19 Nisan 2012 Basın Özeti
Abone olİngiltere gazetelerinde radikal imam Ebu Katada'nın sınır dışı edilememesine tepkiler, Sudan'dan savaş sesleri ve Fransa seçimlerine ilişkin değerlendirmeler.
İngiltere gazetelerinin birçoğunun manşetinde, ulusal güvenliğe
tehdit oluşturduğu öne sürülen radikal imam Ebu Katada'nın Ürdün'e
sınır dışı edilme kararının ertelenmesiyle ilgili gelişmeler
var.
Daily Telegraph'a göre İçişleri Bakanı Therasa May, Salı günü, sınır dışı kararına itiraz süresinin dolduğunu düşünerek Katada'nın yeniden tutuklanıp sınır dışı edilmesi talimatını verdi. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvuru süresinin 24 saat daha sonra dolacağını ve Katada'nın avukatlarının itirazda bulunduğunu açıkladı.
Gazete, bu gelişmeyle Ebu Katada'nın terör suçlarıyla itham edildiği Ürdün'e gönderilmesi sürecinin belirsizliğe girdiğini belirtiyor. Independent, mahkemenin davanın Yüce Divan'a havale edilip edilmeyeceğiyle ilgili kararın bekleneceğini, bunun da aylar alabileceğini kaydediyor.
‘Avrupa’nın soytarıları’
Times gazetesi ise, manşetinde "Avrupa'nın soytarıları" diyor ve bu kararın ardından İngiltere Hükümeti'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden çıkma tehdidinde bulunduğunu aktarıyor. Gazete başyazısında mahkemeyi sert ifadelerle eleştiriyor:
"Ebu Katada'nın sınır dışı edilmesiyle ilgili hukuki süreç
yaklaşık 10 yıldır devam ediyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
artık adalet dağıtmıyor aksine adaleti engelliyor. İngiltere'nin,
otoritesine saygı göstermesini istiyorsa, mahkeme reformdan
geçmeli."
Gazete, bu nedenle mahkemenin işleyişine ilişkin bugün Brighton'da yapılan konferansın büyük önem taşıdığını belirtiyor. Ancak Times, reform için Avrupa Konseyi'nin 47 üyesinin tamamının onayının gerektiğinin altını çiziyor.
‘Sarkozy zorda’
Financial Times gazetesinin manşetinde ise Fransa'da Pazar günü yapılacak başkanlık seçimleri var. Gazeteye göre, anketler Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ikinci turda sosyalist aday François Hollande'a geçileceğine işaret ediyor.
Financial Times, Sarkozy'nin Hollande'ın vergi ve kamu harcamaları konusundaki önerilerinin ekonomiye zarar vereceği konusunda vatandaşları ikna edemediğini, kurmaylarının televizyon ve radyo konuşmalarında 10 adaya da eşit süre verilmesinden rahatsız olduğunu aktarıyor.
Gazeteye göre, ülkedeki ekonomik kriz, aşırı sağ ve aşırı sola yarıyor. Nitekim anketler, Hollande ve Sarkozy'nin ardından aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in yüzde 17 civarında bir oyla üçüncü gelebileceğini gösteriyor. Dördüncülük içinse Komünist Parti'yi içeren Sol Cephe'nin adayı Jean-Luc Melenchon ile merkezdeki Modem partisinin adayı François Bayrou yarışıyor.
Financial Times'a göre, ilk turda oylarını artırabilmesi ve ikinci turda seçilme şansı olabilmesi için Nicolas Sarkozy'nin hem Le Pen'den hem de Bayru'dan oy çalması gerekiyor.
Daily Telegraph ise anketlerde Hollande ile arasındaki fark açılmaya başlayan Sarkozy'den desteğini çekenler arasına bazı sağcı eski bakanların da katıldığını belirtiyor. Gazete Sarkozy'nin yeniden seçilmeyi hedefleyen, halk desteği en düşük cumhurbaşkanı olduğuna dikkat çekiyor.
‘Dünya Sudan’dan gelen sesleri dikkate almalı’
Guardian yazarı Simon Tisdall dünyanın Sudan'dan yükselen savaş seslerine kulak vermesi gerektiğini belirtiyor.
"İki komşu tekrar savaşın eşiğine gelirken herkes neden sessiz sessiz oturuyor?" diye soran yazar şöyle devam ediyor:
"Sudan yanıyor, dünya uykuyla esniyor. Kuzey ile Güney arasındaki sınır çatışmaları yayılıyor ve topyekûn bir savaşın işaretleri geliyor. Birleşmiş Milletler ise belli belirsiz, yaptırımlardan söz ediyor. Hartum'daki parlamento, bağımsızlığını yeni kazanan Güney Sudan'ı düşman ilan ediyor. Ülkenin petrol kuyuları alevler içinde, siviller bombalanıyor, insani felaket kapıda ve Afrika Birliği'nin çaresiz arabulucusu Thabo Mbeki yapabileceği çok fazla bir şeyin olmadığını söylüyor. "
"Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’yle diğer ülkelerin 2005'te 22 yıllık iç savaşı bitiren barış anlaşması için harcadığı çabalar dikkate alınınca bu tuhaf görünüyor. Anlaşma hararetle alkışlanmış ve geçen yıl bağımsız olan Güney Sudan'ın ayrılığı için zemin hazırlamıştı. Son Sudan savaşı 2 milyona yakın kişinin yaşamına mal olmuştu. Yeni bir savaşa izin verilirse Suriye'deki ölümler, yanında çok az kalabilir. Uluslararası toplum, savaş işaretleri karşısında bir an önce harekete geçmezse bir kuşak için daha Sudanlıların barış içine yan yana yaşama hayali boşa çıkar."
‘10 farklı meme kanseri türü’
Independent gazetesi, Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir DNA araştırmasında meme kanserinin 10 farklı türünün tespit edildiğini aktarıyor. Gazeteye göre meme kanserinin tek bir hastalık olarak görülmemesiyle tedavi şekillerinin her hastaya göre değişebilecek.
Daily Telegraph da şimdiye kadar meme kanseri dokusunda yapılan en kapsamlı araştırmayla ilgili haberinde doktorların belli bir tümörü ortadan kaldırmak için hangi tedavinin daha etkili olacağını belirleme şansını olacağını vurguluyor. Gazete, "Toksik ilaçlarla gereksiz tedavi, kanser tedavisinde büyük bir risk. Zira doktorlar, hangi hastanın hangi ilaca daha iyi tepki vereceğini bilmiyordu" diyor.