine madeni para ve not koyarak kapattığı tüp, firma yetkililerince temelin atıldığı yere bırakıldı.
DÜNYANIN EN ZUN ARALIKLI KÖPRÜSÜ
"Dünya çapında proje" olarak nitelendirilen köprünün açılışında alanı dolduran binlerce vatandaşın yanı sıra Lapseki-Çanakkale karayolu kenarında toplanan çok sayıda kişi bu ana şahitlik etti.
Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek köprü, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü, tamamlandığında "dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olacak.
Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan ulaşım hattında Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli konuma taşıyacak köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.
2023'TE HİZMETE GİRECEK
İki yakanın birbirine, kenar açıklıklarıyla kendisinin toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığının ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olarak belirlendi.
BİNALİ YILDIRIM: TARİH BUGÜNÜ KAYDEDİYOR
Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, temeli atılann Çanakkale Köprüsü için şunları söyledi:
"Çanakkale tarihi yeniden yazıyor. Lapseki'de 102. yıldönümünde Çanakkale'ye yakışan eseri 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini atıyoruz. Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Tarih bugünü kaydediyor. O gün ben de oradaydım diyeceksiniz, torunlarınıza anlatacaksınız. iki kıtayı altıncı kekz birleştiriyoruz.
ŞEHİTLERİN AZİZ HATIRALARI İÇİN CÜMLE ALEME EN GÜZEL CEVAP
Ey Avrupa bırak sen demokrasi nutuklarını. "Çanakkale geçilmez" diyen ecdadın torunlarına bak. Milletin hayallerini gerçekleştirerek Cumhuraşkanımız Erdoğan'ın yeni eseriyle Çanakkale'yi buluşturuyoruz. Bu eser "Çanakkale geçilmez" diyen dedelerimizin aziz hatıraları için cümle aleme, yedi düvele en güzel cevaptır. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Çanakkale geçilmez diyen ecdadımızdan aldığı güçle o büyük eserin temelini sizlerin huzurunda atıyoruz hayırlı uğurlu olsun. "