19 Şubat İngiltere basın özeti
Abone olİngiltere basınında bugün, HSBC'nin Cenevre şubesine düzenlenen baskın, İngiltere'de ulusal güvenlik tartışmaları, Suudi Arabistan'ın balistik füze programı öne çıkıyor.
Financial Times gazetesinin manşetinde İsviçre polisinin kara
para aklama iddialarıyla ilgili olarak HSBC bankasının Cenevre'deki
yan kuruluşuna yaptığı baskın var.
Gazete, Cenevre savcının ilk defa bir bankanın böyle bir suçlamayla baskına uğramasının HSBC için utanç verici olduğu yönündeki sözlerini aktarıyor.
Financial Times, "ABD, Fransa, Belçika ve Arjantin dahil birçok ülkede vergi kaçırma iddialarıyla hakkında soruşturma açılan HSBC için bu baskın yeni bir darbe oldu" diyor.
Independent gazetesi de sürmanşetten verdiği haber için "HSBC için kötü bir gün daha" başlığını atıyor.
Ulusal güvenlik tartışması
Independent gazetesinin manşetinde ise İngiltere
Başbakanlığı'nın ulusal güvenlik sırlarını saklayamadığına yönelik
suçlamalar içeren bir haber var.
Haberde, İngiltere Özel Kuvvetleri'nden bir yetkilinin gizli kalması gereken isminin, geçen yıl askeri danışman olarak atandığı Başbakanlık'ta, hükümetin Savunma Danışmanlığı komitesi tarafından The Sun gazetesine verildiği belirtiliyor.
İngiltere Özel Kuvvetler yetkilisinin isminin kamuyla paylaşılmasının da ihlal sayıldığına dikkat çekiliyor.
Suudi Arabistan 'balistik füzeleri artırıyor'
Times gazetesi, Suudi Arabistan'ın İran tehdidine karşı balistik füze programını genişletip yeni füzeler almaya hazırlandığını yazıyor.
Gazetenin Riyad'daki danışmanlara ve Batılı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Suudi Arabistan füze tedarikçileriyle görüştü.
Gazeteye konuşan Riyad hükümetinden bir yetkili, ülkedeki mevcut füze programının yeterince etkili olduğunu fakat gelişimine de her zaman açık olduklarını söyledi.
Suudi Arabistan'ın çölde en az beş füze üssünün bulunduğuna inanılıyor. Times, Suudilerin ilk balistik füzelerini 1987'de Çin'den aldıklarını yazıyor.
Polonya 'terör şüphelilerine' tazminat ödeyecek
Financial Times gazetesinde yer alan bir habere göre, Amerikan Haberalma Teşkilatı CIA'in 11 Eylül saldırılarından sonra kurduğu gizli sorgu merkezlerinden birinin ülke sınırları içinde olduğunu itiraf eden Polonya 'terör şüphelilerine' tazminat ödemeyi kabul eden ilk ülke oldu.
Guardian gazetesi, 11 Eylül saldırısı şüphelilerinin tutulduğu Guantanamo Bay'da tutsaklara işkence yapan Chicago'lu bir dedektifin, benzer sorgu yöntemlerini eyaletteki Amerikalı azınlıklara da uyguladığını yazıyor.
Guantamo işkencecisi Chicago'da
Guardian'ın özel araştırmasına göre Chicago'lu dedektif Richard Zuley eyaletindeki sorgularda, şüphelileri halkalı cıvatalarla emniyet merkezlerinin duvarlarına saatlerce zincirledi, şüphelilerden bilgi almak için aile üyelerine zarar vermekle ve itiraf etmemeleri durumda idam cezasına çarptırmakla tehdit etti.
Gazeteye konuşan siyah tutuklulardan Benita Johnson, "Kelepçelerle bana zihinsel ve fiziksel işkence uyguladılar" dedi.
Habere göre Polonya, 2002-2003 yılları arasında yasadışı yollarla gönderildikleri ülkelerindeki CIA merkezinde sorgulanan iki 'terör şüphelisine' 230 bin euro tazminat ödeyecek.
İtalya'da Bunga Bunga baskınları
Times gazetesinde yer alan bir haberde, İtalya Eski Başbakanı Silvio Berlusconi'nin genç kız arkadaşlarına mahkemede yalan söylemeleri için para verdiği iddiaları üzerine İtalya polisi tarafından baskın düzenlendiği belirtiliyor.
Berlusconi'nin 'Bunga Bunga' partilerinde yaşananları anlatmamaları için aylık binlerce euro ödediği iddialarını değerlendiren polis, düzenlediği baskınlarda banka hesap ekstrelerini, bilgisayarları inceledi.
Filistinli karikatürist: Düşündürmek istedim
Filistin'de Muhammed Peygamber'i çizdiği için işinden uzaklaştırılan ve hakkında soruşturma açılan karikatürist Independent gazetesine yaptığı açıklamada, 'yalnızca insanları düşündürmek istediğini' söyledi.
Filistinli karikatürist Muhammed Sabaaneh, Paris'teki Charlie Hebdo saldırılarından sonra İslam'a yönelik olumsuz yargılara tepki olarak Muhammed Peygamber'i çizdiğini söyledi. Haberin ayrıntıları için